![]() |
Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg" - Wersja do druku +- Forum QGIS (http://forum.quantum-gis.pl) +-- Dział: Desktop GIS (http://forum.quantum-gis.pl/forum-4.html) +--- Dział: QGIS (http://forum.quantum-gis.pl/forum-5.html) +--- Wątek: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg" (/thread-1836.html)
1
2
|
Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg" - m33 - 30-10-2019 Witajcie. Chciałbym dodać współrzędne do pliku w celu zapisania go jako GeoTiff. Posiadam te dane w takiej postaci: North-West corner 51 "stopni"- to takie małe kółko ale nie wiem jak je tutaj poprawnie wstawić - tak więc kropka oznacza "stopień" i jeszcze raz od początku już całość: North West corner: Lat 51. 56 40,31 N, Long 20. 8 45,01 E, South East corner: Lat 51. 56 22,02 N, Long 20. 9 29,5 E - załączone zdjęcie posiada inne dane ale korzystam z tego samego programu tak więc podałem ten link tylko jako przykład jak te dane wyglądają w programie z którego korzystam. Pytanie: w jaki sposób wprowadzić te dane do okienek "zasięg" w : warstwa - zapisz jako - GeoTiff . Domyślnie jest 0.000000000 . Drugie pytanie ale mniej ważne bo chyba raczej powinienem je skierować do informatyków no ale może ktoś tu zna odpowiedź: Posiadam obraz danych Lidar w postaci złożonych w Gimp'ie w całość kafelków JFIF ale niestety Gimp nie oferuje wyeksportowania ich jako plik JFIF , do wyboru dla moich potrzeb pozostaje jedynie tif albo png ale jak wiadomo wtedy rozmiar pliku jest ogromny w porównaniu z oryginalnymi kafelkami JFIF - czy isnieje jakiś program który zapisuje złożone kafelki JFIF do pliku o tym samym rozszerzeniu ? Pozdrawiam RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg" - jerresso - 30-10-2019 1. Takie współrzędne możesz dodać np. jako dane tekstowe rozdzielane przecinkami w pliku csv https://docs.qgis.org/3.4/en/docs/user_manual/managing_data_source/opening_data.html#importing-a-delimited-text-file Pamiętaj, by dostarczyć programowi dane w ustrukturyzowany sposób (np 51 56 40.31N) i zaznaczyć opcję DMS coordinates 2. Nie spotkałem się z JFIFem, ale wychodzi, że jest on powiązany z JPEG i natywnie potrafi go czytać biblioteka GDAL, w więc zapewne i QGIS https://gdal.org/drivers/raster/jpeg.html RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg" - m33 - 31-10-2019 jerresso Dziękuję za informację. Właśnie zabieram sie za to co zaproponowałeś. Jeżeli chodzi o JFIF ,to w takim formacie są kafelki warstwy - cieniowanie WMTS ISOK 1m na naszym krajowym geoportalu. Pozdrawiam RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg" - jerresso - 01-11-2019 Ale jak uzyskałeś te kafelki? Jakoś pobrałeś na dysk przez "zapisz jako"? RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg" - m33 - 01-11-2019 Można to zrobić w każdej przeglądarce tylko trzeba wiedzieć gdzie dana przeglądarka ma swój cache ale jest taka przeglądarka Maxthon która to bardzo ułatwia, możesz spokojnie sobie ją na szybko zainstalować - ma taką opcję sniffer plików - w prawym górnym rogu taka lupka ze strzałką. Z tym że to rzecz jasna tylko do własnego użytku. Ja swój projekt robię tylko testowo żeby sprawdzić czy te dane mogę wykorzystać w symulatorze lotu: Lockheed Martin Prepar3d. Jeżeli chciałbyś zrobić duży obszar ,to niestety przeglądarka ma ograniczenie według producenta 300mb ale w praktyce jest to ok 200mb ale nawet to wystarcza do ściągniecia za jednym razem ok 6200 kafelków w rozdzielczości 256x256 , nasz geoportal ma kafelki 512x512 tak więc możliwe że będzie ich proporcionalnie mniej. Normalnie dane cieniowania z geoportalu są płatne - 1.66 za kilkometr kwadratowy i ja z chęcią je zakupię bo wtedy jest gwarancja że dane nie bedą jeszcze dodatkowo resamplowane przez przeglądarke albo program do edycji zdjęć ale ja osobiście najpierw muszę sprawdzić czy mogę je u siebie w ogóle wykorzystać bo nie jestem na sto procent pewien czy mój symulator w ogóle czyta pliki w skali szarości. No i rzecz jasna jeżeli chcesz skorzystać z tej metody to później trzeba te kafelki ręcznie składać w całość. Jeżeli mimo to chcesz spróbować to podaję ci wskazówkę: wchodzisz na swoją mapę, powiększasz ją maksymalnie zoomem a później w opcjach przeglądarki - po prawej na górze takie 3 kreski - zmieniasz powiększenie ale w przypadku geoportalu niestety nie na najmniejsze , bo trzeba zrobić jeszcze jedną ważną rzecz w geoportalu czyli skopiować "Link do kompozycji mapowej" . Jak już masz ten link to otwierasz go w drugim oknie i zamykasz pierwsze okno i wtedy w cache'u zostają już tylko te kafelki których potrzebujesz bo przeglądarka automatycznie wyczyści zawartoś tego pierwszego okna. No i możesz rzecz jasna przesuwać widok i nadal dodawane są te kafelki do cache'u ale musisz pamietać o tym ograniczeniu do około 200mb. W razie czego pytaj. Pozdrawiam RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg" - jerresso - 02-11-2019 No niezła kombinatoryka. Ale, po pierwsze tu masz próbki danych: http://www.gugik.gov.pl/pzgik/zamow-dane/numeryczny-model-terenu A po drugie, choć na wstępie zaznaczam że nie jest to zgodne z regulaminem geoportalu (danych nie można kopiować) i nie zachęcam do robienia tego w ten sposób, ale dowolną warstwę WMS czy WMTS możesz przecież ściągnąć atlasem map. Wystarczy zaznaczyć, by trzymał przestrzeń ("save world file"), ustawić okno mapy na 512x512 pikseli i określić zasięg ściągania. Potem te kafle możesz, ale nie musisz, połączyć w QGIS i zapisać jako dowolny format rastra. Czy tak nie będzie łatwiej? RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg" - m33 - 03-11-2019 Jedyne co potrafię zrobić w programie Qgis to dodać warstwę WMTS/WMS ,a przepraszam nawet wiem jak dodać 2 warstwy ![]() ![]() ![]() RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg" - jerresso - 05-11-2019 Bez przesady - jak ktoś potrafi wyciągnąć jakieś kafelki z usługi cache, to nie może o sobie mówić tak surowo ![]() Na spokojnie, to forum jest po to, by pomagać, a nie pokazywać ile się wie więcej od innych. Zapewniam Cię, że i tu i zawsze w życiu znajdzie się ktoś mądrzejszy, więc na pewno nie chciałem kozaczyć - jeśli źle zostałem odebrany to przepraszam, nie taka była moja intencja. Po prostu założyłem, że skoro śmigasz w cachach przeglądarek (i to egzotycznych) to i wydruk mapy umiesz robić (do tego się to sprowadza). Tu masz tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=KgPOwm7GrIo obejrzyj na spokojnie i kombinuj(my) dalej. A TIN i TTN to w zasadzie to samo, tylko w wydaniu dwóch rożnych firm - nie ma się czego "bać". W skrócie chodzi o połączenie punktów pomiarowych (np. wysokości) tak, aby "uśrednić" (interpolować) wartości pomiędzy kolejnymi punktami, tak byś w nieważne w jakim miejscu klikniesz (nawet jak nie trafisz w punkt) dostał jakąś wartość. W QGIS też to możesz zrobić, wtedy zobaczysz, że to prosta rzecz. Nastawiaj powiedzmy 10 punktów na terenie warszawy, do każdego przypisz wartość np. temperatury, a potem użyj funkcji Wektor->narzędzia geometrii->triangulacja Delone RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg" - m33 - 11-11-2019 jerresso Przepraszam że dopiero dziś odpowiadam ale właśnie kilka dni temu odkryłem niesamowitą opcję w przeglądarce Mozilla Firefox - TRYB RESPONSYWNY - jest on w opcjach mozilli "Dla twórców witryn". To są zrzuty ekranu ale nie tak jak zwykły screenshot który obojętnie jakie się ma powiększenie - mam na myśli nie zoom mapy tylko powiększenie w opcjach mozilli, po prawej na górze "powiększenie" to i tak robi zrzut tylko tego co widać. W Trybie responsywnym można robić zrzuty nawet do 9999 x 9999 px w formacie png i zapisuje wszystko tak jak należy, bez żadnych przerw pomiędzy kafelkami. Ja obecnie mam 16Gb ramu i to pozwala mi na maksymalną rozdzielczość 9999 x 3340 ,przy większej niestety mozilla przy tej ilości ramu już bardzo sie dławi. Gdybyś chciał skorzystać z tej metody to polecam zainstalować popularny dodatek Adblock Plus i tam w opcjach - kółko zębate po prawej na górze okienka - klikasz zaawansowane i na dole mój zestaw filtrów i tam wpisz png i kółko w prawo i gif i też kółko w prawo i wtedy jak robisz zrzut to masz pewność że nie będzie żadnych ikon dodatkowych , a większość map z których ja korzystam ma ikony właśnie w tym formacie. Polecam tez dodatek Ublock Origin ,bo on pozwala na blokowanie wyświetlania pojedyńczych kafelków, bardzo się to przydaje bo ja na przykład obecnie ogarniam jedną z map chorwackich - ortho -10 cm i "jedna trzecia" długości to około 22000 pikseli, o wysokości wolę na razie nie wspominać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg" - m33 - 13-11-2019 jerresso ,może już jest to na forum ale zapytam. Czy istnieje mozliwość otworzenia w qgis mapy, która nie posiada adresu WMS/WMTS ? np. ta mapa : https://kraljevica.atlas14.com/ |