GRASS QGIS forum
jak zmierzyć obwód i powierzchnię działki - Wersja do druku

+- GRASS QGIS forum (http://forum.quantum-gis.pl)
+-- Dział: Desktop GIS (/forum-4.html)
+--- Dział: QGIS (/forum-5.html)
+--- Wątek: jak zmierzyć obwód i powierzchnię działki (/thread-521.html)



jak zmierzyć obwód i powierzchnię działki - Mirek - 23-07-2011 11:05 PM

Obwód i powierzchnia działki
Witam :) Czy jest możliwość, by po zmierzeniu działki poligonem na warstwie oprócz powierzchni pokazywał się obwód ?
W tej chwili muszę to robić na "dwa razy" :) Mierzę działkę, a później jeszcze raz mierzę obwód.
Geoportal robi to od razu , a czy można w Quant?
Z góry dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam.[/font]


RE: jak zmierzyć obwód i powierzchnię działki - p0cisk - 24-07-2011 06:23 PM

Witam,
Do warstwy poligonowej możesz dodać kolumny zawierające obwód i powierzchnię każdego obiektu: Wektor->Narzędzia geometrii->Eksportuj/dodaj kolumny geometrii.


RE: jak zmierzyć obwód i powierzchnię działki - Mirek - 25-07-2011 09:08 PM

Dzięki za szybką pomoc Smile TYlko ta nowa kolumna sama zmierzy mi obwód? To było by piękne Smile


RE: jak zmierzyć obwód i powierzchnię działki - tomalos - 26-07-2011 07:51 AM

"Tylko ta nowa kolumna sama zmierzy mi obwód?"
To znaczy czy dynamicznie będą się zmieniać wartości po dokonaniu edycji? Niestety takiej funkcjonalności nie ma.


RE: jak zmierzyć obwód i powierzchnię działki - p0cisk - 26-07-2011 12:53 PM

Dynamicznie nie ma. W kalkulatorze pól też nie można uaktualnić obwodu poligonu - Przycisk 'Długość' jest nieaktywny :/
Zgłosiłem ten problem developerom, może ktoś się tym zajmie.
Narazie pozostaje wykorzystanie do tego pythona.


RE: jak zmierzyć obwód i powierzchnię działki - Rayo - 08-08-2011 10:36 PM

Dynamicznie można liczyć obwód (i nie tylko) dla warstw PostGISowych, ale trzeba to robić bezpośrednio na bazie danych. Wystarczy ustawić triggera, który po każdej modyfikacji poligonu zaktualizuje odpowiednie pole z obwodem.