Jestem zielony z postgresql (i baz danych w ogóle) - to takie uprzedzenie. Postanowiłem pobawić się trochę pgAdmin III i od razu nabroiłem, nie spodobało mi się, że jak uruchamiam pgAdmin to łączy mi się z bazą. Chciałem, żeby łączył się po podaniu hasła. Poklikałem coś we właściwościach czegoś (nie bardzo pamiętam gdzie, chodziło o użytkownika) i odznaczyłem ptaszek przy Logowanie (czy coś w tym guście). Dodatkowo podałem hasło (w tym samym oknie co odznaczałem ptaszek), dodam, że inne niż hasło użytkownika postgres. Teraz jak próbuję się połączyć podając hasło użytkownika postgres to wyskakuje:
Cytat:Wystąpił błąd:
Error connecting to the server: FATAL: role "postgres" is not permitted to log in
Jak podaję hasło, które wpisałem w pgAdmin to:
Cytat:Wystąpił błąd:
Error connecting to the server: FATAL: password authentication failed for user "postgres"
FATAL: password authentication failed for user "postgres"
Domyślam się, że tłumaczę niezbyt jasno
ale może ktoś wie czy da się to jakoś odkręcić i napisze jak (i to jeszcze w taki sposób, żebym zrozumiał)?
Ewentualnie jak usunąć serwer localhost z bazami i użytkownikami tak żeby można było założyć go jeszcze raz bez borykania się z ewentualnymi pozostałościami tego, z którym nie mogę się połączyć. Serwer i bazę założyłem po to żebym na nich potrenował, więc nie będzie strat
Mam Ubuntu i PostgreSQL 8.4