Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Siatka kwadratów
03-05-2010, 21:22,
#1
Siatka kwadratów
Witam,
mam pewien problem, otóż jestem absolutnym laikiem jeśli chodzi o obsługę QGIS.
Potrzebuję nanieść na mapę siatkę kwadratów, których boki będą odpowiadały w terenie długości 1km.
Jak to zrobić?

Mapę wczytuję tak, że mam zapisaną mapę w pliku .jpg.
Otwieram QGIS, wybieram warstwa -> dodaj warstwę rastrową i wybieram plik z moją mapą.
Tylko co dalej?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc, to dla mnie bardzo ważne.
03-05-2010, 21:33,
#2
RE: Siatka kwadratów
Witaj,

Na początek zdefiniuj we właściwościach projektu metry jako jednostki warstwy i wybierz układ współrzędnych tej mapy. Jeśli zupełnie nie wiesz jaki wybrać, odszukaj ten o kodzie EPSG 2180.

W drugim kroku przy pomocy wtyczki georeferencer wprowadź punkty referencyjne ze swojej mapy i dokonaj transformacji.

Co do samej siatki, to jeśli korzystasz z wersji QGIS 1.4, możesz ją zdefiniować tworząc nowy wydruk. Po dodaniu nowej mapy do wydruku, w zakładce obiekt możesz włączyć dynamicznie rysowaną siatkę mapy.
Jesli chcesz stworzyć te kwadraty jako fizyczne obiekty wektorowe, wykorzystaj z menu Wektor>Narzędzia badawcze>Siatka wektorowa.

W razie problemów lub wątpliwości pisz.
03-05-2010, 22:41,
#3
RE: Siatka kwadratów
Dzięki za odpowiedź.
Udało mi się nałożyć siatkę przy dodawaniu mapy do wydruku, jednakże jakie powinienem wpisać dane w poszczególne pola, aby boki tych kwadratów odpowiadały długości 1km?
03-05-2010, 22:53,
#4
RE: Siatka kwadratów
Jeśli najpierw skalibrował(a)byś mapę (punkt: georeferencja) podając jednostki siatki w metrach, to w wydruku wystarczyoby podać 1000. Bez kalibracji, to co zostało wstawione do QGISa jest tylko obrazkiem graficznym a nie mapą. Sam plik graficzny wstawiony do programu to jeszcze nie mapa.
03-05-2010, 23:06,
#5
RE: Siatka kwadratów
No tak, pominąłem drugi punkt Twojej instrukcji.
Włączam wtyczkę georeferencer, mam taki obraz:
http://img263.imageshack.us/img263/5325/beznazwy1se.jpg

i pojęcia nie mam, co dalej zrobić i jak te punkty referencyjne zdefiniować, jak określić raster, plik wpasowania itd..
03-05-2010, 23:15,
#6
RE: Siatka kwadratów
Wczytujesz raster (trzy kropki). Później na podstawie węzłów siatki dodajesz punkty o znanych (albo w przyjętym dowolnym lokalnym) układzie współrzędnych. Do tego musisz mieć/znać:
1) odległość między węzłami, albo
2) skalę tej mapy
Bez tego nie da rady.

Na tym zrzucie niestety niewiele widać. W zależności od tego ile masz punktów wybierz transformację, choć samo to zagadnienie to problem na kilka godzin wykładu Smile, ale rozumiem, że tej mapy nie będziesz używać do strzelania pocisków balistycznych.
Na koniec dajesz 'stwórz i wczytaj warstwę'.
04-05-2010, 00:11,
#7
RE: Siatka kwadratów
Kurczę nie potrafię sobie z tym poradzić.
Nie potrafię określić tych punktów i mimo prób nie udaje mi się tego zrobić.
Pozwoliłem sobie załączyć ten plik 'na którym pracuję' i na który próbuję nałożyć tą siatkę.
Mógłbyś w wolnej chwili zobaczyć, czy da się to zrobić, a ja nie potrafię, czy na tym pliku nie da się takiej siatki nałożyć?

http://img442.imageshack.us/i/obszar2834.gif/

(plik waży nieco ponad 9MB)
05-05-2010, 08:47, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2010, 08:54 {2} przez tomalos.)
#8
RE: Siatka kwadratów
No dobra, to jeszcze raz, możliwie prosto i pomijając cały wykład.
1. Odpalasz QGISa
2. We właściwościach projektu wybierasz układ współrzędnych Poland CS92 (EPSG : 2180), zaznacz też transformuj układ współrzędnych w locie
3. Pobierasz jakieś dane, żeby połapać się gdzie jesteś, na przykład PRG (szukaj tu)
4. Warstwa > dodaj warstwę wektorową, wyskoczy okienko, kodowanie znaków ustaw na UTF-8, wybierz przeglądaj, ustaw wyświetlanie wszystkich plików, wczytaj plik Gminy.gml, wyskoczy okienko z zapytaniem o układ współrzędnych warstwy, wybierz WGS 84 (EPSG : 4326), OK
5. Odszukaj pożądaną gminę (rejon twojej mapy), przybliż do skali około 1 : 20 000.
6. Dodaj WMS geoportalu: dodaj warstwę WMS > Nowy > podaj nazwę np topo > wklej URL http://sdi.geoportal.gov.pl/wms_topo/wmservice.aspx > OK > Połącz > wybierz TOPO_25_65 > Dodaj > czakasz
7. Odpalasz wtyczkę do geogrferencji, pobieraj punkty z obszaru mapy (tak powinno być prościej), tutaj masz opisane co i jak.
8. Tworzysz siatkę tak jak opisał to robert w drugim poście.
Cytat:Co do samej siatki, to jeśli korzystasz z wersji QGIS 1.4, możesz ją zdefiniować tworząc nowy wydruk. Po dodaniu nowej mapy do wydruku, w zakładce obiekt możesz włączyć dynamicznie rysowaną siatkę mapy.
Jesli chcesz stworzyć te kwadraty jako fizyczne obiekty wektorowe, wykorzystaj z menu Wektor>Narzędzia badawcze>Siatka wektorowa.

Mam nadzieję, że nic nie pomieszałem. Powodzenia
05-05-2010, 11:42, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2010, 12:03 {2} przez Saint.)
#9
RE: Siatka kwadratów
Dzięki za pomoc, ale w punkcie 6, po dodaniu warstwy WMS tak jak napisałeś, wyświetla mi się jedynie napis z adresem strony geoportalu.
W punkcie 7 - który raster wczytuje do pobrania punktu referencyjnych? Ten na którym próbowałem coś tworzyć od początku, a który wrzuciłem w moim poprzednim poście, tak?
Chyba sobie poradziłem Smile
Wczytałem warstwę nie z geoportalu a z geo-system.
Jako raster wczytałem ten plik który tu zamieszczałem, użyłem georeferencji.
Przy wydruku jednak program nie nakłada siatki - nie wiem dlaczego.
Niby wszystko jest ok, ale sama siatka nałożona nie zostaje..
05-05-2010, 17:33,
#10
RE: Siatka kwadratów
Ad. 6. Zapomniałem napisać, że dla warstwy z geoportalu trzeba wybrać układ Poland CS92, robi się to po wybraniu warstwy a przed kliknięciem "Dodaj".
Ad. 7. Tak, właśnie ten raster.
A jak tworzysz siatkę? W wydruku czy jako obiekt wektorowy (Wektor>Narzędzia badawcze>Siatka wektorowa)?


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wydruk - siatka z krzyży Konrad 7 8 530 12-11-2019, 14:26
Ostatni post: Konrad
  siatka i nadanie punktów dukasa 4 9 399 20-05-2018, 12:09
Ostatni post: jerresso
  Raster- siatka krzyży milia2 4 22 792 11-09-2015, 09:14
Ostatni post: pelekPL
  Siatka z procentowym udziałem zabudowy basiuunia 2 13 208 26-08-2014, 11:44
Ostatni post: nikivor
  Siatka współrzędnych w kompozytorze wydruku bohdan 1 11 567 27-01-2014, 15:09
Ostatni post: borys
  siatka arkuszy topo 50000 układu 1992 Konrad 0 9 326 18-05-2012, 09:03
Ostatni post: Konrad
  Kalibracja - siatka a krzyże K2000 7 29 398 14-12-2011, 23:35
Ostatni post: msieczka
  siatka kwadratów koberek 2 13 744 24-07-2011, 18:23
Ostatni post: koberek
  Siatka kartograficzna Swat 6 38 572 30-03-2010, 22:16
Ostatni post: Swat
  Siatka kilometrowa w odpowiednim układzie Swat 4 21 576 14-03-2010, 22:27
Ostatni post: Swat

Skocz do: