03-05-2010, 21:22,
|
|
Saint
geofon

|
Liczba postów: 15
4
Reputacja:
0
|
|
Siatka kwadratów
Witam,
mam pewien problem, otóż jestem absolutnym laikiem jeśli chodzi o obsługę QGIS.
Potrzebuję nanieść na mapę siatkę kwadratów, których boki będą odpowiadały w terenie długości 1km.
Jak to zrobić?
Mapę wczytuję tak, że mam zapisaną mapę w pliku .jpg.
Otwieram QGIS, wybieram warstwa -> dodaj warstwę rastrową i wybieram plik z moją mapą.
Tylko co dalej?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc, to dla mnie bardzo ważne.
|
|
03-05-2010, 22:41,
|
|
Saint
geofon

|
4
Reputacja:
0
|
|
RE: Siatka kwadratów
Dzięki za odpowiedź.
Udało mi się nałożyć siatkę przy dodawaniu mapy do wydruku, jednakże jakie powinienem wpisać dane w poszczególne pola, aby boki tych kwadratów odpowiadały długości 1km?
|
|
03-05-2010, 23:06,
|
|
Saint
geofon

|
4
Reputacja:
0
|
|
No tak, pominąłem drugi punkt Twojej instrukcji.
Włączam wtyczkę georeferencer, mam taki obraz:
http://img263.imageshack.us/img263/5325/beznazwy1se.jpg
i pojęcia nie mam, co dalej zrobić i jak te punkty referencyjne zdefiniować, jak określić raster, plik wpasowania itd..
|
|
03-05-2010, 23:15,
|
|
robert
Administrator

|
Liczba postów: 280
40
Reputacja:
1
|
|
Wczytujesz raster (trzy kropki). Później na podstawie węzłów siatki dodajesz punkty o znanych (albo w przyjętym dowolnym lokalnym) układzie współrzędnych. Do tego musisz mieć/znać:
1) odległość między węzłami, albo
2) skalę tej mapy
Bez tego nie da rady.
Na tym zrzucie niestety niewiele widać. W zależności od tego ile masz punktów wybierz transformację, choć samo to zagadnienie to problem na kilka godzin wykładu  , ale rozumiem, że tej mapy nie będziesz używać do strzelania pocisków balistycznych.
Na koniec dajesz 'stwórz i wczytaj warstwę'.
|
|
04-05-2010, 00:11,
|
|
Saint
geofon

|
4
Reputacja:
0
|
|
Kurczę nie potrafię sobie z tym poradzić.
Nie potrafię określić tych punktów i mimo prób nie udaje mi się tego zrobić.
Pozwoliłem sobie załączyć ten plik 'na którym pracuję' i na który próbuję nałożyć tą siatkę.
Mógłbyś w wolnej chwili zobaczyć, czy da się to zrobić, a ja nie potrafię, czy na tym pliku nie da się takiej siatki nałożyć?
http://img442.imageshack.us/i/obszar2834.gif/
(plik waży nieco ponad 9MB)
|
|
05-05-2010, 08:47,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2010, 08:54 {2} przez tomalos.)
|
|
tomalos
geoboss

|
Liczba postów: 364
51
Reputacja:
3
|
|
No dobra, to jeszcze raz, możliwie prosto i pomijając cały wykład.
1. Odpalasz QGISa
2. We właściwościach projektu wybierasz układ współrzędnych Poland CS92 (EPSG : 2180), zaznacz też transformuj układ współrzędnych w locie
3. Pobierasz jakieś dane, żeby połapać się gdzie jesteś, na przykład PRG (szukaj tu)
4. Warstwa > dodaj warstwę wektorową, wyskoczy okienko, kodowanie znaków ustaw na UTF-8, wybierz przeglądaj, ustaw wyświetlanie wszystkich plików, wczytaj plik Gminy.gml, wyskoczy okienko z zapytaniem o układ współrzędnych warstwy, wybierz WGS 84 (EPSG : 4326), OK
5. Odszukaj pożądaną gminę (rejon twojej mapy), przybliż do skali około 1 : 20 000.
6. Dodaj WMS geoportalu: dodaj warstwę WMS > Nowy > podaj nazwę np topo > wklej URL http://sdi.geoportal.gov.pl/wms_topo/wmservice.aspx > OK > Połącz > wybierz TOPO_25_65 > Dodaj > czakasz
7. Odpalasz wtyczkę do geogrferencji, pobieraj punkty z obszaru mapy (tak powinno być prościej), tutaj masz opisane co i jak.
8. Tworzysz siatkę tak jak opisał to robert w drugim poście.
Cytat:Co do samej siatki, to jeśli korzystasz z wersji QGIS 1.4, możesz ją zdefiniować tworząc nowy wydruk. Po dodaniu nowej mapy do wydruku, w zakładce obiekt możesz włączyć dynamicznie rysowaną siatkę mapy.
Jesli chcesz stworzyć te kwadraty jako fizyczne obiekty wektorowe, wykorzystaj z menu Wektor>Narzędzia badawcze>Siatka wektorowa.
Mam nadzieję, że nic nie pomieszałem. Powodzenia
|
|
05-05-2010, 11:42,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2010, 12:03 {2} przez Saint.)
|
|
Saint
geofon

|
4
Reputacja:
0
|
|
Dzięki za pomoc, ale w punkcie 6, po dodaniu warstwy WMS tak jak napisałeś, wyświetla mi się jedynie napis z adresem strony geoportalu.
W punkcie 7 - który raster wczytuje do pobrania punktu referencyjnych? Ten na którym próbowałem coś tworzyć od początku, a który wrzuciłem w moim poprzednim poście, tak?
Chyba sobie poradziłem 
Wczytałem warstwę nie z geoportalu a z geo-system.
Jako raster wczytałem ten plik który tu zamieszczałem, użyłem georeferencji.
Przy wydruku jednak program nie nakłada siatki - nie wiem dlaczego.
Niby wszystko jest ok, ale sama siatka nałożona nie zostaje..
|
|
05-05-2010, 17:33,
|
|
tomalos
geoboss

|
Liczba postów: 364
51
Reputacja:
3
|
|
Ad. 6. Zapomniałem napisać, że dla warstwy z geoportalu trzeba wybrać układ Poland CS92, robi się to po wybraniu warstwy a przed kliknięciem "Dodaj".
Ad. 7. Tak, właśnie ten raster.
A jak tworzysz siatkę? W wydruku czy jako obiekt wektorowy (Wektor>Narzędzia badawcze>Siatka wektorowa)?
|
|
|