Panie i Panowie,
Jako początkujący (powracający do gisu po wielu latach przerwy) proszę o pomoc w następujących kwestiach:
1. W celu ułatwienia zarządzania obiektami utworzyłem sobie warstwę - pliki SHP
Potrzebuję wyświetlić etykiety z zawartością pola "gatunek" przy czym do jednego poligonu może być przypisanych nawet pięć gatunków. Chciałbym aby te etykiety pojawiały się na poligonie jedna pod drugą. Zastosowałem najbardziej oczywiste rozwiązanie z dodawaniem kilkukrotnie tej samej warstwy oraz przesuwaniem etykiet każdej z warstw (coś jak w wątku
http://forum.quantum-gis.pl/thread-1047....ht=ETYKIET ).
W związku z pkt 2 jest to dla mnie jednak bardzo kłopotliwe
Nie ma innej metody? Czytałem o etykietach wielowierszowych, może iść w tym kierunku?
2. Problem jest taki, że dane dot. gatunków zmieniają się dosyć często a dane trzymam w pliku xls. Może coś źle robię ale zamiana samego dbfa po zapisaniu projektu w qgisie nie powoduje zmiany etykiet, aby uwidocznić zmiany trzeba usunąć i dodać warstwę. W związku z tym, że gatunków o których mowa w pkt 1 jest 5 więc dodawanie 5 warstw i ustawianie 5 etykiet jest upierdliwe strasznie. I tu pytanie? nie da się opisów etykiet pobierać z innego pliku (xls, dbf txt ???)? Wymagane jest aby po zmianie wartości w pliku dane były aktualizowane bez konieczności usuwania/zmiany warstwy.
3. (przedszkole mode on). Jak napisałem w pkt 1 gatunków może być 5 a nawet więcej (przyjmijmy że pierwszych 5 jest dla mnie znaczących). Przygotowując dbfa do pliku shp eksportuję je do kolumn "gat 1" "gat 2" "gat 3" ... w wierszu - adresie każdego poligonu. Ale jest to dla mnie upierdliwe bo dane trzymam w pliku o strukturze:
adres 1 poligonu, gatunek 1
adres 1 poligonu, gatunek 2
adres 1 poligonu, gatunek 3
adres 2 poligonu, gatunek 1
itp
Utworzyłem sobie narzędzia do eksportu do dbfa ale coś mi się z zamierzchłych czasów przypomina, że robię coś kompletnie nie tak.
Poza tym, przy strukturze którą stworzyłem jest problem z wyszukiwaniem gatunków bo nie wiem, w którym polu dany gatunek został wpisany ("gat 1", "gat 2" czy "gat 3")
Sorki za takie przedszkole ale gisem zajmowałem się w czasach tak odległych, że nie pamiętają tego najstarsi indianie (a i mi w głowie niewiele zostało) oprogramowanie na którym pracowałem było kompletnie inne i dla mnie obecnie niedostępne a to co sobie stworzyłem ma mi ułatwić pracę (jeden z jej aspektów) a tu jak po grudzie

.
Kiedyś wydawał mi się ten cały gis łatwiejszy, ale ja tak mam, że jak wskoczę na nie ten tor myślowy to dopóki mnie ktoś nie wytrąci to brnę i brnę.
Pomożecie?
(btw witam, to mój pierwszy post na forum)