Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
WFS z danymi katastralnymi z Geoportalu
11-10-2014, 02:01,
#1
WFS z danymi katastralnymi z Geoportalu
Cześć,
czy ktoś z Was ma może jakiś sprawdzony sposób na pobranie danych katastralnych z Geoportalu 2 ? Wiem, ze dla geportalu 1 była metoda (http://www.gis-support.pl/wfs-pobieranie...ne-w-qgis/), natomiast nie potrafię znaleźć analogicznej dla nowego serwisu.
27-10-2014, 14:08, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2014, 14:09 {2} przez martinbb.)
#2
RE: WFS z danymi katastralnymi z Geoportalu
Cześć,

ja mam podobny problem: próbuję wczytać WFS'a z danymi katastralnymi http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service.../WFSServer (link z http://geoportal.gov.pl/uslugi/usluga-pobierania-wfs)
Zdefiniowałem sobie nowy serwer wfs w qgis i po kliknięciu połącz pojawia mi się komunikat "Serwer WFS nie obsługuje WFS 1.0.0, lub adres URL jest niepoprawny." Jak poradzić sobie z tym problemem?
05-11-2014, 16:37,
#3
RE: WFS z danymi katastralnymi z Geoportalu
Generalnie to:
http://geoinformatyka.com.pl/usluga-wfs-jak-to-dziala/
lub to:
http://geoinformatyka.com.pl/pobieranie-...alite-gui/
14-10-2015, 11:44, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2015, 11:53 {2} przez Marian.)
#4
RE: WFS z danymi katastralnymi z Geoportalu
Witam,

Postępując krok po kroku zgodnie z instrukcją pod adresem: http://geoinformatyka.com.pl/pobieranie-...alite-gui/

odbijam się od ściany na ostatnim etapie - po kliknięciu "load data" otrzymuję komunikat o treści "Unable to load data from WFS: I/O warning : failed to load HTTP resource".

Problem dotyczy tylko serwisów WFS Geoportalu.
Ktoś przebrnął w całości przez tą procedurę? Jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem?

Z góry dziękuję za pomoc.

14-10-2015, 14:25,
#5
RE: WFS z danymi katastralnymi z Geoportalu
Drążyłem kiedyś ten temat i znalazłem na stronie geoportalu że te dane są dostępne tylko po zalogowaniu (tzn. mają do nich dostęp tylko pracownicy czy jakoś tak). Fakt były kiedyś dostępne ale już nie są chyba że coś się zmieniło.
11-03-2016, 12:03,
#6
RE: WFS z danymi katastralnymi z Geoportalu
(14-10-2015, 14:25)pelekPL napisał(a): Drążyłem kiedyś ten temat i znalazłem na stronie geoportalu że te dane są dostępne tylko po zalogowaniu (tzn. mają do nich dostęp tylko pracownicy czy jakoś tak). Fakt były kiedyś dostępne ale już nie są chyba że coś się zmieniło.


Hej, warstwy WFS dostępne były darmowo i powszechnie w Geoportalu 1, obecnie w Geoportalu 2 potrzebna jest autoryzacja, co nie zawsze wiąże się z opłatą. Chodzi tutaj o licencję/zgodę od GUGiK. Po otrzymaniu zgody można korzystać, dostaje się login i hasło.
Czy wiecie jak mogę skorzystać z WFS obecnie przez SPATIALITE GUI? Czy mogę gdzieś w zapytaniu podac np login i hasło żeby błąd o którym wspominacie ominąć?


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Qgis a WFS z geoportalu Kzyhó 2 7 662 30-06-2017, 07:12
Ostatni post: Kzyhó
  Narzędzia zarządzania danymi hotlos 0 5 229 23-12-2014, 10:17
Ostatni post: hotlos
  geoportal 2 - wms i wfs jak dodawać w qgis gregory_3 0 11 309 05-06-2014, 21:51
Ostatni post: gregory_3
Question QGIS-Server WFS zapytanie POST g00ntar 1 20 336 15-07-2013, 15:11
Ostatni post: borys
  Problem z WFS poczatekqgis 0 5 148 22-11-2012, 16:14
Ostatni post: poczatekqgis
  serwery WMS/WFS Ukrainy i Białorusi vansen 1 9 958 11-09-2012, 11:02
Ostatni post: zebro
  WMS, WFS, Google Earth, Google Maps, etc.. pitt 6 33 261 06-02-2012, 11:48
Ostatni post: RobertF
  Pobieranie WFS z geoservera przez QGIS Odoakr 5 19 369 28-12-2011, 19:04
Ostatni post: vansen
  Zapytanie o pola z danymi (nie NULL-owymi) koberek 2 12 688 04-10-2011, 19:37
Ostatni post: koberek
  Wspólny układ map Google z danymi Geoportal krzynio 1 14 727 01-10-2010, 10:23
Ostatni post: wojsa

Skocz do: