Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kalkulator pól kilka warunków
19-12-2014, 01:46,
#11
RE: kalkulator pól kilka warunków
W takim razie Twój przykład z trzeciego postu powinien działać. I tylko odpowiedz mi nie pasuje:
(18-12-2014, 09:42)Magda napisał(a): jako wynik pojawiają się liczby 12, 9 i 4 zamiast 2,3 i 4.
popej
19-12-2014, 02:38,
#12
RE: kalkulator pól kilka warunków
No właśnie też mnie to zastanawiało Smile
Z jednej strony Magda podawała w pierwszym przykładzie formuł wszędzie funkcję iloczynu, zaś potem w odpowiedzi jakby faktycznie przedziałom miała odpowiadać unikalna wartość klasyfikacyjna zamiast ów iloczyn. W każdym razie nawet jak chodzi o ten drugi przypadek to wystarczy z tej formuły wywalić "ludn_liczb"* po "then" i też będzie działać, czyli tak jak podałeś w odpowiedzi wcześniej Smile
19-12-2014, 12:25,
#13
RE: kalkulator pól kilka warunków
Dziękuję wszystkim za porady, niestety
sposób Randy X i sposób martela daje wynik pomnożony przez 2,3 lub 4,

przy sposobie popeja tam gdzie liczba jest mniejsza niz 30000 jako wynik wskakuje liczba 3, wszędzie indziej liczba 5
19-12-2014, 12:37,
#14
RE: kalkulator pól kilka warunków
Właściwie to wyrażenie ( "ludn_liczb" <30000 )* 2 nie jest iloczynem liczb, to coś w rodzaju PRAWDA*2. Kalkulator podstawia pod PRAWDE liczbę 1, tak przynajmniej widać w opisach pomocy dla operacji logicznych.
popej
19-12-2014, 13:04,
#15
RE: kalkulator pól kilka warunków
"Dziękuję wszystkim za porady, niestety
sposób Randy X i sposób martela daje wynik pomnożony przez 2,3 lub 4,

przy sposobie popeja tam gdzie liczba jest mniejsza niz 30000 jako wynik wskakuje liczba 3, wszędzie indziej liczba 5"

Hmm, to chyba mój kalkulator pól jest zepsuty Wink
Załączam 3 screeny z przykładową tabelą przed i po aktualizacji oraz z kalkulatorem pól. Co prawda przedziały mam inne ale zasada działania dokładnie taka sama i wynik jest taki jakiego oczekujesz. Wartości są w kolumnie "X", przypisane kategorie w kolumnie "suma".


Załączone pliki Miniatury
           
19-12-2014, 14:14,
#16
RE: kalkulator pól kilka warunków
Martel, spróbowałam twojego zapisu na osobno utworzonej warstwie z prostymi wpisanymi przeze mnie przykładowymi danymi i rzeczywiście działa.
Wcześniej próbowałam na warstwie powiatów pobranej z "geofabrik" złączonej z tabelą excel z danymi liczbowymi ludności z GUS .
Problem tkwi więc w tamtych plikach.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
19-12-2014, 14:35,
#17
RE: kalkulator pól kilka warunków
Hmm, a pola z tymi danymi zewnętrznymi po wrzuceniu do QGISa nie są przypadkiem typu tekstowego?


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zniknęło kilka etykiet Karolek 0 1 555 18-05-2020, 15:26
Ostatni post: Karolek
  Kalkulator pól podział, jak excel monikaaab 5 11 489 28-08-2018, 08:10
Ostatni post: Binko
  Kalkulator pól - przypisywanie wartości danym elementom Niebieska 4 18 293 12-03-2017, 20:35
Ostatni post: Niebieska
  Qgis kalkulator pól michuup 1 8 406 10-01-2017, 22:51
Ostatni post: Binko
  Stworzenie poligonów na podstawie warunkow anikropelki 4 14 648 23-11-2016, 14:06
Ostatni post: Italiano
  Problem z aktualizacją przez kalkulator pól sebaq 1 9 736 03-01-2015, 00:23
Ostatni post: sebaq
  Kilka okien mapy martel 3 16 366 15-10-2013, 22:39
Ostatni post: borys
  Kalkulator pól a uprawnienia. kamilwydra 4 18 332 30-09-2013, 09:55
Ostatni post: kamilwydra
  [błąd] kalkulator pól: błąd przy polach tekstowych 1.8.0 [wiki] 7 34 115 09-03-2013, 21:21
Ostatni post: [wiki]
  połączyć wiele/kilka poligonów w jeden diunida 5 39 513 27-02-2013, 13:30
Ostatni post: borys

Skocz do: