Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
węzły - przesuwanie kilku na raz
10-02-2015, 13:07,
#1
węzły - przesuwanie kilku na raz
Witajcie.

Czy istnieje możliwość przesuwania kilku węzłów na raz? Chodzi o sytuację, w której w tym samym punkcie jest kilka węzłów z sąsiadujących ze sobą poligonów. Chciałbym, żeby zmniejszanie jednego poligonu powodowało powiększanie sąsiedniego, bez powstawania między nimi dziury lub nakładki. Bardzo frustrujące jest przesuwanie ich po kolei. W dodatku nigdy nie wiem węzeł której warstwy uchwyciłem.

pozdrawiam
10-02-2015, 16:27,
#2
RE: węzły - przesuwanie kilku na raz
"W dodatku nigdy nie wiem węzeł której warstwy uchwyciłem."

No to akurat jest proste - tej, która jest w edycji, inaczej się nie da. A co do meritum pytania, to z tego co wiem, nie da się w ten sposób edytować węzłów. Generalnie QGIS nie jest najwygodniejszym narzędziem do wektoryzacji i edycji wektorów, brakuje mi tu kilku narzędzi, które są chociażby w MapInfo, jak właśnie przesuwanie zduplikowanych węzłów, wytnij i wytnij na zewnątrz dla konkretnych poligonów w obrębie różnych warstw bez konieczności zapisywania wyniku do nowej warstwy, wyświetlanie węzłów dla warstw nie będących w edycji itd.
10-02-2015, 17:04,
#3
RE: węzły - przesuwanie kilku na raz
A co z edycją topologiczną w opcjach przyciągania?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem problem... ale ja to widzę tak: włączam przyciąganie danej warstwy, włączam edycję topologiczną (czyli przesuwają się też dublowane węzły) i korzystam z narzędzia "Zmień kształt obiektu" z "Zaawansowanej digitalizacji". Rysuję tylko linię, a wszystkie sąsiadujące poligony dopasowują się do niej.
10-02-2015, 17:19,
#4
RE: węzły - przesuwanie kilku na raz
A fakt, działa to z edycją topologiczną, wtedy faktycznie przesuwa zdublowane węzły, bo pytającemu tylko o to chodziło.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jak zrobić obrys/granicę/kontur kilku poligonów? pikobello 3 747 29-10-2019, 20:05
Ostatni post: jerresso
  Obrys poligonu zależny od kilku atrybutów Arek1978 2 1 904 21-02-2019, 22:49
Ostatni post: Arek1978
  wtyczka CadTools i wybranie kilku segmentów linii zuzia 2 4 308 13-11-2017, 13:53
Ostatni post: zuzia
  Otwarcie kilku projektów jednocześnie Mazur 7 9 346 10-11-2017, 14:04
Ostatni post: Mazur
  przesuwanie etykiet Mazur 1 5 539 25-07-2017, 07:42
Ostatni post: Mazur
  ręczne przesuwanie obiektów/warstw liniowych stellatus 11 18 809 28-03-2017, 10:00
Ostatni post: stellatus
  Wyszukiwanie kilku działek andrutt 3 14 151 02-02-2014, 17:38
Ostatni post: milena
  Jeden obiekt z kilku odcinków. sebaq 6 18 598 20-02-2013, 16:58
Ostatni post: borys
  Quantum GIS 1.8 podwójne węzły. kamilwydra 1 7 286 20-08-2012, 11:45
Ostatni post: Odoakr
  Paszportyzacja kilku obiektów na raz sebaq 5 16 568 13-05-2011, 10:46
Ostatni post: tomalos

Skocz do: