Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy można podpiąć WMSa z linku (link w wiadomości) do QGIS?
08-10-2015, 13:57,
#1
Czy można podpiąć WMSa z linku (link w wiadomości) do QGIS?
Witam wszystkich forumowiczów!

Chciałbym podpiąć mapę ze strony "http://mapa.brodnica.com.pl/www/mapa.php?CFGF=wms&mylayers=+granice+OSM+" do programu QGIS. Czy jest taka możliwość? Jeśli tak to proszę o podanie wskazówek jak to zrobić.

Pozdrawiam!
13-10-2015, 08:19, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2015, 08:20 {2} przez pelekPL.)
#2
RE: Czy można podpiąć WMSa z linku (link w wiadomości) do QGIS?
WMS do części ewidencyjnej:
"http://mapa.brodnica.com.pl/geoportal/wms.php"
WMS'y geoportali różnych powiatów są pod adresem: http://www.geoportal2.pl/www/powiatowy.php
13-10-2015, 10:47,
#3
RE: Czy można podpiąć WMSa z linku (link w wiadomości) do QGIS?
Problem jest dalej, bo mapa nie działa. Uzyłem linku od Cb. Mam dodane warstwy: budynki, adresy, działki, podziałka liniowa ale na mapie ich nie widać. Jak robie widok warstwy to nic sie nie dzieje a okno do przeglądania mapy jest puste. Co do tych WMSów to zależalo mi żeby to była mapa z linku ze wszystkimi warstwami. Jeśli nie ma takiej możliwości to proszę o podanie takiej informacji.
14-10-2015, 14:21, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2015, 14:49 {2} przez pelekPL.)
#4
RE: Czy można podpiąć WMSa z linku (link w wiadomości) do QGIS?
(13-10-2015, 10:47)karliTToO napisał(a): Problem jest dalej, bo mapa nie działa. Uzyłem linku od Cb. Mam dodane warstwy: budynki, adresy, działki, podziałka liniowa ale na mapie ich nie widać

U mnie działa ale z innego powiatu. A jesteś w zasięgu warstwy? Spróbuj z tego:
"http://mapa.brodnica.com.pl/geoportal/wms.php?version=1.3.0"

(13-10-2015, 10:47)karliTToO napisał(a): Co do tych WMSów to zależalo mi żeby to była mapa z linku ze wszystkimi warstwami. Jeśli nie ma takiej możliwości to proszę o podanie takiej informacji.

Nie ma takiej możliwości!

Sprawdziłem i działa. Zrób tak:
link który podałem na początku działa i nic nie trzeba dopisywać tylko przy dodawaniu wms do mapy zmień układ na 92 (EPSG: 2180)
15-10-2015, 09:01,
#5
RE: Czy można podpiąć WMSa z linku (link w wiadomości) do QGIS?
Chcesz więcej warstw z tego geoportalu (prawie wszystkie)? Proszę bardzo:
"http://mapa.brodnica.com.pl/wms/wms.php"
15-10-2015, 11:52, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-2015, 12:00 {2} przez karliTToO.)
#6
Wink  RE: Czy można podpiąć WMSa z linku (link w wiadomości) do QGIS?
Dzieki wielkie, zrobiłem tak jak napisałeś i działa Smile
A tak z ciekawości spytam - skąd wyczarowałeś ten link do reszty warstw? Jeśli miałbym dostęp do pełnej wersji mapy to mógłbym wygenerować sobie link do wmsa? Wiem, że niektóre jednostki administracyjne mają login i hasło do mapy i mają podgląd do np. sieci uzbrojenia terenu.
16-10-2015, 07:36,
#7
RE: Czy można podpiąć WMSa z linku (link w wiadomości) do QGIS?
(15-10-2015, 11:52)karliTToO napisał(a): Dzieki wielkie, zrobiłem tak jak napisałeś i działa Smile
A tak z ciekawości spytam - skąd wyczarowałeś ten link do reszty warstw? Jeśli miałbym dostęp do pełnej wersji mapy to mógłbym wygenerować sobie link do wmsa? Wiem, że niektóre jednostki administracyjne mają login i hasło do mapy i mają podgląd do np. sieci uzbrojenia terenu.

Trochę edytuję w OSM i tam ktoś podłączył geoportal mojego powiatu właśnie w ten sposób. Odnalazłem źródło i miałem dostęp. Analogicznie zrobiłem "u Ciebie" zastąpiłem w wms'ie słowo "geoportal" słowem "wms". Tylko taka różnica.
16-10-2015, 08:37,
#8
RE: Czy można podpiąć WMSa z linku (link w wiadomości) do QGIS?
Jeszcze raz wielkie dzieki.
Temat zamknięty!
Pozdrawiam!


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  tworzenie prostego WMSa darin0007 4 3 750 17-12-2020, 10:20
Ostatni post: darin0007
  Nie można wczytać wtyczki 'processing' Konrad 3 3 616 27-10-2020, 10:07
Ostatni post: Konrad
  Czy można zautomatyzować funkcję Przytnij georobot 4 11 079 26-10-2017, 00:10
Ostatni post: georobot
  QGIS czy Geoportal - który nawala? skorasp 3 18 268 09-11-2012, 10:20
Ostatni post: brylu
  Czy można dodać GRASS AddOns do QGIS? arkads 1 10 764 09-12-2010, 12:54
Ostatni post: robert
  Gdzie można zgłaszać błędy w QGIS Rayo 1 11 868 13-01-2010, 16:01
Ostatni post: borys
  Czy QGIS to potraf ?? kozak 3 24 337 29-09-2009, 16:28
Ostatni post: kozak

Skocz do: