Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
linia do poligonu
17-01-2011, 19:20,
#21
RE: linia do poligonu
Najlepiej z Dublinem Smile F pochodzi od nazwiska autora:

http://www.carsonfarmer.com/
18-01-2011, 22:20,
#22
RE: linia do poligonu
Rzeczywiście jeżeli znajduje się linie mająca dwa wierzchołki, wtyczka nie podejmuje współpracy. Zauważyłem także, że każdy bok przyszłego poligonu (tzn od wspólnego wierzchołka do ostatniego wspólnego wierzchołka wspólnej krawędzi) musi być oddzielną wielolinią. W przeciwnym razie wtyczka albo się wywala, albo rysuje poligony o granicach, nie pokrywających się z przebiegiem warstwy liniowej.
W programie na "A" jest takie narzędzie, które rozcina linie na wspólnych wierzchołkach stykających się linii. Myślę, że taka procedura przed poligonizacją bardzo by pomogła. Być może w przyszłości da się obejść problem z linią z dwoma wierzchołkami.

Narządź super. Jeżeli każdy bok przyszłego poligonu będzie linią i to składającą się z wielu wierzchołków. Mimo tych ograniczeń i tak działa lepiej niż inne tego typu procedury w otwartych GISach.
18-01-2011, 23:00,
#23
RE: linia do poligonu
Wtyczka działa w ten sposób, że łączy dwa skrajne punkty linii tworząc w ten sposób poligon. Każdy obiekt traktowany jest oddzielnie, więc nie ma narazie możliwości tworzenia poligonów korzystając z fragmentów innych elementów.
Co do linii z dwoma wierzchołkami to postaram się usunąć tą niedogodność (będą one pomijane).
Skontaktowałem się z Carsonem i wtyczka zostanie dołączona w przyszłości do fTools. Kiedy, to zależy od wolnego czasu jaki uda mi się zorganizować.
19-01-2011, 10:36,
#24
RE: linia do poligonu
"Wtyczka działa w ten sposób, że łączy dwa skrajne punkty linii tworząc w ten sposób poligon"

Czyli np. wzdłuż wspólnych krawędzie trzeba wektoryzować dwa razy?
19-01-2011, 19:49,
#25
RE: linia do poligonu
Tak. Dwie linie muszą mieć wspólną część, żeby powstały dwa stykające się poligony.
19-01-2011, 22:51, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2011, 22:54 {2} przez tomgie.)
#26
RE: linia do poligonu
To wszystko jasne. Rozumiem działanie.
Ja najczęściej używam takiej funkcji, kiedy chcę zdigitalizowane linie będące np. granicami użytkowania na mapie topograficznej, zamienić w poligony. Zbudowanie takiej topologii linii do tworzenia poligonów jaką wymaga Twoja wtyczka wymaga w sumie poświęcenia takiego samego czasu, jak przy tworzeniu poligonów (trzeba pociągać wspólne granice dwa razy, choć nie zawsze). Ale pewnie nieraz ta wtyczka okaże się pomocna.

Tylko proszę Cię p0cisk, nie myśl że deprecjonuje Twoją robotęShy. Wtyka jest super, bo rozwiązuje kolejny problem (żeby mnie było stać choć na ułamek tego, co Ty wymyśliłeśBlush).
Poddaję tylko pod rozwagę dalsze kroki pracy przy wtyczce, które sam zapowiadałeś.
20-01-2011, 11:20,
#27
RE: linia do poligonu
Bardzo fajna wtyczka Smile Z radością powitałem ją na swoim komputerku, takie nowinki wzmacniają wrażenie, że QGIS rozwija się dynamicznie. No i spoglądam z zazdrością na takie wyczyny bo sam nie mam o tym zielonego pojęcia. A jak mogę zaproponować rozszerzenie funkcjonalności wtyczki to wspomnę o przypadkach, gdy jeden obiekt zawiera się w drugim. Gdyby w takim przypadku wtyczka pytała czy tworzyć poligony z wyspami (dziurami), poligony nachodzące na siebie czy może poligony dopasowane (poligon z dziurą i drugi poligon w dziurze)... Smile
09-02-2011, 22:38,
#28
RE: linia do poligonu
Witam
Odświeżam temat ponownie. Udało mi się stworzyć wtyczkę zmieniającą na poligony przestrzenie między liniami. Można ją znaleźć tutaj. Zaznaczam, że to nie jest ta sama wtyczka co wcześniej i działa w zupełnie inny sposób.
Chyba o coś takiego chodziło tomgiemu.
Jeszcze nie uporałem się ze wszystkimi problemami, ale wtyczka działa. Aby wszystko zadziałało tak jak powinno, cała warstwa liniowa powinna być widoczna. Jeśli przybliżony jest jakiś fragment, to tylko on jest poligonizowany. Może komuś uda się rozszyfrować co jest nie tak i podpowiedzieć jakieś rozwiązanie? Czekam też na wytknięcie innych błędów, jak wtyczka będzie tip-top to wrzucę ją do repozytorium.
09-02-2011, 23:48,
#29
RE: linia do poligonu
Zapowiada się ciekawie Smile
11-02-2011, 22:33,
#30
RE: linia do poligonu
Super! O to chodziło. To milowy krok. Nie ma drugiego darmowego programu, który robi to w tak prosty i skuteczny sposób. GRATULUJĘ!
Do tej pory na tak skuteczną operację trzeba było mieć licencję ArcEditora :-) Wrzucaj koniecznie do jakiegoś repozytorium.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Łączenie punków z linia Wake 0 1 641 26-06-2018, 12:53
Ostatni post: Wake
  Najkrótsza linia pomiedzy punktami sebaq 0 2 662 27-09-2017, 18:54
Ostatni post: sebaq
  wydruk Atlasu z długiego shp (linia) bbc 2 6 174 06-01-2017, 22:35
Ostatni post: bbc
  Linia ze znaczników andrutt 4 11 948 02-05-2014, 21:30
Ostatni post: andrutt
  Przecinanie linią z opcją trasowania Dave 0 4 789 13-10-2012, 11:00
Ostatni post: Dave
  Łączenie pkt linią zebro 5 14 148 03-01-2012, 17:20
Ostatni post: K2000

Skocz do: