Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
16-10-2016, 11:17,
#1
Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
Witam,

Chcę wykonać mapę zlewni i dla tego celu chciałam wyciąć z mapy tylko interesującą mnie część terenu. Próbowałam to zrobić poprzez kadrowanie rastra. Jako plik źródłowy wybieram podkład mapowy, czyli mój raster. Jako maskę tła wybieram warstwę wektorową z granicą zlewni (plik SHX). Generalnie staram się to zrobić według znalezionej tutaj http://gisiokolice.blogspot.com/2013/07/...darza.html wskazówki. Jednak zamiast przyciętego rastra dostaję komunikat: "Wystąpił błąd podczas wykonywania kodu Pythona. Obie warstwy znajdują się w tym samym układzie odniesienia (92). Czy ktoś wie może w czym tkwi problem lub może mi doradzić inny sposób na wykadrowanie rastra? Czytałam również o wykorzystaniu gdalwarpa (o ile dobrze zrozumiałam to raster nie jest przycinany ale wszystkie elementy poza granicą "kadrowania" dostają wartość zero, tak?) jednak póki co to dla mnie czarna magia - jestem jeszcze bardzo początkująca w pracy w QGIS.
16-10-2016, 20:55,
#2
RE: Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
Pierwszy trop to rozszerzenie pliku - spróbuj wybrać ten z rozszerzeniem shp a nie shx (o ile dobrze kojarzę to shx przechowuje indeksy przestrzenne), jak nie zadziała to kliknij w view message log i zdradź jego zawartość, może coś wymyślimy.
17-10-2016, 08:08,
#3
RE: Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
Dla pewności, dodatkowo możesz sprawdzić czy układy współrzędnych rastra i wektora są takie same.
18-10-2016, 17:52,
#4
RE: Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
Sprawdziłam układy odniesienia ale i raster i warstwa wektorowa są w układzie 92. Próbowałam też wybrać plik shx i shp i w obu przypadkach nie działa. Załączam screena z view message log jak prosiłeś. W ogóle dziękuję za odpowiedź Smile
18-10-2016, 18:26,
#5
RE: Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
Upewnij się, że warstwa graniczna jest polygonową...
19-10-2016, 10:01,
#6
RE: Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
(18-10-2016, 18:26)Italiano napisał(a): Upewnij się, że warstwa graniczna jest polygonową...

Nie muszę się upewniać bo wiem że nie jest. Faktycznie, obrysowałam to za pomocą linii, z funkcją przyciągania - tak że wszystko jest zamknięte, ale na pewno to nie jest poligon. Dziękuję Ci za odpowiedź, wieczorem an pewno sprawdzę co się stanie jak użyję poligonu Smile
19-10-2016, 11:07,
#7
RE: Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
(19-10-2016, 10:01)Niebieska napisał(a): sprawdzę co się stanie jak użyję poligonu

Stanie się, że wszystko będzie dobrze, ufaj [Obrazek: smile.gif]
19-10-2016, 20:34, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-10-2016, 20:35 {2} przez Niebieska.)
#8
Thumbs Down  RE: Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
Ehh... Niestety Italiano, tak jak zazwyczaj - jestem wyjątkiem potwierdzającym regułę Tongue U mnie niestety nadal coś nie gra. Tym razem stworzyłam warstwę z poligonem (już nie bawiłam się w dokładny obrys zlewni, ott taki przykładowy poligonik żeby przetestować). I nadal wyskakuje mi błąd kodu Pythona.
No bo tak... Co do układu wsp. poszczególnych warstw: wchodzę w zakładka "warstwa" i używam opcji "definiuj układ współrzędnych warstwy" - zarówno dla rastra jak i dla warstwy z wektorowej wybieram układ 92. Układ projektu też jest w 92.
Następnie żeby wykadrować wchodzę w: "raster" --> "cięcie" --> "kadrowanie", a następnie ukazujące się okienko wypełniam w taki sposób jak pokazuję na załączonym screenie... No i na końcu znowu dostaję błąd kodu Pythona... Huh
19-10-2016, 22:20,
#9
RE: Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
(19-10-2016, 20:34)Niebieska napisał(a): wchodzę w zakładka "warstwa" i używam opcji "definiuj układ współrzędnych warstwy" - zarówno dla rastra jak i dla warstwy z wektorowej wybieram układ 92

Nie działa tak: raster i wektor MUSZĄ fizycznie należeć do tego samego układu współrzędnych, a nie "w locie" tak jak Ty ustawiłaś...
20-10-2016, 16:52,
#10
RE: Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona
Główny problem leży w Pracy inżynierskiej, a dokładnie w literce ż w nazwie katalogu. Niestety wiele wtyczek nie radzi sobie z polskimi znakami w ścieżkach dostępu do danych. Przemianuj katalog (albo przenieś plik do innego, wolnego od ogonków w ścieżce) i wtyczka powinna zadziałać bez błędu. To znaczy: dopiero wtedy będzie miała szansę zmierzyć się z problemem układu współrzędnych Smile

Zawsze, kiedy błąd głosi, że "kodek ASCII czegoś nie może", przyczyną są litery diakrytyzowane. Zwykle w ścieżce dostępu. Na szczęście w QGIS-ie 3 nie będzie już takich problemów.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Nie wykryto wsparcia pythona aasky 4 2 513 16-11-2021, 22:31
Ostatni post: xmaziax
  input w konsoli pythona Kzyhó 0 2 992 20-03-2019, 12:48
Ostatni post: Kzyhó
  problem z wtyczką pythona i wydrukiem KarolinaDko 2 7 116 06-11-2018, 18:44
Ostatni post: jerresso
  Kadrowanie/przycięcie WMS jarosz_m 2 11 709 09-12-2016, 18:55
Ostatni post: jarosz_m
  comboBox w konsoli Pythona sevil37 0 6 078 24-04-2016, 21:52
Ostatni post: sevil37
  Błąd wtyczki MetaSearch (błąd pythona) norek_norek 0 8 812 02-01-2015, 10:28
Ostatni post: norek_norek
  [błąd] kalkulator pól: błąd przy polach tekstowych 1.8.0 [wiki] 7 34 498 09-03-2013, 21:21
Ostatni post: [wiki]
  Kadrowanie rastra w ukł. 1965 II sterfa lucek 2 13 947 26-02-2012, 22:18
Ostatni post: lucek
  Akcje Pythona - dodawanie warstw do grupy tomalos 17 72 570 23-09-2011, 12:55
Ostatni post: tomalos
  Qgis 1.6 Trunk, błąd Pythona tomalos 2 15 300 28-07-2010, 17:02
Ostatni post: tomalos

Skocz do: