Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
analizy warstw wektorowych - zasięg
12-12-2016, 14:05,
#1
analizy warstw wektorowych - zasięg
Mając warstwę wektorową mogę poddawać ją różnym analizom, chociażby z zakresu fftools. Jednak analizowany jest obszar wynikający z maksymalnego rozmiaru warstwy, np. rozmieszczenia skrajnych punktów. Czy jest jakiś sposób aby powiększyć zasięg analizowanego obszaru?
Na razie znalazłem opcje bufora w poligonach Woronoja, jednak nie jest ona idealna, po pierwsze wpływa na wyniki analizy, po drugie dodaje we wszystkie strony tyle samo. Wolałbym zdefiniować analizowany obszar przez podawanie np. współrzędnych jego rogów.
12-12-2016, 14:21,
#2
RE: analizy warstw wektorowych - zasięg
Spróbuj najpierw "Concave hull", potem bufor na wynik.
12-12-2016, 14:46,
#3
RE: analizy warstw wektorowych - zasięg
(12-12-2016, 14:21)Italiano napisał(a): Spróbuj najpierw "Concave hull", potem bufor na wynik.

Dzięki za podpowiedź, ciekawe narzędzie, jednak nie robi tego o co mi chodzi.

Chciałbym analizować warstwy punktowe, ale ze narzuconym rozmiarem, większym niż wynika z rozmieszczenia konkretnych punktów. Brak punktów nie znaczy przecież nie jakiegoś obszaru nie analizujemy.
12-12-2016, 15:19,
#4
RE: analizy warstw wektorowych - zasięg
Sorry, nie "widzę" tego scenariusza, a zatem proszę go obrazować zrzutami ekranu, dzięki [Obrazek: smile.gif]
12-12-2016, 15:42,
#5
RE: analizy warstw wektorowych - zasięg
więc tak
1) mam dane tak jak na grafice poniżej, punkty na jakimś obszarze

   

2) wrzucam je jako warstwę punktową do QGIS-a, rozmiar warstwy odpowiada maksymalnemu zasięgowi wszystkich punktów

3) chcę dokonać prostej analizy, np. poligonów Woronoja, i wszystko OK, jednak analiza jest przeprowadzona dla obszaru wyznaczanego przez punkty

   

i nie wiem co zrobić aby analiza (nie tylko ta) była robiona dla obszaru, który mnie interesuje.
12-12-2016, 15:52,
#6
RE: analizy warstw wektorowych - zasięg
Co się dzieję, jeśłi zrobisz "Concave hull", po czym bufor większy do smaku, wyciągasz punkty nowej granicy (Vector => geometry tools => extract nodes), dodasz je do zbioru początkowego, i uruchomisz Voronoi-a..?
12-12-2016, 17:06,
#7
RE: analizy warstw wektorowych - zasięg
(12-12-2016, 15:52)Italiano napisał(a): Co się dzieję, jeśłi zrobisz "Concave hull", po czym bufor większy do smaku, wyciągasz punkty nowej granicy (Vector => geometry tools => extract nodes), dodasz je do zbioru początkowego, i uruchomisz Voronoi-a..?

gdy pójdę "Twoją drogą" to otrzymam większy zbiór punktów i to wpłynie na wyniki analizy, tyle teoria, jednak sprawdziłem

tak wyglądał pierwotny zbiór punktów
   

gdy dokonam zabiegu z obrysowaniem wszystkich punktów - "concave hull", dodaniem bufora i wyekstrahowaniem węzłów, to otrzymuję kolejne punkty, oczywiście łączę je w jeden zbiór z pierwotnymi
   

na jednym (pierwotnym) i drugim zbiorze przeprowadzam analizę
   

niestety jak widzisz na załączonym obrazku między poligonami dla pierwotnego zbioru i poligonami dla powiększonego - w myśl Twojej propozycji - zbioru są rozbieżności, a tego właśnie chciałbym uniknąć.

Dzięki za chęci, ale chyba nie zmierzamy we właściwą stronę. Być może ja źle opisuje temat, albo system nie umożliwia tego o co mi chodzi. Być może jedynym wyjściem jest fizyczne przesuwanie węzłów. Nie wiem, może pojawią się inne pomysły.
13-12-2016, 19:38, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2016, 19:46 {2} przez cogito94.)
#8
RE: analizy warstw wektorowych - zasięg
Cześć,
Trochę nie rozumiem do czego jest ci to potrzebne
Wydaje mi się, że to nie jest zbyt dobre rozwiązanie robić analizy tam gdzie nie mamy danych.
I tak na skraju twojego zakresu błędu będą i tak dość duże bo interpolujesz wartości tylko z jednej strony
Jeśli interesuję cię jakich konkretny obszar to możesz utworzyć z niego maskę po analizach, lub z twojej warstwy wybrać punkty które zawierają się w danym obszarze i na nich przeprowadzić dalsze analizy?
13-12-2016, 19:44, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2016, 20:26 {2} przez MM-rudy.)
#9
RE: analizy warstw wektorowych - zasięg
(13-12-2016, 19:38)cogito94 napisał(a): Trochę nie rozumiem problemu, Jeśli interesuję cię jakich konkretny obszar to możesz utworzyć z niego maskę po analizach, lub z twojej warstwy wybrać punkty które zawierają się w danym obszarze i na nich przeprowadzić dalsze analizy?

Tylko, że obszar, który mnie interesuje jest większy niż wyznaczony przez punkty.

Dobrze, może pokarzę na innym przykładzie.

Mam zbiór punktów, jak na grafice poniżej.

   

Gdy analizuję go za pomocą testu najbliższego sąsiada (nawiązuje ona do analizy Clarka-Evansa) to mam wynik jak 1,54 (wskazuje on na układ dążący do układu regularnego). Związane jest to z tym, że algorytm bierze jako badany obszar zasięg punktów. Tak jak na grafice

   

Jeśli ten sam rozkład punktów (odległości dla najbliższego sąsiada pobrane za pomocą macierzy odległości) policzę "na piechotę" z użyciem zasięg wyznaczonego czarną linią to uzyskuję wynik 0,305, czyli wynik wskazujący na układ skupiony.

Oczywiście mogę liczyć w excelu, albo korygować poligony ręcznie itp. ale wolałbym nie. I dlatego pytam mądrzejszych od siebie, bo może da się szybciej i łatwiej.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg" m33 10 814 17-11-2019, 19:57
Ostatni post: jerresso
  Zapisywanie warstw wektorowych a style Roland_z_Gilead 4 9 910 28-10-2016, 23:11
Ostatni post: milena
  Analizy grupowe w kalkulatorze pól tomalos 3 7 823 14-10-2016, 10:10
Ostatni post: Binko
  Zasięg zgodny z godłem mapy WGS84 megakozak 3 8 903 22-02-2016, 16:58
Ostatni post: Binko
  Praca dyplomowa - analizy przestrzenne w QGIS robert 0 9 214 10-12-2013, 19:23
Ostatni post: robert
  Zasięg warstwy yagi_bubuo 0 4 378 25-10-2013, 21:27
Ostatni post: yagi_bubuo
  Analizy na warstwach acipak 1 7 306 13-12-2012, 15:07
Ostatni post: tomalos
  Analizy przestrzenne bombel 13 43 545 16-07-2012, 20:14
Ostatni post: Sawia

Skocz do: