Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
błędy Pythona
01-06-2010, 14:46, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2010, 14:53 {2} przez koralowa.)
#1
błędy Pythona
Witam,
nie jestem programistą, więc pytanie mam bardzo podstawowe...

jeżeli w QGISie wyskakuje mi błąd Pythona, może to oznaczać, że coś z Pythonem na moim komputerze jest nie tak? czy to problem w programie...?

np. nie mogę stworzyć macierzy odległości bo:

Wystąpił błąd podczas wykonywania kodu Pythona:

Traceback (most recent call last):
File "CTonguerogram FilesQuantum GIS EnceladuspythonpluginsfTools oolsdoPointDistance.py", line 105, in accept
self.compute(point1, point2, field1, field2, outPath, matType, nearest, self.progressBar)
File "CTonguerogram FilesQuantum GIS EnceladuspythonpluginsfTools oolsdoPointDistance.py", line 150, in compute
self.linearMatrix(writer, provider1, provider2, index1, index2, nearest, distArea, matType, sindex, progressBar)
File "CTonguerogram FilesQuantum GIS EnceladuspythonpluginsfTools oolsdoPointDistance.py", line 191, in linearMatrix
add = 85.00 / provider1.featureCount()
ZeroDivisionError: float division

Wersja Pythona:
2.5.2 (r252:60911, Feb 21 2008, 13:11:45) [MSC v.1310 32 bit (Intel)]

Lokalizacja Pythona: ['C:/Program Files/Quantum GIS Enceladus/./python', 'C:/Documents and Settings/Justyna/.qgis//python', 'C:/Documents and Settings/Justyna/.qgis//python/plugins', 'C:/Program Files/Quantum GIS Enceladus/./python/plugins', 'C:\Program Files\Quantum GIS Enceladus\bin\python25.zip', 'C:\Python25\Lib', 'C:\Python25\DLLs', 'C:\Python25\Lib\lib-tk', 'C:\Program Files\Quantum GIS Enceladus', 'C:\Program Files\Quantum GIS Enceladus\bin', 'C:\Python25', 'C:\Python25\lib\site-packages', 'C:\Program Files\Quantum GIS Enceladus\python\plugins\fTools\tools']
znalazłam już jaki był błąd (mój) wskazane pole z unikalnym ID nie miało unikalnych ID - niektóre wartości były NULL i po zmianie macierz się bez problemu utworzyła

w takim razie mam troche inne pytanie:

pracuję w QGIS 1.4.0 i jeżeli spotykam takie błędy (błąd Pythona) to prawdopodobnie jak w tym przypadku błąd leży po mojej stronie??
02-06-2010, 19:35,
#2
RE: błędy Pythona
Najprawdopodobniej błąd leży w używanej wtyczce (tu: ftools, co widać w ścieżkach w Tracebacku). Warto się skontaktować z jej autorem i powiadomić o problemie. W tym konkretnym przypadku można dyskutować, czy wina jest po stronie danych i nieunikalnego unikalnego ID, czy też nieprzygotowania fToolsów na taką okoliczność - w zasadzie powinny wyświetlić jakiś ładny komunikat błędu Smile


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Nie wykryto wsparcia pythona aasky 4 2 231 16-11-2021, 22:31
Ostatni post: xmaziax
  input w konsoli pythona Kzyhó 0 2 913 20-03-2019, 12:48
Ostatni post: Kzyhó
  qgis 3.4 błędy isk 14 22 546 07-11-2018, 08:55
Ostatni post: Konrad
  problem z wtyczką pythona i wydrukiem KarolinaDko 2 6 923 06-11-2018, 18:44
Ostatni post: jerresso
  Dufour - błędy wms geoportalu maciejka 4 17 863 18-01-2017, 13:00
Ostatni post: Binko
  Kadrowanie rastra - błąd kodu Pythona Niebieska 12 38 086 20-10-2016, 20:45
Ostatni post: Niebieska
  comboBox w konsoli Pythona sevil37 0 6 006 24-04-2016, 21:52
Ostatni post: sevil37
  Błąd wtyczki MetaSearch (błąd pythona) norek_norek 0 8 706 02-01-2015, 10:28
Ostatni post: norek_norek
  Akcje Pythona - dodawanie warstw do grupy tomalos 17 71 836 23-09-2011, 12:55
Ostatni post: tomalos
  [błędy] 1.6.0 i 1.7.0 na tym samym komputerze [wiki] 6 23 847 13-08-2011, 13:43
Ostatni post: borys

Skocz do: