Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Awaria przy zrzucie - eksport pdf
07-02-2017, 08:58,
#1
Awaria przy zrzucie - eksport pdf
Witam,
mam problem przy eksporcie do pdf'a.
Występuje on gdy chcę wyeksportować pdf formatu A1. Wyskakuje wtedy komunikat 'awaria przy zrzucie' i zamyka program. Dzieje się to samo przy "Eksportuj jako pdf..." oraz przy użyciu pdf creator.

Czy da się to jakoś rozwiązać czy po prostu Qgis to szajs w tym zakresie ?!

Wina mocy komputera raczej to nie jest

pozdrawiam
07-02-2017, 14:00,
#2
RE: Awaria przy zrzucie - eksport pdf
Że tak powiem klasykiem, "u mnie działa" - tzn nie miałem nigdy problemów z eksportem map. Więc w tym zakresie QGIS chyba szajsem nie jest Wink Może kwestia danych wejściowych? Drukujesz całość z włączoną opcją "drukuj jako raster"? Próbowałeś na innym kompie? Z innymi danymi?

W prawym dolnym rogu, obok układu współrzędnych, jest ikonka włączająca okienko komunikatów. Może tam znajdziesz jakąś podpowiedź?
13-02-2017, 12:28,
#3
RE: Awaria przy zrzucie - eksport pdf
Z moich doświadczeń w wydrukach większych formatów:
- Qgis w wersji TYLKO 64-bit, tylko ten pozwala wykorzystać więcej pamięci RAM
- duuużo RAM - zależnie od treści mapy, 8GB to bywa zbyt mało.
13-02-2017, 14:19, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2017, 14:20 {2} przez tomalos.)
#4
RE: Awaria przy zrzucie - eksport pdf
Coś jest na rzeczy z dużymi mapami bo też miałem z takowymi problemy, to co poniżej piszę z pamięci bo miewałem takie przypadłości w przeszłości i ostatnio żadnej wielkiej mapy nie robiłem, więc mam nadzieję, że nic nie pokręcę.
Jak mi przychodziło do głowy zrobić wielką mapę to też mi czasem QGIS się wykładał, wydaje mi się, że decydująca jest ilość danych na mapie a nie rozmiar wydruku, bo czasem mogłem zrobić wielką mapę a czasem nie. Czasem nie cała się "wyrysowała". Komunikaty wskazywały na za mało pamięci RAM ale mam 32 GB i nie cały się zapełniał (oczywiście komputer 64bit). Dałem sobie spokój i robię mniejsze mapy ale jak by ktoś to rozwikłał to wrócę do tych wielkich Smile
14-02-2017, 11:36, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2017, 11:38 {2} przez Kzyhó.)
#5
RE: Awaria przy zrzucie - eksport pdf
Prawdopodobnie chodzi tutaj o rozmiar podkładu rastrowego. Same wektory wyeksportuje, natomiast gdy dodam mapę topograficzną jako podkład jest lipa.
Na starszej wersji występował zrzut o którym pisałem wcześniej.
Pobrałem najświeższą wersję Qgisa i tu jest taka sytuacja, że myśli myśli i myśli i nic nie wymyśli a jak zakończę zadanie to muszę zrestartować komputer bo niemalże nie chodzi komp...

No te rastry są duże, bo 14 arkuszy zajmuje 1,14 gb Tongue
Spróbuję jeszcze na innym kompie.

Odnośnie RAM-u komp na którym eksportuję ma tylko 4gb...


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  eksport wydruku jako pdf Mazur 5 4 551 15-03-2018, 08:28
Ostatni post: [wiki]
  Wydruk do PDF Hellgate21 2 5 496 13-07-2017, 22:45
Ostatni post: Hellgate21
  pdf polar 1 4 443 08-09-2016, 21:50
Ostatni post: Binko
  QGIS 2.6 Wielowarstwowy PDF kamilwydra 2 7 215 08-12-2014, 14:33
Ostatni post: arepo
  problem z eksportem do pdf mdzidek 3 9 464 11-03-2013, 20:08
Ostatni post: mdzidek
  nie pełny eksport mapy do PDF andy 2 9 636 07-01-2011, 23:05
Ostatni post: andy
  Interaktywność mapy w wyeksportowanym pliku PDF... Kristoforos 0 5 158 08-05-2010, 16:15
Ostatni post: Kristoforos

Skocz do: