Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
przekształcenie pojedynczej linii na poligony
20-03-2017, 12:35,
#1
przekształcenie pojedynczej linii na poligony
Mam plik svg:
https://drive.google.com/open?id=0B-u7dq...mtZS3pDeHc
Jest to tylko jedna linia. Chcę z niej otrzymać poligony. Jezeli dobrze rozumiem, muszę najpierw skonwertować svg na dxf. Już to zrobiłem:
https://drive.google.com/open?id=0B-u7dq...VVsU2FwQU0
Co dalej? Próbowałem wielu różnych rozwiązań podsuwanych na forach, ale nic nie działa.
20-03-2017, 17:32,
#2
RE: przekształcenie pojedynczej linii na poligony
Nie kumam: proszę obrazować jakimś szkicem czy zrzutem ekranu, dzięki Smile
20-03-2017, 18:24, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2017, 19:16 {2} przez stellatus.)
#3
RE: przekształcenie pojedynczej linii na poligony
Załadowałem taki plik dxf, który wcześniej miał format svg:



[Obrazek: mapa.jpg]



Zależy mi na tym, żeby przekonwertować go na poligony, ale bez żadnej ingerencji w kształt linii, w ten sposób:



[Obrazek: mapa2.jpg]

widzi ktoś te zrzuty ekranowe? u mnie się nie wyświetlają nie wiem czemu, jakby co wrzuciłem też je tu:
Pierwszy: https://drive.google.com/open?id=0B-u7dq...0w3Mng3WHc
Drugi: https://drive.google.com/open?id=0B-u7dq...zFBc3kzMWc
20-03-2017, 22:44,
#4
RE: przekształcenie pojedynczej linii na poligony
Narzędzie Polygonizer (w drzewku Geoprocessingu)
20-03-2017, 23:01, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2017, 23:04 {2} przez Italiano.)
#5
RE: przekształcenie pojedynczej linii na poligony
Już jasne, np. można tak:

Menu Processing => Vector geometry tools => Polygonize [Obrazek: smile.gif]

P.S.
Chyba mr.Binko mnie uprzedził w trakcie pisania... Big Grin
21-03-2017, 07:28, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2017, 08:28 {2} przez stellatus.)
#6
RE: przekształcenie pojedynczej linii na poligony
OK, dzięki bardzo! Bardzo mi pomogliście. Jest tylko jeden mały problem:
https://drive.google.com/open?id=0B-u7dq...kI2QmNZOGc
Algorytm trochę zmienił linię.

Binko, na pewno masz to samo na myśli co Italiano?

No i jeszcze jest jeden problem. Zapisałem plik jako qgs. Po zamknięciu i ponownym otworzeniu programu, warstwa utworzona przez algorytm Polygonize istnieje tylko na liście warstw i to wszystko, nie ma jej w obszarze roboczym: https://drive.google.com/open?id=0B-u7dq...k5tOUw1YjA
21-03-2017, 10:38,
#7
RE: przekształcenie pojedynczej linii na poligony
Wydaje mi się, że algorytm usunął linię, którą nie da się zamknąć żadnego poligonu.
Binko i Italiano piszą o tym samym.
Plik .qgs to zapisany zestaw warstw i sposobów ich wyświetlania, samych danych tam nie ma, tylko wskazanie ich lokalizacji. Prawdopodobnie uruchamiając algorytm zapisałeś warstwę jako tymczasową. Zapisz ją jako plik na dysku.
   
22-03-2017, 14:58,
#8
RE: przekształcenie pojedynczej linii na poligony
Wszystko jest już jasne. Dziękuję. Jestem Wam wszystkim bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Smile


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Rysowanie linii po istniejącej linii lukasz0830 7 8 438 14-11-2018, 23:51
Ostatni post: jerresso
  Dane w tabeli atrybutów, warstwy poligony monikaaab 5 9 336 13-04-2018, 09:35
Ostatni post: [wiki]
  przekształcenie mapy katastru galicyjskiego na bardziej współczesny układ geodezyjny tomecki_krk 2 5 271 07-03-2018, 18:52
Ostatni post: xmaziax
  Przekształcenie warstwy działek z formatu dwg na shp robertk1985 3 16 082 04-12-2015, 09:00
Ostatni post: robbur
  Linie na poligony jaskrawy 2 12 178 19-09-2015, 14:07
Ostatni post: jaskrawy
  Usuwanie /rozdzielanie części pojedyńczej lini norek_norek 1 8 590 05-11-2013, 21:49
Ostatni post: milena
  Punkty na poligony rewelator 3 18 240 09-10-2012, 14:36
Ostatni post: rewelator
  Jak wyszukać nałożone poligony ? hasan 4 16 691 16-12-2010, 20:04
Ostatni post: Odoakr
  Poligony pytanie gabber2004 2 19 226 08-10-2009, 13:53
Ostatni post: gabber2004

Skocz do: