Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
26-05-2017, 04:12 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-05-2017 04:35 PM przez onkolog.)
Post: #1
Bug Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Dzień dobry! Mam dosyć złożony problem i niezbyt mogę znaleźć rozwiązanko w Internecie (zwykle szukam w j. angielskim przez Google i się udaje).

Przykładowo mam dane o zanieczyszczeniach powietrza mierzone w stacjach pomiarowych (punkty). Mam również podział administracyjny (powiaty albo podregiony). Chciałbym wykonać interpolację na podstawie danych ze stacji, a następnie do każdej z jednostek przestrzennych (załóżmy do każdego powiatu) przypisać wartość średnią na podstawie przeprowadzonej interpolacji. Zaznaczyłem na czerwono to, czego kompletnie nie umiem zrobić.

Dysponuję QGIS-em i Surferem, ale jeżeli ktoś zna sposób w innym softwarze, mogę spróbować i w innym. Może znacie jakiś tutorialik? Undecided
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
26-05-2017, 05:50 PM
Post: #2
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Proszę nam udostępniać część tych danych, oraz granice administracyjne, dzięki.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
28-05-2017, 12:11 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2017 12:15 PM przez onkolog.)
Post: #3
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Buongiorno, a właściwie dzięki za zainteresowanie. Ja biorę dane wprost ze strony GIOŚ oraz CODGiK-u.
Podział administracyjny na powiaty mam stąd: http://www.codgik.gov.pl/index.php/darmo...e/prg.html
Dane o zanieczyszczeniach w punktach mam stąd: http://powietrze.gios.gov.pl/pjp/archives
Pod tym drugim linkiem wystarczy wybrać "metadane - stacje i stanowiska", gdzie są współrzędne kilkuset stacji pomiarowych w kraju.

W poniedziałek mogę przesłać QGIS-owy plik z oboma ww. komponentami.

Buongiorno, a właściwie dzięki za zainteresowanie. Ja biorę dane wprost ze strony GIOŚ oraz CODGiK-u.
Podział administracyjny na powiaty mam stąd: http://www.codgik.gov.pl/index.php/darmo...e/prg.html
Dane o zanieczyszczeniach w punktach mam stąd: http://powietrze.gios.gov.pl/pjp/archives
Pod tym drugim linkiem wystarczy wybrać "metadane - stacje i stanowiska", gdzie są współrzędne kilkuset stacji pomiarowych w kraju.

W poniedziałek mogę przesłać QGIS-owy plik z oboma ww. komponentami.

Buongiorno, a właściwie dzięki za zainteresowanie. Ja biorę dane wprost ze strony GIOŚ oraz CODGiK-u.
Podział administracyjny na powiaty mam stąd: http://www.codgik.gov.pl/index.php/darmo...e/prg.html
Dane o zanieczyszczeniach w punktach mam stąd: http://powietrze.gios.gov.pl/pjp/archives
Pod tym drugim linkiem wystarczy wybrać "metadane - stacje i stanowiska", gdzie są współrzędne kilkuset stacji pomiarowych w kraju.

W poniedziałek mogę przesłać QGIS-owy plik z oboma ww. komponentami.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
01-06-2017, 07:32 AM
Post: #4
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
(28-05-2017 12:11 PM)onkolog napisał(a):  W poniedziałek mogę przesłać QGIS-owy plik z oboma ww. komponentami

W poniedziałek, owszem, ale.. którego roku? [Obrazek: smile.gif]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
19-06-2017, 11:39 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2017 11:40 AM przez onkolog.)
Post: #5
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Przepraszam, sprawa aktualna. Jakoś nie widziałem swoich wiadomości na forum, a teraz aż 3 na raz są pod rząd. Podsyłam pliczek z punktami (punkty pomiarowe, wiem, że ich jest za mało, ale wziąłem je dla 2004 r.) oraz geometrią (powiaty z BDO). Jeżeli ktoś doradzi, jak przypisać powiatom zinterpolowane wartości z tych punktów pomiarowych, będę b. wdzięczny.


Załączone pliki
.zip  forum qgis.zip (Rozmiar: 698,6 KB / Pobrań: 2)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
19-06-2017, 04:23 PM
Post: #6
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Patrz załącznik:

http://novarese.url.ph/qgis_pl/pm10mean.zip

Czy o to Ci chodziło mniej więcej..? [Obrazek: smile.gif]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  problem z atrybutami dla tabel powiązanych przez złącze v.2.18.8 hotlos 1 294 29-05-2017 09:56 AM
Ostatni post: hotlos
  Możliwości eksportu danych z OSM Omega933 0 438 26-04-2017 09:05 AM
Ostatni post: Omega933
  QGIS a pliki z bazy danych kamilwydra 0 759 17-01-2017 12:48 PM
Ostatni post: kamilwydra
  Dynamiczna zmiana danych w tabeli piotr156 1 1 095 04-11-2016 11:50 AM
Ostatni post: p0cisk
  definiowanie odległości od obiektów i eksport danych martinez 2 3 069 27-01-2016 01:34 PM
Ostatni post: pelekPL
  Operacje na danych tekstowych brylu 2 5 184 18-04-2015 09:10 AM
Ostatni post: brylu
  Określenie punktów znajdujących się najbliżej danych rzek (w. wektorowa) i na odwrót wojzal2 0 3 613 18-03-2015 07:44 PM
Ostatni post: wojzal2
  Problem z aktualizacją przez kalkulator pól sebaq 1 2 941 03-01-2015 12:23 AM
Ostatni post: sebaq
  Definicja bazy danych dla warstw fcs 0 1 812 20-12-2014 05:09 PM
Ostatni post: fcs
  wymiana danych alicja100 1 2 465 19-12-2014 02:48 PM
Ostatni post: martel

Skocz do: