Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
03-07-2017, 20:29,
#1
QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
Witam
Mam problem z wygenerowaniem warstwic z pliku w formacie asc (ściągnięta próbka z geoportalu). Zapisanie warstwy w geotiffie nie pomaga. Pojawia się błąd Phytona. Czy ktoś wie co z tym fantem zrobić?
Pozdrawiam
04-07-2017, 09:58,
#2
RE: QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
(03-07-2017, 20:29)enklawa projekt napisał(a): Witam
Mam problem z wygenerowaniem warstwic z pliku w formacie asc (ściągnięta próbka z geoportalu). Zapisanie warstwy w geotiffie nie pomaga. Pojawia się błąd Phytona. Czy ktoś wie co z tym fantem zrobić?
Pozdrawiam

Błąd Pythona to bardzo szerokie pojęcie.
Może wrzuć próbki danych, na których to robisz na jakiś serwer i podlinkuj.
Możesz dodać też informacje o błędzie jaki otrzymujesz.
Bez tego możesz założyć nawet kilka tematów, a i tak nikt nie będzie w stanie Ci pomóc.
Pozdrawiam.
15-07-2017, 16:35,
#3
RE: QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
(03-07-2017, 20:29)enklawa projekt napisał(a): Witam
Mam problem z wygenerowaniem warstwic z pliku w formacie asc (ściągnięta próbka z geoportalu). Zapisanie warstwy w geotiffie nie pomaga. Pojawia się błąd Phytona. Czy ktoś wie co z tym fantem zrobić?
Pozdrawiam

Jeśli ascii to grid to użyj import jak tutaj
http://geoinformatyka.com.pl/darmowe-dan...lu-terenu/
tylko oczko danych dostosuj do tego co pobrałeś czyli np 1m.
23-07-2017, 17:39, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2017, 17:47 {2} przez enklawa projekt.)
#4
RE: QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
Witam
Plik ściągnąłem ze strony http://www.codgik.gov.pl
Podaję link do pliku ze swojego serwera:

https://drive.google.com/file/d/0ByFMMhU...sp=sharing

Oprócz tego podaję link do pliku qgs do którego wczytałem tą warstwę:

https://drive.google.com/file/d/0ByFMMhU...sp=sharing

Podaję również informację o błędzie jaka się wyświetliła:

1 Traceback (most recent call last):
File "C:/PROGRA~1/QGIS2~1.18/apps/qgis/./python/plugins\GdalTools\tools\widgetPluginBase.py", line 88, in onFinished
self.base.onFinished(exitCode, status)
File "C:/PROGRA~1/QGIS2~1.18/apps/qgis/./python/plugins\GdalTools\tools\dialogBase.py", line 208, in onFinished
msg = unicode(self.process.readAllStandardError())
UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xf3 in position 57: ordinal not in range(128)

Mam nadzieję że te informacje będą jakąś wskazówką.
Pozdrawiam

Niestety nie pomogło. Przy 'Import Grid from XYZ' pojawia się informacja w pasku wiadomości:
Executing tool: Import Grid from XYZ
[2017-07-23/17:18:57] Tool execution failed

a w zakładce 'data' plik jako warstwa nie jest załadowany.

Pozdrawiam
25-07-2017, 22:09,
#5
RE: QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
Saga Gis - Import / Export > Grids > Import ESRI Arc/Info Grid
02-08-2017, 19:06,
#6
RE: QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
Witam
Nadal to samo. Cały czas wyskakuje ten błąd.
W ogóle w międzyczasie program SagaGis się jakoś odetkał i mogłem zaimportować obydwa formaty tzn xyz i asc. Tylko zauważyłem też, że oba te formaty można po prostu otworzyć w tym programie. Ale zaimportowałem i postępowałem wg przesłanej instrukcji. Plik zapisałem w formacie sgrd i wstawiłem do qgis jako sdat. No i przy generowaniu warstwic błąd Pythona.

Tak na marginesie mam czasem problem z logowaniem na to forum. Dlatego mogę nie odpisywać po krótkim czasie.
Pozdrawiam
02-08-2017, 19:56,
#7
RE: QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
Pobrałem udostępnione przez Ciebie pliki.
W moim QGis 2.18.11 (pełna instalacja osgeo na win10) odczyt i generowanie warstwic nie wywołało żadnych błędów.

Plik ASC otwiera się bez problemu - wystarczy przeciągnąć go w okno QGIS'a.
Warstwice generuję z menu Raster >Cięcie>Generuj warstwice, wybieram format SHP.

Załączony przez Ciebie błąd pythona udało mi się wywołać gdy w nazwie katalogu z plikami bądź w nazwie shp pojawia się ó czyli to co w komunikacie
0xf3.
Jednak nawet mimo tego plik shp został wygenerowany i zapisany na dysku.

Sprawdziłem projekt QGIS jaki załączyłeś i mam taki pomysł:

Załóż sobie jakiś katalog np. temp na dysku c lub d.
Taki żeby nie było w nim polskich znaków, spacji itp.
Wrzuć do niego ten plik ASC, otwórz go w QGIS, wygeneruj warstwice i zapisz plik do tego katalogu.

(02-08-2017, 19:06)enklawa projekt napisał(a): Witam
Nadal to samo. Cały czas wyskakuje ten błąd.
W ogóle w międzyczasie program SagaGis się jakoś odetkał i mogłem zaimportować obydwa formaty tzn xyz i asc. Tylko zauważyłem też, że oba te formaty można po prostu otworzyć w tym programie. Ale zaimportowałem i postępowałem wg przesłanej instrukcji. Plik zapisałem w formacie sgrd i wstawiłem do qgis jako sdat. No i przy generowaniu warstwic błąd Pythona.

Tak na marginesie mam czasem problem z logowaniem na to forum. Dlatego mogę nie odpisywać po krótkim czasie.
Pozdrawiam
05-08-2017, 14:08,
#8
RE: QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
Dzięki!!! Zadziałało!!!
Tylko niezależnie jaki podaję docelowy format pliku przy generowaniu warstwic (ja podałem dxf) i tak zapisuje plik w shp, ale to nie szkodzi bo można go później do dxf wyeksportować. Fajnie że w dxf każda poziomica jest umieszczona na warstwie o nazwie wysokości npm.
Bardzo mi pomogłeś.
Pozdrawiam


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Generowanie map >290 dpi - problem mcuske 4 407 19-11-2018, 10:11
Ostatni post: Binko
Smile Ustawienia formatu strony w wydruku - QGIS v.3.2.2 Agastara 5 1 108 27-08-2018, 14:23
Ostatni post: sebaq
  Wydruk do "edytowalnego" formatu jarosz_m 3 1 208 04-08-2018, 08:20
Ostatni post: jarosz_m
  Łączenie plików .asc Mazur 1 3 000 09-02-2017, 22:58
Ostatni post: Kazik
  Przekształcenie warstwy działek z formatu dwg na shp robertk1985 3 10 536 04-12-2015, 09:00
Ostatni post: robbur
  Numeryczny Model Terenu (NMT) w plikach .asc Roland_z_Gilead 0 5 537 17-06-2013, 08:54
Ostatni post: Roland_z_Gilead

Skocz do: