Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wtyczka CadTools i wybranie kilku segmentów linii
03-11-2017, 15:21,
#1
wtyczka CadTools i wybranie kilku segmentów linii
cześć. Szukam szybkiego sposobu na wyodrębnienie z polilini odcinka. Najchętniej poprzez wybranie go wskutek ograniczenia jego zasięgu dwoma punktami.
Próbowałam też to zrobić bez punktów przez wtyczkę CadTools i narzędzie "Select Line Segments" ale mogę zaznaczyć tylko jeden odcinek co w przypadku wielokrotnie załamanych linii się nie sprawdza. Czy zna ktoś może sposób jak sobie z tym poradzić? : )
07-11-2017, 20:51,
#2
RE: wtyczka CadTools i wybranie kilku segmentów linii
Szybkim sposobem jest włączenie przyciągania do węzłów w danej warstwie, a potem użycia narzędzia Rozdziel obiekty z Paska narzędzi zaawansowanej digitalizacji (na obrazku poniżej w niebieskim kwadraciku). I trzema kliknięciami można wydzielić jeden segment linii.

[Obrazek: publicpreview.php?x=1920&y=537&a=true&fi...calingup=0]
13-11-2017, 13:53,
#3
RE: wtyczka CadTools i wybranie kilku segmentów linii
bardzo dziękuję za odpowiedź! faktycznie proste, szkoda tylko że automatycznie dodają się na stałe węzły w miejscach przecinania obiektu. Ale na to już chyba nie ma rady Smile


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Otwarcie kilku projektów jednocześnie Mazur 7 1 717 10-11-2017, 14:04
Ostatni post: Mazur
  węzły - przesuwanie kilku na raz maciejka 3 7 481 10-02-2015, 17:19
Ostatni post: martel
  Wyszukiwanie kilku działek andrutt 3 8 386 02-02-2014, 17:38
Ostatni post: milena
  Jeden obiekt z kilku odcinków. sebaq 6 11 676 20-02-2013, 16:58
Ostatni post: borys
  Paszportyzacja kilku obiektów na raz sebaq 5 11 037 13-05-2011, 10:46
Ostatni post: tomalos
  łączenie kilku rastrów Rayo 5 15 231 15-02-2010, 12:09
Ostatni post: Odoakr

Skocz do: