Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
mapserver mapfile parametr WIDTH i HEIGHT
19-07-2010, 02:17 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2010 02:23 PM przez Odoakr.)
Post: #1
mapserver mapfile parametr WIDTH i HEIGHT
Chciałbym wyjaśnić znaczenie parametru WIDTH i HEiGHT w mapfile. Określa on wielkość obrazka jaki zostaje przesłany po otrzymaniu zapytania poprzez GetMap.

1) w wypadku odczytywania WMS poprzez QGIS parametr ten nie ma znaczenia - QGIS otrzymuje obrazki, które "wypełniają" cały obszar mapy.

2) w wypadku pobierania obrazków poprzez szablon www (nie wiem jak się poprawnie nazywa ta metoda) parametr ten określa wielkość mapy wyświetlonej na stronie. Choć można go ograniczyć poprzez ręczne ograniczenie wielkości okna np <div>

3) parametr ten ogranicza wielkość obrazka przesyłanego do print composer w QGIS co utrudnia drukowanie większych fragmentów mapy (jak na obrazku):
   

Pytanie: Czy jedyna możliwość pozwolenia użytkownikowi możliwość eksportowania obrazów na A3 w jakości 300DPI to ustawienie parametru width = [szer_A3_w_calach*300] i proporcjonalnie height? Nie zaszkodzi to działaniu mapservera??? Trochę to dużo będzie...
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
19-07-2010, 04:18 PM
Post: #2
RE: mapserver mapfile parametr WIDTH i HEIGHT
Te parametry nie mają nic do gadania w trybie WMS, ograniczenie obrazu jest domyślnie 2048x2048 pikseli i możesz je podnieść parametrem MAXSIZE w sekcji MAP:

http://mapserver.org/mapfile/map.html

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
01-10-2010, 01:53 PM
Post: #3
RE: mapserver mapfile parametr WIDTH i HEIGHT
Kurcze, czyli żeby wydrukować raster w Qgisie z WMSa o formacie A0 (841x1189mm) w rozdzielczości 300 dpi należy parametr MAXSIZE w pliku .map ustawić na minimum 1189mm/25,4mm (szerokość A0 w calach) * 300 dpi = 14043 ?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
01-10-2010, 04:28 PM
Post: #4
RE: mapserver mapfile parametr WIDTH i HEIGHT
Na to by wychodziło. Albo zaimplementować w Qgisie kaflowanie Smile

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
01-10-2010, 11:35 PM
Post: #5
RE: mapserver mapfile parametr WIDTH i HEIGHT
Tylko czy WMS wytrzyma te 14000px... Smile Szczególnie jak jest mało RAMu na serwerze.

Można zrobić też myk wykorzystujący GDAL i jego driver WMS (http://www.gdal.org/frmt_wms.html) - pobiera on mapy kawałkami i potem skleja w jedną. Przydatne zwłaszcza, gdy nie mamy kontroli nad ustawieniami WMS. Żeby skorzystać z tego w QGIS wystarczy otworzyć plik xml z parametrami serwisu (dodaj warstwę rastrową). Przykładowy plik http://2bn.net/files/2/temp/geop2180.xml (poprawić tylko url WMS).
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Generowanie pliku mapfile rkoper1 2 1 121 24-02-2017 09:35 PM
Ostatni post: rkoper1

Skocz do: