Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jak sprowadzic mapy do jednego układu?
22-07-2010, 10:32,
#1
jak sprowadzic mapy do jednego układu?
Witam, jestem świeżynką jeśli chodzi o qgisa czytam fora juz 2 tydzień i ciągle nie wiem jak rozwiązać mój problem...:

mam w qgis nałożyć na siebie 3 warstwy:
1) topograficzną w 1965
2) gps track WSG 84
3) ortofotomapa 1992

kombinuje na różne sposoby i zawsze coś nie gra
ustawiam właściwości projektu pod mape topo czyli pulkovo 1992 (epsg 3120) i wgrywam przez wtyczke gps track i wszystko jest ok. Gdy chce nałożyć na to ortofotomape to nie moge bo ona jest widoczna tylko gdy mam właściwości projektu zdefiniowane jako CS92 (2180).
:(
Preferowałabym układ współrzednych zdefiniować jako CS92, ale wtedy w zaden sposób nie moge wgrać mapy topo

mam za małe doświadczenie w qgis zeby to zrobić
co radzicie?
22-07-2010, 11:14, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2010, 11:22 {2} przez tomalos.)
#2
RE: jak sprowadzic mapy do jednego układu?
Witaj.
Zakładając, że mapy posiadają właściwą georeferencję najprościej będzie jeśli zainstalujesz wtyczkę GDAL Tools, (wtyczki > pobierz więcej wtyczek), pojawi się dodatkowe menu Raster na górnym pasku, wybierz narzędzie Warp (Zmień odwzorowanie), podaj plik źródłowy i wynikowy, podaj źródłowe i wynikowe odwzorowanie. Gdy będziesz miał wszystkie rastry w jednym układzie, ustaw go jako układ projektu i we właściwościach projektu > układ współrzędnych zaznacz transformowanie w locie (z tego co wiem dotyczy ona tylko warstw wektorowych, stąd rastry trzeba mieć w jednym układzie), dzięki temu track z gps będzie wyświetlany prawidłowo na posiadanych przez ciebie rastrach.
22-07-2010, 11:58,
#3
RE: jak sprowadzic mapy do jednego układu?
(22-07-2010, 11:14)tomalos napisał(a): Witaj.
Zakładając, że mapy posiadają właściwą georeferencję

ortofotomapa i GPS track są juz zgeoreferowane, natomiast mapa topograficzna to raster którego geoferuje poprzez współ.narożników odczytanych z mapy.
Przy pomocy programu Transform254 zmieniałam te współ. z 1965 do 1992 ale po georeferencji tych punktów mam przesunięcie około 30-50m. Nie wiem dlaczego?

(22-07-2010, 11:14)tomalos napisał(a): najprościej będzie jeśli zainstalujesz wtyczkę GDAL Tools, (wtyczki > pobierz więcej wtyczek), pojawi się dodatkowe menu Raster na górnym pasku, wybierz narzędzie Warp (Zmień odwzorowanie), podaj plik źródłowy i wynikowy, podaj źródłowe i wynikowe odwzorowanie. Gdy będziesz miał wszystkie rastry w jednym układzie, ustaw go jako układ projektu i we właściwościach projektu > układ współrzędnych zaznacz transformowanie w locie (z tego co wiem dotyczy ona tylko warstw wektorowych, stąd rastry trzeba mieć w jednym układzie), dzięki temu track z gps będzie wyświetlany prawidłowo na posiadanych przez ciebie rastrach.

Twój sposób wydaje się być kuszący :P ale nie wiem dlaczego nie mam (wtyczki > pobierz więcej wtyczek) u mnie w qgis 1.4.0 mam jedynie wtyczki > zarządzaj wtyczkami..
22-07-2010, 12:32, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2010, 12:33 {2} przez tomalos.)
#4
RE: jak sprowadzic mapy do jednego układu?
Cytat:Twój sposób wydaje się być kuszący Tongue ale nie wiem dlaczego nie mam (wtyczki > pobierz więcej wtyczek) u mnie w qgis 1.4.0 mam jedynie wtyczki > zarządzaj wtyczkami..
Skoro tak, to "pozarządzaj wtyczkami" i włącz wtyczkę Plugin Installer (instalator wtyczek) - służy do dodawania nowych wtyczek.
Nie bardzo rozumiem twój sposób dodawania georeferencji do posiadanej mapy, ale jeśli nie działa to spróbuj wtyczki Georeferencer, używałem wielokrotnie z powodzeniem, więcej dowiesz się z tego postu
22-07-2010, 16:11,
#5
RE: jak sprowadzic mapy do jednego układu?
dzieki tomalos za złote rady. Coś czuje ze zaprzyjaźnie sie bliżej z tym GDAL tools :)
Wiesz może dla mapy Topo 1965 jaki najlepiej dać Resampling method? czy to ma duże znaczenie w zmianie układu?
23-07-2010, 09:04,
#6
RE: jak sprowadzic mapy do jednego układu?
Jestem daleki od posądzania metody resamplingu o jakieś diametralne różnice w jakości uzyskanych map, zwykle metoda najbliższego sąsiedztwa w przypadku map spisuje się dobrze i nie rozmywa mapy, ale to moja obserwacja. Zawsze sama możesz popróbować. Możesz też poczytać
Powodzenia Smile


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  eksport układu odniesienia do shp Kola 0 304 24-11-2019, 23:57
Ostatni post: Kola
  Brak układu 1965 w QGIS? Wiking121 4 1 204 21-10-2019, 21:13
Ostatni post: gsienko
Question Zmiana układu współrzędznych wektoru PowLine 7 4 350 27-02-2019, 20:44
Ostatni post: jerresso
  korekty globalne Układu 1965 w gridach NTv2 msieczka 0 4 188 23-05-2016, 22:01
Ostatni post: msieczka
  Konwerter współrzędnych układu 2000 alicja100 1 31 839 05-11-2014, 13:44
Ostatni post: martel
  siatka arkuszy topo 50000 układu 1992 Konrad 0 7 456 18-05-2012, 09:03
Ostatni post: Konrad
  Transformacja układu lokalnego wrocławskiego GROMNIK do PUWG surykat 3 22 737 01-04-2012, 19:23
Ostatni post: surykat
  eksport do nowego układu współrzędnych delta_20@tlen.pl 1 9 097 04-03-2010, 09:53
Ostatni post: Martini
  Problem z definiowaniem układu współrzędnych Odoakr 2 14 627 27-01-2010, 01:11
Ostatni post: milena

Skocz do: