Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rysowanie linii po istniejącej linii
13-11-2018, 14:00,
#1
Rysowanie linii po istniejącej linii
Witam

Czy jest jakaś wtyczka aby rysować linię po istniejącej już linii? Wiem, że jest przyciąganie do obiektu (segmentu, wierzchołka itp) ale to zejdzie dużo czasu, chodzi o to, że mam sieć światłowodową i narysowaną trasę główną (magistralę) od słupka do słupka, ale po trasie tej magistrali są też przyłącza i teraz chcę narysować trasę przyłączy od domu i po trasie tej magistrali ale nie chcę klikać za każdym razem całą trasę od domu po całej trasie magistrali aż do słupka i tak ok 30 razy dla zasięgu jednego słupka. Słyszałem gdzieś, że istnieje taka możliwość rysowania linii klikając pierwszy punkt jako początek przyłącza i drugi punkt końcowy jako dany słupek i z poleceniem rysuj po trasie z przyciąganiem do linii i program "z automatu" rysuje linię od przyłącza do słupka (czyli praktycznie 2 kliknięcia). W załączeniu szkic.
Klik 1 do klik 2, ............


Załączone pliki Miniatury
   
13-11-2018, 14:14,
#2
RE: Rysowanie linii po istniejącej linii
Zwykłe przyciąganie + Włączone śledzenie...
13-11-2018, 14:20,
#3
RE: Rysowanie linii po istniejącej linii
no właśnie to znam polecenie, ale linia magistralna nie jest linią prostą i jak są jakieś załamania to nie "bierze" ich pod uwagę tylko rysuje mi linię prostą
13-11-2018, 14:29,
#4
RE: Rysowanie linii po istniejącej linii
Właśnie dowiedziałem się jak ma to kolega zrobione ;-) ale to chyba wyższa szkoła jazdy ;-) (jak dla mnie) on ma napisany skrypt w php, w którym wskazuje punkt adresowy (nr domu i miejscowość z puli punktów wprowadzonych przez siebie) i wpisuje z, którym punktem docelowym (nazwa słupka) ma połączyć i jakie warstwy ma wykorzystać. I w ten sposób ma zrobioną sieć abonencką ;-) sprytnie ;-)
13-11-2018, 14:38,
#5
RE: Rysowanie linii po istniejącej linii
No ale ta funkcja uwzględnia załamania... U mnie działa jak należy (2.18.25)
13-11-2018, 14:48,
#6
RE: Rysowanie linii po istniejącej linii
ja mam 2.18.23 . To się sprawdza ale trzeba na każde załamanie kliknąć, a takich "mijanek" na mapie mam dużo. A wiesz mam na miejscowości 25 słupków, a każdy z nich ma ok 25 abonentów i teraz każdego abonenta trzeba "wytrasować" od domu klikając po linii przyłącza i magistrali żeby ładnie się wszystko pokryło. I teraz na jednej miejscowości mam ok 625 abonentów "do podłączenia" a miejscowości mam chyba 40 co daje ok 25 000 abonentów i teraz wyobraź sobie przeklikać każdego z nich do odpowiedniego słupka ;-). Cóż chyba będzie trzeba zainwestować w pomysł kolegi ;-) . Tam wybiera tylko numer (nazwę słupka) i wybiera abonentów do tego słupka klika zatwierdź i z automatu ma wrysowane przyłącza po warstwie magistrala i przyłącze (przyłącze ma wrysowane jako kreska od domu do punktu styku z magistralą, linie nakładają się jedna na drugą)
13-11-2018, 18:08,
#7
RE: Rysowanie linii po istniejącej linii
W takim razie, jak Ci się nie chce klikać, to musisz sobie napisać dedykowane narzędzie Smile
14-11-2018, 23:51,
#8
RE: Rysowanie linii po istniejącej linii
https://www.youtube.com/watch?v=JOUpLuFbd7I


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Rysowanie podwójnych linii? hasan1685 5 315 22-11-2018, 16:25
Ostatni post: tm261700
  Rysowanie linii punktów jaksa1147 2 967 25-05-2018, 14:25
Ostatni post: jaksa1147
  Rysowanie linii równoległych Rayo 10 32 766 21-02-2013, 12:23
Ostatni post: randyX
  Rysowanie lini kierunkowych zebro 3 8 160 02-10-2012, 22:54
Ostatni post: tomgie
  rysowanie lini o zadanej długości eamonn 2 9 127 10-02-2012, 23:32
Ostatni post: shod_dc
  Rysowanie okręgu i odcinka o zadanej długości danprzy 3 13 944 27-09-2010, 08:25
Ostatni post: borys

Skocz do: