Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Export warstw
06-08-2010, 11:22, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2010, 11:32 {2} przez danprzy.)
#11
RE: Export warstw
(06-08-2010, 11:02)borys napisał(a): No to teraz menu Raster->"Mozajkuj"

(06-08-2010, 11:08)Rayo napisał(a): Wybierz z menu Raster polecenie kadruj.

ale o czy my rozmawiamy o Gdal Tools 1.2.7? czy o jakimś innym narzędziu? bo u mnie coś nie ma takich polecen,
załączam screen shot


Załączone pliki Miniatury
   
06-08-2010, 11:38,
#12
RE: Export warstw
Mówimy o tym samym, tylko się rozpędziliśmy i zapomnieliśmy, że nie tylko Qgis 1.5 jest na świecie Wink Tłumaczenie jest dopiero w nim. Chodzi o pozycję Merge.
06-08-2010, 12:07,
#13
RE: Export warstw
no to dobrze borys ze ustaliłes ze różnice wynikają z innej wersji qgisa.
Pojawił sie natomiast inny problem
Robiąc raster> merge>imput files wyskakuje mi:

Wystąpił błąd podczas wykonywania kodu Pythona:

Traceback (most recent call last):
File "C:/Users/Da/.qgis//python/pluginsGdalTools oolsdoMerge.py", line 51, in fillInputFilesEdit
(self.xmax, self.ymax, self.xmin, self.ymin) = self.getExtent()
File "C:/Users/Da/.qgis//python/pluginsGdalTools oolsdoMerge.py", line 124, in getExtent
res = rect1.intersect( rect2 )
AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'intersect'

Wersja Pythona:
2.5.2 (r252:60911, Feb 21 2008, 13:11:45) [MSC v.1310 32 bit (Intel)]


Jakieś pomysły?
06-08-2010, 12:24,
#14
RE: Export warstw
Napisz proszę o tym do autorów, przy odrobinie szczęścia poprawią na poczekaniu:

lorenxo86 oraz brush.tyler - obaj na gmailu.

Załącz ten komunikat błędu, może będą chcieli zobaczyć też nieszczęsny raster.
06-08-2010, 15:20,
#15
RE: Export warstw
Spróbuje tez zainstalowac qgisa 1.5 moze tam ten problem nie wystąpi.

Skoro juz teoretycznie wiem jak wyeksportować warstwy rastrowe, a wiadomo apetyt rośnie w miare jedzenia no to mam kolejne pytanie:

1. Chciałabym wyeksportować kilka warstw rastrowych i wektorowych jako jeden plik z georeferencją ( Tiff / tfw). Warstwy te nachodzą na siebie.

2. Czy istnieje jedno narzędzie które sobie z tym poradzi czy należałoby najpier przerobić warstwy wektorowe na rastra (tu też pojawia się pytanie czym to zrobić) a następnie wszystkie warstwy Raster>merge?
08-08-2010, 12:30,
#16
RE: Export warstw
To jest niestety bardziej skomplikowana sprawa, nie ma gotowej recepty i trzeba się wgryźć w specyfikę (i niedostatki) gdala. Przejrzyj jego stronę i helpy do poszczególnych operacji, a ja tu tak na szybko w czym rzecz:

Po pierwsze, na dziś dzień nie przerobisz w Quantumie wektora na nowy raster - możesz go tylko "wypalić" na już istniejącym za pomocą Raster->Rasterize. Czyli najpierw mergujesz wszystkie rastry, a potem kolejno wypalasz na nich wektory. Utworzenie świeżego rastra, żeby go później zmergować z istniejącymi (jak pisałaś), wymaga GDALa 1.8 i poczekania, aż chłopaki uwzględnią tę nowość we wtyczce.

Druga sprawa to kolory tych wektorów. Możesz wypalić tylko jeden atrybut, więc nie ma problemu, jeśli masz raster jednokanałowy. Wystarczy, że każdemu obiektowi nadasz wartość do wypalenia. Ale domyślam się, że masz te rastry w RGB. W takim wypadku wypalisz we wszystkich trzech kanałach tę samą wartość, więc wektory będą szare.

Rozwiązania są dwa. Jeśli możesz całą warstwę wektorową wypalić jednym stałym kolorem (a nie kolorem wziętym z atrybutu), to stałe wartości można wpisać oddzielnie do każdego z kanałów, ale nie zrobisz tego przez menu raster, tylko konsolowym gdalem:

gdal_rasterize -b 1 -b 2 -b 3 -burn 100 -burn 200 -burn 300 ... (reszta parametrów według helpa). Ta komenda wypali wartość 100 w kanale 1 (czerwonym), 200 w 2 (ziel) i 300 w 3 (nieb).

Druga możliwość to utworzyć trzy atrybuty dla czerwonego, zielonego i niebieskiego, załatwić jakoś pusty jednokanałowy raster o danym wymiarze w 3 kopiach, wypalić kolejne kolory w kolejnych plikach i potem złączyć je w jeden trzykanałowy za pomocą Raster->Translate.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  export dwg darin0007 1 45 06-08-2020, 21:19
Ostatni post: xmaziax
  Export do TIFF widoku mapy outsider 3 70 06-08-2020, 10:31
Ostatni post: xmaziax
  Export tabeli do pliku *txt guziec88 8 1 054 25-04-2020, 10:25
Ostatni post: guziec88
  Export do pliku .mdb robertk1985 1 6 870 16-06-2014, 09:21
Ostatni post: tomalos
  Export geotiffa acipak 6 20 641 30-01-2013, 13:08
Ostatni post: acipak
  ftools - Export to new projection maciek 1 8 994 15-11-2012, 21:41
Ostatni post: robert
  Export rastra z quantum gis do saga gis prawdziwytomasz 0 6 001 27-08-2012, 19:46
Ostatni post: prawdziwytomasz

Skocz do: