Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg"
30-10-2019, 17:07,
#1
Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg"
Witajcie. 

Chciałbym dodać współrzędne do pliku w celu zapisania go jako GeoTiff. Posiadam te dane w takiej postaci: North-West corner 51 "stopni"- to takie małe kółko ale nie wiem jak je tutaj poprawnie wstawić - tak więc kropka oznacza "stopień" i jeszcze raz od początku już całość:   

North West corner:  Lat 51. 56 40,31 N,   Long 20. 8 45,01 E,   South East corner: Lat 51. 56 22,02 N,   Long 20. 9 29,5 E   - załączone zdjęcie posiada inne dane ale korzystam z tego samego programu tak więc podałem ten link tylko jako przykład jak te dane wyglądają w programie z którego korzystam.[Obrazek: attachment.php?attachmentid=170883&d=1408568430&thumb=1]

Pytanie: w jaki sposób wprowadzić te dane do okienek "zasięg" w : warstwa - zapisz jako - GeoTiff . Domyślnie jest 0.000000000

Drugie pytanie ale mniej ważne bo chyba raczej powinienem je skierować do informatyków no ale może ktoś tu zna odpowiedź: 

Posiadam obraz danych Lidar w postaci złożonych w Gimp'ie w całość kafelków JFIF ale niestety Gimp nie oferuje wyeksportowania ich jako plik JFIF , do wyboru dla moich potrzeb pozostaje jedynie tif albo png ale jak wiadomo wtedy rozmiar pliku jest ogromny w porównaniu z oryginalnymi kafelkami JFIF - czy isnieje jakiś program który zapisuje złożone kafelki JFIF do pliku o tym samym rozszerzeniu ?

Pozdrawiam
30-10-2019, 23:35,
#2
RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg"
1. Takie współrzędne możesz dodać np. jako dane tekstowe rozdzielane przecinkami w pliku csv https://docs.qgis.org/3.4/en/docs/user_m...-text-file Pamiętaj, by dostarczyć programowi dane w ustrukturyzowany sposób (np 51 56 40.31N) i zaznaczyć opcję DMS coordinates
2. Nie spotkałem się z JFIFem, ale wychodzi, że jest on powiązany z JPEG i natywnie potrafi go czytać biblioteka GDAL, w więc zapewne i QGIS https://gdal.org/drivers/raster/jpeg.html
31-10-2019, 15:49,
#3
RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg"
jerresso Dziękuję za informację. Właśnie zabieram sie za to co zaproponowałeś. Jeżeli chodzi o JFIF ,to w takim formacie są kafelki warstwy - cieniowanie WMTS ISOK 1m na naszym krajowym geoportalu. Pozdrawiam
01-11-2019, 13:49,
#4
RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg"
Ale jak uzyskałeś te kafelki? Jakoś pobrałeś na dysk przez "zapisz jako"?
01-11-2019, 19:15,
#5
RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg"
Można to zrobić w każdej przeglądarce tylko trzeba wiedzieć gdzie dana przeglądarka ma swój cache ale jest taka przeglądarka Maxthon która to bardzo ułatwia, możesz spokojnie sobie ją na szybko zainstalować - ma taką opcję sniffer plików - w prawym górnym rogu taka lupka ze strzałką. Z tym że to rzecz jasna tylko do własnego użytku. Ja swój projekt robię tylko testowo żeby sprawdzić czy te dane mogę wykorzystać w symulatorze lotu: Lockheed Martin Prepar3d. Jeżeli chciałbyś zrobić duży obszar ,to niestety przeglądarka ma ograniczenie według producenta 300mb ale w praktyce jest to ok 200mb ale nawet to wystarcza do ściągniecia za jednym razem ok 6200 kafelków w rozdzielczości 256x256 , nasz geoportal ma kafelki 512x512 tak więc możliwe że będzie ich proporcionalnie mniej. Normalnie dane cieniowania z geoportalu są płatne - 1.66 za kilkometr kwadratowy i ja z chęcią je zakupię bo wtedy jest gwarancja że dane nie bedą jeszcze dodatkowo resamplowane przez przeglądarke albo program do edycji zdjęć ale ja osobiście najpierw muszę sprawdzić czy mogę je u siebie w ogóle wykorzystać bo nie jestem na sto procent pewien czy mój symulator w ogóle czyta pliki w skali szarości. No i rzecz jasna jeżeli chcesz skorzystać z tej metody to później trzeba te kafelki ręcznie składać w całość. Jeżeli mimo to chcesz spróbować to podaję ci wskazówkę: wchodzisz na swoją mapę, powiększasz ją maksymalnie zoomem a później w opcjach przeglądarki - po prawej na górze takie 3 kreski - zmieniasz powiększenie ale w przypadku geoportalu niestety nie na najmniejsze , bo trzeba zrobić jeszcze jedną ważną rzecz w geoportalu czyli skopiować "Link do kompozycji mapowej" . Jak już masz ten link to otwierasz go w drugim oknie i zamykasz pierwsze okno i wtedy w cache'u zostają już tylko te kafelki których potrzebujesz bo przeglądarka automatycznie wyczyści zawartoś tego pierwszego okna. No i możesz rzecz jasna przesuwać widok i nadal dodawane są te kafelki do cache'u ale musisz pamietać o tym ograniczeniu do około 200mb. W razie czego pytaj. Pozdrawiam
02-11-2019, 12:15,
#6
RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg"
No niezła kombinatoryka. Ale, po pierwsze tu masz próbki danych: http://www.gugik.gov.pl/pzgik/zamow-dane...del-terenu
A po drugie, choć na wstępie zaznaczam że nie jest to zgodne z regulaminem geoportalu (danych nie można kopiować) i nie zachęcam do robienia tego w ten sposób, ale dowolną warstwę WMS czy WMTS możesz przecież ściągnąć atlasem map. Wystarczy zaznaczyć, by trzymał przestrzeń ("save world file"), ustawić okno mapy na 512x512 pikseli i określić zasięg ściągania. Potem te kafle możesz, ale nie musisz, połączyć w QGIS i zapisać jako dowolny format rastra. Czy tak nie będzie łatwiej?
03-11-2019, 14:31,
#7
RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg"
Jedyne co potrafię zrobić w programie Qgis to dodać warstwę WMTS/WMS ,a przepraszam nawet wiem jak dodać 2 warstwy Big Grin i nawet wiem już jak ustawić ich przezroczystość, powiększyć, pomniejszyć. jerresso zaproponowałeś mi skorzystanie z próbek danych , jedyne co mi przyszło wtedy na myśl to cytat z zapomnianego już trochę serialu Doktor House: "tak tu sobie miło do siebie strzelamy a ty we mnie granatem" Big Grin Ja do niedawna nie wiedziałem nawet że istnieje coś takiego jak geotiff nie mówiąc już nawet o jfif o którym się dowiedziałem tylko dlatego że nagle takie pliki znalazły się w cache'u mojej przeglądarki, wpadłem na pomysł że skoro juz tam są to zapisze ich sobie kilka i w ten sposób złożyłem kwadrat z 4 kafelków. Taka jest właśnie moja znajomość zagadnień "geodezji" i obsługi Qgis - po prostu żadna. Dlatego bardzo doceniam to że są tacy jak ty którzy dzielą się swoją wiedzą z kompletnymi amatorami. ESRI TIN, Intergraph TTN itd - dla mnie to jest po prostu jakaś "mechanika kwantowa" Big Grin To właśnie jest powód tej mojej "kombinatoryki" i raczej geoportal nie ma powodu do obaw że wykorzystam dane niezgodnie z ich regulaminem czy z regulaminem tego forum - to jest dla mnie po prostu zbyt skomplikowane. Cóż, podjąłem decyzję że jednak muszę pozostać przy domyślnym modelu terenu w moim symulatorze - SRTM 38m i tylko liczyć na to że może jakimś cudem w moim umyśle "samoistnie" pojawi się wiedza na temat np. ESRI TIN czy Intergraph TTN bo sam z siebie chyba jednak nie dam rady. Tak więc jeszcze raz Dziękuję jerresso za pomoc i Pozdrawiam.
05-11-2019, 14:33,
#8
RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg"
Bez przesady - jak ktoś potrafi wyciągnąć jakieś kafelki z usługi cache, to nie może o sobie mówić tak surowo Smile
Na spokojnie, to forum jest po to, by pomagać, a nie pokazywać ile się wie więcej od innych. Zapewniam Cię, że i tu i zawsze w życiu znajdzie się ktoś mądrzejszy, więc na pewno nie chciałem kozaczyć - jeśli źle zostałem odebrany to przepraszam, nie taka była moja intencja. Po prostu założyłem, że skoro śmigasz w cachach przeglądarek (i to egzotycznych) to i wydruk mapy umiesz robić (do tego się to sprowadza). Tu masz tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=KgPOwm7GrIo obejrzyj na spokojnie i kombinuj(my) dalej.

A TIN i TTN to w zasadzie to samo, tylko w wydaniu dwóch rożnych firm - nie ma się czego "bać". W skrócie chodzi o połączenie punktów pomiarowych (np. wysokości) tak, aby "uśrednić" (interpolować) wartości pomiędzy kolejnymi punktami, tak byś w nieważne w jakim miejscu klikniesz (nawet jak nie trafisz w punkt) dostał jakąś wartość. W QGIS też to możesz zrobić, wtedy zobaczysz, że to prosta rzecz. Nastawiaj powiedzmy 10 punktów na terenie warszawy, do każdego przypisz wartość np. temperatury, a potem użyj funkcji Wektor->narzędzia geometrii->triangulacja Delone
11-11-2019, 14:26,
#9
RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg"
jerresso Przepraszam że dopiero dziś odpowiadam ale właśnie kilka dni temu odkryłem niesamowitą opcję w przeglądarce Mozilla Firefox - TRYB RESPONSYWNY - jest on w opcjach mozilli "Dla twórców witryn". To są zrzuty ekranu ale nie tak jak zwykły screenshot który obojętnie jakie się ma powiększenie - mam na myśli nie zoom mapy tylko powiększenie w opcjach mozilli, po prawej na górze "powiększenie" to i tak robi zrzut tylko tego co widać. W Trybie responsywnym można robić zrzuty nawet do 9999 x 9999 px w formacie png i zapisuje wszystko tak jak należy, bez żadnych przerw pomiędzy kafelkami. Ja obecnie mam 16Gb ramu i to pozwala mi na maksymalną rozdzielczość 9999 x 3340 ,przy większej niestety mozilla przy tej ilości ramu już bardzo sie dławi. Gdybyś chciał skorzystać z tej metody to polecam zainstalować popularny dodatek Adblock Plus i tam w opcjach - kółko zębate po prawej na górze okienka - klikasz zaawansowane i na dole mój zestaw filtrów i tam wpisz png i kółko w prawo i gif i też kółko w prawo i wtedy jak robisz zrzut to masz pewność że nie będzie żadnych ikon dodatkowych , a większość map z których ja korzystam ma ikony właśnie w tym formacie. Polecam tez dodatek Ublock Origin ,bo on pozwala na blokowanie wyświetlania pojedyńczych kafelków, bardzo się to przydaje bo ja na przykład obecnie ogarniam jedną z map chorwackich - ortho -10 cm i "jedna trzecia" długości to około 22000 pikseli, o wysokości wolę na razie nie wspominać Big Grin Przy ogromnych mapach ten dodatek się przydaje bo można sobie łatwo odgraniczyć obszar który już się zrobiło. Rzecz jasna później to trzeba razem połączyć ale to już nie jest łączenie pojedyńczych kafelków tylko tak jak wcześniej napisałem juz konkretnej wielkości obszarów. Tak więc sporo można zrobić nawet bez uruchamiania Qgisa i to mnie bardzo cieszy bo przynajmniej na pewnym etapie pracy z mapami nie trzeba znać tych wszyskich geotiffów, tin-ów i innych intergraphów Big Grin jerresso ten uśmiech i tamte trzy z poprzedniej odpowiedzi to jest po prostu moje szczere rozbawienie z prostego powodu - ledwo sie dowiedziałem cokolwiek o na przykład geotiffie a tu już w kolejce czeka TIN , TTN itd. itd itd. Big Grin tak więc nie wiem skąd przyszło Tobie do głowy że "zostałes źle odebrany". Ja po prostu śmieję się bo gdzieś przeczytałem że "Qgis to bardzo łatwy program dla początkujących" hyhy Big Grin Ok starczy już tych uśmiechów. Mam nadzieję że moja kombinatoryka pozwoli czytającym ten post na jeszcze większe usprawnienie w przepływie "pracy" z mapami nawet jeżeli ktoś tak jak ja dopiero "raczkuje" w tym temacie . tutorial o atlasie map już mam na dysku tak więc jak tylko ogarnę tą mapę to się za niego zabiorę. Tak więc jeszcze raz jerresso dziękuje za wskazówki i zapewniam że zostałeś "bardzo dobrze odebrany" Smile Pozdrawiam
13-11-2019, 15:56,
#10
RE: Warstwa ,zapisz jako, geotiff "zasięg"
jerresso ,może już jest to na forum ale zapytam. Czy istnieje mozliwość otworzenia w qgis mapy, która nie posiada adresu WMS/WMTS ? np. ta mapa : https://kraljevica.atlas14.com/


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Question Eksport do GeoTIFF dużego obszaru PowLine 8 3 532 27-02-2019, 20:45
Ostatni post: jerresso
  geotiff - kompresja LZW Konrad 2 3 093 11-04-2018, 09:48
Ostatni post: Konrad
  analizy warstw wektorowych - zasięg MM-rudy 8 15 736 13-12-2016, 19:44
Ostatni post: MM-rudy
  Zasięg zgodny z godłem mapy WGS84 megakozak 3 8 781 22-02-2016, 16:58
Ostatni post: Binko
  problem z geoTIFF hotlos 0 5 661 02-04-2015, 10:19
Ostatni post: hotlos
  Zasięg warstwy yagi_bubuo 0 4 315 25-10-2013, 21:27
Ostatni post: yagi_bubuo
  Blokada "zapisz jako" sebaq 4 13 080 13-12-2011, 08:14
Ostatni post: sebaq
  Zapisz obraz jako - pytanie? Ornitolog 4 15 003 23-03-2011, 13:02
Ostatni post: Ornitolog
Smile DBF jako warstwa Romi 2 10 341 27-08-2010, 15:08
Ostatni post: Romi
  GDAL - kompresja plików geotiff Odoakr 6 19 882 19-07-2010, 13:23
Ostatni post: borys

Skocz do: