Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brak warstwy
22-11-2020, 14:01,
#1
Brak warstwy
Witam

Mam taki problem, WMS ortofotomapy wyświetla się prawidłowo, mam ustawiony układ współrzędnych projektu CS92, a gdy chcę dodać warstwę wektorową gmin i powiatów to przy zmianie układu współrzędnych na CS92, nie wyświetla się. Używam wersji qgisa 3.14, czytałem o reprojekcji, ale w tej wersji nie mogę znaleźć takiej opcji. Co zrobić żeby wyświetlić orto, warstwę wektorową gmin i powiatów ?
22-11-2020, 22:02,
#2
RE: Brak warstwy
1. Odpal QGIS
2. Ustaw EPSG na 2180 (przycisk w prawym dolnym rogu)
3. Dodaj WMS/WMTS z ortofotomapą upewniając się, że wybierasz układ 2180
4. Wczytaj gminy

nie może nie działać
30-11-2020, 19:36,
#3
RE: Brak warstwy
chciałbym dodać jeszcze długość i szerokość geograficzną punktów w tabeli atrybutów, jak to zrobić ? Póki co wiem tylko jak dodać współrzędne X, Y, ale to nie to.
Dzięki
03-12-2020, 22:18,
#4
RE: Brak warstwy
Dokładnie to. Przelicz warstwę do WGS84 (EPSG: 4326) przez polecenie "zapisz jako", wczytaj do nowego QGIS i uzyj opcji z menu narzędzia geometrii -> dodaj atrybuty geometrii
08-12-2020, 10:39,
#5
RE: Brak warstwy
Możesz też użyć funkcji transform w kalkulatorze pól. Chyba wygodniejsze, bo nie ma kwesti zapisywania na nowo itp, będzie robione w locie w tabeli atrybutów.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Brak wtyczek Mark 1999 2 119 06-05-2022, 00:49
Ostatni post: gsienko
  Brak układu 1965 w QGIS? Wiking121 4 5 649 21-10-2019, 21:13
Ostatni post: gsienko
  Projekt zaliczeniowy a brak znajomości programu start007 1 9 500 02-06-2014, 12:43
Ostatni post: Binko
  ASCII grid format, brak współrzędnych Domciu 3 19 505 20-05-2013, 15:48
Ostatni post: tomgie
  brak możliwości instalacji wtyczek - świeża instalacja QGIS 1.6 Michau 0 7 873 30-11-2010, 16:33
Ostatni post: Michau
  Brak klucza dla repozytorium qgis.org? (OS - Ubuntu, QGIS - Trunk) tomalos 3 16 796 05-11-2010, 11:41
Ostatni post: tomalos

Skocz do: