Cześć, proszę o pomoc w następującym problemie dot. generowania wydruków map w pdf. Dotychczasowo QGIS przy generowaniu map pracował mi bardzo dobrze bez żadnych błędów - wydruki A0 i większe - duża zawartość elementów z podkładem rastrowym wysokiej rozdzielczości. Po około tygodniu od ostatniego bezproblemowego wygenerowania dużej mapy stało się coś dziwnego - QGIS zaczął mi robić problemy, tzn.: 1. przy generowaniu mapy pdf jako raster zaczął pojawiać się błąd: "Eksportowanie PDF-a spowodowało przepełnienie pamięci. Zmniejsz rozdzielczość lub rozmiar papieru." Kombinowałem z ustawieniami (choć nic nie zmieniałem przez miniony tydzień) - QGIS przestał poprawnie generować mapy. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale przez ten ostatni tydzień przerwy w generowaniu wydruków w komputerze dokonałem następujących zmian: dokupiłem 8 GB ramu (teraz mam 16 GB) dokupiłem kartę graficzną 2 GB (wcześniej miałem zintegrowaną) oraz musiałem przeinstalować QGIS-a (powiększałem partycję C i konieczne było odinstalowani i ponowne zainstalowanie tej samej wersji). Liczyłem, że po tym upgradzie szybciej będę te wydruki generował, a tu totalna klapa
Czy ta reinstalacja coś poknociła?
Co ciekawe, przeniosłem cały projekt na laptopa i tam generuje wydruki prawidłowo, po staremu jak na PC. Z góry dzięki za pomoc!