Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
WFS a transformacja układu współrzędnych (WGS 84 -> 2000)
21-06-2022, 09:38,
#1
WFS a transformacja układu współrzędnych (WGS 84 -> 2000)
Dzień dobry,
Chciałabym pobrać dane WFS (otrzymuję je w układzie WGS84) i zapisać w układzie 2000 strefa 5. 
Niestety przy jakiejkolwiek próbie transformacji na inny układ dane "znikają"- na mapie nie ma żadnej geometrii, chociaż w tabeli atrybutów obiekty wciąż istnieją. Zarówno przy próbie transformacji pliku shp. jak i zapisaniu/eksporcie shp do innego układu. Przy samym pobieraniu danych "można" wybrać układ, ale wczytane dane są "na sztywno" w układzie pierwotnym.

Przykładowe adresy WFS, gdzie występuje ten sam problem (z Ewidencji zbiorów i usług danych przestrzennych):

https://mapy.geoportal.gov.pl/wss/ext/Po...untow/0216

https://mapy.geoportal.gov.pl/wss/ext/Po...untow/0211

https://mapy.geoportal.gov.pl/wss/ext/Po...untow/0201

Podane dane są dla woj. dolnośląskiego (i tylko na tym woj. zauważyłam ten problem).
21-06-2022, 09:48,
#2
RE: WFS a transformacja układu współrzędnych (WGS 84 -> 2000)
A pewien jesteś że one są w WGS84?
Otworzyłem czysty projekt, dodałem pierwszego z WFSów.
Podpiął się jako EPSG:2177 Cczyli jako 2000/18
Zaznaczyłem kilka działek, zapisałem do shp.
Otworzyłem ten zapisany shp i też się otworzył jako EPSG:2177 czyli jako 2000/18.

Jak chcesz zapisać pobierane dane w innym układzie to najbezpieczniej jest najpierw zapisać je u siebie jako układ pierwotny, potem sprawdzić czy dany SHP otwiera się tam gdzie powinien i na koniec zapisać (przetransformować) ów lokalny shp jako nowy układ współrzędnych

Zgaduję więc, że masz coś nie tak z podawanym/startowym układem współrzędnych.
Takie znikające działki brzmią jak zapisane w układzie geograficznym - wtedy w projekcie z ustawionym układem geodezyjnym lądują 'pod' rozdzielczością współrzędnych albo gdzieś zupełnie na krawędziach...
(> - - ^.^_,
21-06-2022, 09:53,
#3
RE: WFS a transformacja układu współrzędnych (WGS 84 -> 2000)
(przepraszam za misgendering, nie doczytałem)
(> - - ^.^_,
21-06-2022, 10:41,
#4
RE: WFS a transformacja układu współrzędnych (WGS 84 -> 2000)
Dane za każdym razem mi podczytuje jako WGS84 (EOSG:4326) - sprawdziłam kilka razy, nawet na różnych komputerach.
Podjęłam się każdej znanej mi kombinacji próby zapisu tego w układzie 2000- również tego co podałeś.
Efekt ciągle ten sam. Powstaje warstwa niby w układzie, mam obiekty w tabeli, nie ma geometrii na mapie.

Przykładowe współrzędne bliżej nieokreślonego punktu na pobranej warstwie shp to 241861.77, 377225.89- ale to nie wygląda na wsp. geograficzne.
21-06-2022, 10:53,
#5
RE: WFS a transformacja układu współrzędnych (WGS 84 -> 2000)
Wygląda jak by się działo to co opisałem na koniec - współrzędne są w układzie geograficznym (B,L) i w takim pozostają niezależnie od tego co ustawiasz jako układ współrzędnych.
Jeśli chcesz to podeślij mi na wikismutekpl<at>o2.pl kawałek tego pliku który zapisujesz z WMSa (byle nie za duży, kilka MB przejdzie) i zobaczę co tam jest.
(> - - ^.^_,
21-06-2022, 11:12,
#6
RE: WFS a transformacja układu współrzędnych (WGS 84 -> 2000)
Pytanie dodatkowe - co masz ustawione w opcjach 'Opcje | CRS i transformacje | CRS Handling: układ współrzędnych dla warstw'?
(> - - ^.^_,
21-06-2022, 12:17,
#7
RE: WFS a transformacja układu współrzędnych (WGS 84 -> 2000)
Podczas tworzenia nowego projektu -> użyj domyślnego UW
Układ wsp dla warstw -> nie przypisuj UW (nie rób nic)
21-06-2022, 12:36,
#8
RE: WFS a transformacja układu współrzędnych (WGS 84 -> 2000)
Ja tam ma ustawione to, co się potem pokazało przy dołączaniu WFSa oraz zapisywaniu - czyli EPSG:2177 czyli jako 2000/18.

Spróbuj przestawić na ten układ który chcesz (docelowy), otwórz nowy pusty projekt, podepnij WFSa i wtedy sprawdź co się pokazuje
jako układ współrzędnych podpiętego WFSa. Potem zaznacz co chcesz zgrać do siebie, nic nie przestawiaj w układzie
i dołącz tę warstwę do projektu. I WFS i ta lokalna powinny się otworzyć w układzie który ustawiłaś.
(> - - ^.^_,
21-06-2022, 14:38,
#9
RE: WFS a transformacja układu współrzędnych (WGS 84 -> 2000)
Ustawiłam tak jak napisałeś, wczytałam warstwę (automatycznie ustawił się EPSG:2176- czyli to co potrzebuję). Po wczytaniu na mapę i powiększeniu do warstwy współrzędne są dla układu 2000 strafa 5.
I w momencie przesunięcia myszki na mapę, współrzędne zmieniają się na jakiś inny układ (wsp. 295656, 404924 a w docelowym układzie powinien zaczynać się na 5...,5...).
Następnie jak wyeksportuję w docelowym układzie, po wczytaniu na czysty plik dalej jest ten układ ze wsp. 295656, 404924
21-06-2022, 14:47,
#10
RE: WFS a transformacja układu współrzędnych (WGS 84 -> 2000)
Tu jest jeszcze kwestia w jakim układzie masz dany projekt - czyli do jakiego ukłądu qgis przelicza w locie.
(> - - ^.^_,


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [QGIS][PROJ] Transformacja Helmerta - lokalny układ odniesienia dominik_p 6 2 729 21-05-2021, 13:35
Ostatni post: gsienko
  eksport układu odniesienia do shp Kola 0 2 035 24-11-2019, 23:57
Ostatni post: Kola
  Brak układu 1965 w QGIS? Wiking121 4 5 819 21-10-2019, 21:13
Ostatni post: gsienko
Question Zmiana układu współrzędznych wektoru PowLine 7 11 877 27-02-2019, 20:44
Ostatni post: jerresso
  Transformacja PUWG 2000 / WGS 84 - VBA Adam_Polanowski 2 8 433 26-02-2019, 22:13
Ostatni post: PowLine
  historyczny uklad wspolrzednych i jego transformacja pitt 3 6 942 18-02-2019, 22:43
Ostatni post: jerresso
  Qgis a WFS z geoportalu Kzyhó 2 9 398 30-06-2017, 07:12
Ostatni post: Kzyhó
  WGS 84 Mazur 4 12 868 28-10-2016, 18:07
Ostatni post: Mazur
  korekty globalne Układu 1965 w gridach NTv2 msieczka 0 5 824 23-05-2016, 22:01
Ostatni post: msieczka
  WFS z danymi katastralnymi z Geoportalu piotrz90 5 29 134 11-03-2016, 12:03
Ostatni post: Perc

Skocz do: