Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
etykiety nakładanie
30-05-2024, 10:28,
etykiety nakładanie
Mam takie dwa problemy. Po pierwsze mam warstwę punktową z miejscowościami i chcę wygenerować z tego mapkę, tylko jak daje etykietowanie, to niektóre nazwy nachodzą na siebie. Mogę lekko przesunąć punkt ale znowu w innym miejscu robi się tak samo. Czy jest jakaś funkcja w QGIS (mam wrrsję 2.18 i 3.22), która automatycznie przesuwałaby etykiety, żeby nie nakładały się na siebie ?

Druga rzecz to dwie warstwy. Jedna właśnie ta z punkami a druga poligonowa gdzie ma granice ówczesnych jednostek administracyjnych. I tutaj etykiety z obu warstw się na siebie nakładają. Czy da sie coś z tym zrobić ? Na dole przykłady tej sytuacji

https://imgur.com/a/WT8ZQ73

https://imgur.com/a/PZ4mx9l
30-06-2024, 10:41,
RE: etykiety nakładanie
Poradziłem sobie z tym tak, że użyłem narzędzia do przeciągania i przypinania etykiet. Teraz są w tym miejscu, które chcę. Pojawił się tylko inny problem. W jednostce administracyjnej którą opracowuje są miejscowości których nazwy się powtarzają, np. Dołżyca i Dołżyca, czy Wolica i Wolica. I tutaj narzędzie to "głupieje" bo jedna z tych wsi zostaje na swoim miejscu a druga przy zmniejszaniu skali znika. Próbowałem temu zaradzić, dając po jednej Dołżycy dwie spacje a przy drugiej zapis nez spacji, ale nic to nie dało. Dałem więc kropki "Dołżyca" i Dołżyca." ale niestety muszę je usuwać w Photoshop

Tu w prawym dolnym roku widać jak znika Dołżyca

https://youtu.be/g-oTsiTdi9c
30-06-2024, 16:22,
RE: etykiety nakładanie
Jeśli faktycznie to ta powtórzona nazwa powoduje problemy, to znaczy, że przy konfigurowaniu przypinania etykiet musiałeś wskazać kolumnę z nazwą jako klucz do powiązania warstwy z (niewidoczną dla użytkownika) tabelą współrzędnych etykiet. Lepiej było użyć jakiejś kolumny z unikalnym id rekordu. Natomiast teraz można kropkę odrzucić z wyświetlania - wystarczy nie etykietować surowym polem, tylko wynikiem formuły np.

replace("POLE_Z_NAZWĄ", '.', '')

Natomiast wcześniejszy problem można było rozwiązać wyłączając zezwolenie na nachodzenie na siebie etykiet (ostatnia zakładka ustawień etykiet "Renderowanie" - musiałeś chyba tam już być, bo o ile dobrze pamiętam, to domyślnie jest zakaz nachodzenia). Wtedy QGIS próbuje znaleźć dla każdej etykiety niekolidujące miejsce i jeśli mu się nie uda, to etykieta się nie pojawia (być może to, a nie powtórzona nazwa, jest problemem drugiej Dołżycy).

Niezależnie od tego, czy problematyczne etykiety będą się nakładać czy znikać, to ważne jest takie dostrojenie parametrów rozmieszczania etykiet, żeby udało się rozlokować wszystkie bez kolizji. Im nowszy QGIS, tym większe ma możliwości poupychania etykiet. Moja pamięć aktualnie sięga 3.28, ale 3.22 nie powinien bardzo się różnić. Natomiast 2.18 to dawne dzieje.

Poszperaj w dwóch ostatnich zakładkach Etykietowania - tam są różne tryby i priorytety. Zwróć uwagę na czekboks "obiekty działają jak przeszkody" - czy sąsiedni poligon ma odpychać etykietę i jak mocno.

Drugie i bardzo ważne miejsce to ustawienia całego mechanizmu rozmieszczania etykiet, czyli zębatka na prawo od listy rozwijalnej trybu etykietowania (tej Bez etykiet, Proste etykiety itp).
Możesz zwiększyć liczbę "kandydatów" na położenie etykiety, których QGIS wygeneruje zanim się podda (oczywiście kosztem wydajności), Warto też włączyć wyświetlanie odrzuconych etykiet, żeby obserwować, jak działa dostrajanie poszczególnych parametrów.