Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak rozpoznać układ geodezyjny?
27-08-2010, 02:05 AM
Post: #1
Jak rozpoznać układ geodezyjny?
Mam mapkę ASCII GRASS i nie wiem jaki ma układ. Chciałem ją przerobić do ukladu 92. Wyeksportowałem już sobie do wektora i samą transformację mogę zrobić w CIVIL3D ale próbowałem wszystkich możliwych kombinacji układów jakie ma CIVIL i nic nie wychodzi. Chcę to nałożyć na mapkę w układzie 92 w CIVILu, która powstała z wektorów z Arcwiew oraz z warstw WMS w postaci map rastrowych ściągniętych za pomoca GEOXA. Współrzędne punktu na mapie o nieznanym układzie mają na przykład wartosci: 574024.799883, 356721.518511
a punktu w tej okolicy (ale nie tego samego punktu) na mapie w układzie 92 mają wartości:
587269.7126, 196581.2714
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
27-08-2010, 12:23 PM
Post: #2
RE: Jak rozpoznać układ geodezyjny?
Trzeba popróbować poprzeliczać wszystkie nasze układy do 92... Na przykład tu jest kalkulator (nie sprawdzałem, jak działa): http://forum.4programmers.net/viewtopic.php?id=95315

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
28-08-2010, 12:35 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-08-2010 12:36 AM przez arkads.)
Post: #3
RE: Jak rozpoznać układ geodezyjny?
Próbowałem w tym przeliczać i wydaje się, że najbliższe wartości daje przeliczenie odwrotne czyli z układu 92 na układ 65/4 oraz 42 z południkiem. A normalnie przliczając na układ 92 nie znajduje podobnych danych. Jednak w CIVILU transformacja z ukł. 65/4 na 42 daje inne wyniki. Do tego mapa obejmuje obszar na północ od Nowego Sącza a więc był by to układ 65/1. Na razie nie wiem jak to wykombinować. A może jest możliwość transformacji układów w WINGRASS? Nie znam go dobrze. Albo w czymś innym?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
28-08-2010, 01:55 AM
Post: #4
RE: Jak rozpoznać układ geodezyjny?
Bo to jest układ 65/I, tylko na początku są jeszcze tysiące kilometrów: nie 574024, 356721 tylko 4574024, 5356721
Transformować można w niemal każdym gisowym programie.

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
28-08-2010, 09:02 AM
Post: #5
RE: Jak rozpoznać układ geodezyjny?
Rzeczywiście. Teraz w kalkulatorze jeśli podstawię za X=5356721.518511 i Y=4574024.799883 dla układu 65/1 to wychodzi mi dla układu 92 X=196523.7616 i Y=587340.5790
Ale dalej nie wiem jak przerobić mapkę. Mam dwg w układzie 65 ale bez tysięcy km. Mam też ASCII GRID w GRASS. Nie znalazłem w WinGrass opcji przeliczania układów. A może trzeba przeliczyć współrzędne z nagłówka? Nie wiem czy to wystarczy bo jeszcze skręcenie penwnie jest jakieś. Nagłówek mam taki:

north: 380000.00000
south: 352500.00000
east: 610000.00000
west: 570000.00000
rows: 1100
cols: 1600
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
30-08-2010, 09:52 PM
Post: #6
RE: Jak rozpoznać układ geodezyjny?
Tak jak przypuszczasz, nie możesz zmienić tych współrzędnych na współrzędne w innym układzie, ale możesz (a nawet musisz) dopisać te tysiące kilometrów - dopiero wtedy warstwa będzie w poprawnym 65. Teraz możesz ją przetransformować właściwie w dowolnym programie czytającym ten format. W GRASSIe wymaga to dwóch kroków: najpierw importujesz to ASCII (chyba, że już masz tę warstwę w GRASSie, to wtedy wystarczy poprawić jej nagłówek), a potem tworzysz nową lokację w docelowym układzie współrzędnych i importujesz do tej nowej poleceniem r.proj (gdzieś tam w menu na pewno jest).

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
30-08-2010, 11:44 PM
Post: #7
RE: Jak rozpoznać układ geodezyjny?
W życiu bym nie doszedł do tego jak się robi to w GRASS. Powinny być zdefiniowane jakieś układy jak w CIVILu.

Udało mi się to już wczoraj zrobić ale przeliczałem w CIVIL3D. Wyszło chyba dobrze jednak jeśli nakładam warstwy WMS - ortofotomapę z geoportalu ściągnietą za pomocą Geoxa to jest nieco przesuniete w dół i w lekko prawo ale to może być przez niedokładność danych. Może ktoś te mapki źle przygotował ale nie wiem jak to było robione, pewnie ręcznie ktoś się bawił na uczelni.

Załączam zrzuty z CIVILA. Jasnoniebieska linia to właśnie ten plik i oznacza rzekę. Ciemnoniebieska linia to też ta rzeka ale z RPHP. Widać też tło z geoportalu. Przesunięcie liczone od puntu do punktu (na ukos) to około 100m.

           
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
31-08-2010, 12:06 AM
Post: #8
RE: Jak rozpoznać układ geodezyjny?
Wszystko jest zdefiniowane, są podręczniki, po prostu nieco inna zasada obsługi.

Taki rozjazd wskazywałby raczej na błąd reprojekcji - jeśli nie przeniósł z elipsoidy Krassowskiego na ETRS, to wychodzi właśnie około 130 metrów.

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
31-08-2010, 10:36 AM
Post: #9
RE: Jak rozpoznać układ geodezyjny?
Jest to około 103-108 metrów raczej.

W jakich podręcznikach mogę to znaleźć. Nie wiem czy mam takie?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
31-08-2010, 12:24 PM
Post: #10
RE: Jak rozpoznać układ geodezyjny?
http://www.google.pl/search?q=grass+manual
(nawet wątek na tym forum wyskakuje wysoko)

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Skocz do: