Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jak wyłączyć skok/siatkę
12-12-2024, 21:01,
jak wyłączyć skok/siatkę
pojawiają mi się takie punkty/ siatka
nie mogę wtedy dociągnąć do wierzchołka tylko mi dosiąga do najbliższego od danego punktu /siatki
jak wyłączyć tem skok - te punkty

Załączone pliki Miniatury

19-12-2024, 12:41,
RE: jak wyłączyć skok/siatkę
Nie wiem, czy one są związane z wtyczką APP, QAD, czy jeszcze coś innego je utworzyło, bo nie sam QGIS. Skoro nie odzywa się nikt obeznany w tych wtyczkach, to trzeba tropić.

Te punkty to prawdopodobnie jakaś warstwa "prywatna", czyli niewidoczna w panelu warstw. Wejdź we Właściwości projektu > zakładka Źródła danych i tam któraś warstwa powinna mieć zaznaczony checkboks "Prywatna". To będzie ona (można wyłączyć jej prywatność, żeby pokazała się w panelu Warstw i można ją było wyłączyć lub usunąć, ale nie wiem, czy to nie jest coś niezbędnego dla przyjęcia projektu).

Z kolei we właściwościach dociągania możesz zdefiniować, do których warstw QGIS dociąga: w pasku Przyciągania druga ikonka (zaraz za magnesem). Teraz masz dociąganie do wszystkich warstw, możesz zmienić na dociąganie tylko do aktywnej albo zaawansowane i wtedy pojawi się dodatkowa ikona z okiem, pod którą można skonfigurować dociąganie niezależnie do poszczególnych warstw.
21-12-2024, 19:11,
Sprawdź czy nie masz włączonej opcji przyciągania do siatki:
Właściwości warstwy > Digitalizacja > Automatyczne poprawki > Dokładność geometrii

Załączone pliki Miniatury

21-12-2024, 21:06,
Na to nie wpadłem, że to może być kombinacja zaokrąglania współrzędnych i włączonej siatki (Widok->Dekoracje->Siatka). Sprytne.