Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Układy współrzędnych
09-12-2009, 21:30,
#1
Układy współrzędnych
Witam

Moje pytania dotyczą układów współrzędnych w QGIS. Jestem nowym użytkownikiem programów typu GIS i chciałbym uporządkować swoje informacje na temat stosowania układów współrzędnych.

1. Jaki wybrać układ współrzędnych dla projektu? Projekt dotyczyć będzie części woj. śląskiego i małopolskiego. Wykorzystane zostaną mapy Geoportalu (później może własne zasoby) oraz warstwa wektorowa tworzona w QGIS (obiekty w terenie namierzane GPSem i nanoszone na mapę). Teren projektu obejmuje obszar, na którym dla układów 2000 i 1965 obowiązuje kilka stref. Czy wybór jednego z tych układów i jednej strefy dla całego projektu spowoduje, że dane będą poprawne tylko na obszarze tej strefy, a poza nimi występować będą błędy?

2. Dlaczego przy zmianie układu współrzędnych projektu pozycja x i y w QGIS jest wyświetlana zawsze tak samo? Dla dowolnie wybranego układu dany punkt na mapie ma zawsze takie same współrzędne x i y. Z moich obserwacji wynika, że są to współrzędne w układzie 1992.

3. Jakie układy współrzędnych należy wybierać dla poszczególnych warstw (warstwy z Geoportalu i inne)? Czy mają być to układy dla jakich warstwy zostały stworzone, czy takie jak układ projektu? Jeżeli projekt jest w układzie np. 2000, a wczytuję mapy w układzie np. 1965 to wystarczy im ustawić układ 1965 dla warstwy, czy należy najpierw w jakiś sposób skonwertować je do postaci 2000.

Z góry dziękuję za pomoc.
10-12-2009, 11:54,
#2
RE: Układy współrzędnych
1) Wybór układu współrzędnych zależny jest od celów jakie chcesz osiągnąć (czyli jak największa dokładność w konkretnym punkcie). W dzisiejszym GIS nie ma to jednak za dużego znaczenia, gdyż układy można zmieniać bardzo łatwo. Najważniejsze jest (szczególnie w QGIS, który nie obsługuje project-on-the-fly, jak np ArcGIS, gdzie możesz do jednego projektu dodać warstwy z różnych układów), żeby wszystkie dane były w tym samym układzie współrzędnych. Polecam 1992. Dodając warstwy z geoportalu do QGIS możesz ustalić w jakim mają być układzie. GPS działa w WGS84, ale jak zmienisz układ warstwy do 1992 to wszystko będzie ok. zarówno 1992 i WGS84 są takie same dla całej Polski, więc błędy, o których piszesz nie pojawią się.

2) współrzędne się nie zmieniają, tylko zmienia się ich przypisanie do powierzchni ziemi - zmienia się kształt Ziemi, mówiąc obrazowo Smile

3) Układy współrzędnych można zmieniać i przeliczać dowolnie. Jak już się zdecydujesz na jakiś układ współrzędnych to przelicz wszystkie warstwy do układu projektu i będzie ok.
10-12-2009, 12:59,
#3
RE: Układy współrzędnych
Dziękuję za odpowiedź, ale jak już mówiłem jestem początkujący, więc będę pytał dalej Smile

ad 2) Współrzędne podawane w stopniach się nie zmieniają, ale x i y są różne dla różnych układów odniesienia. Jeżeli mam dane wartości x i y dla konkretnego punktu np w układzie 65 to jak mam postawić taki punkt w QGIS, skoro są to zupełnie inne wartości niż te wyświetlane przez program. Na razie radziłem sobie przeliczając współrzędne w zewnętrznym programie, ale na dłuższą metę to nie ma sensu.

ad 3) Czy przeliczenie układu dla danej warstwy to tylko zmiana układu we właściwościach warstwy? Jeżeli mam raster np w układzie 65 to wstawiając go do projektu w układzie 92 muszę go jakoś obrobić, czy tylko zmieniam we właściwościach warstwy układ.
Skoro wszystkie warstwy w projekcie muszą być w tym samym układzie to po co jest możliwa zmiana układu dla każdej warstwy osobno?

Pozdrawiam
10-12-2009, 13:40, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2009, 13:43 {2} przez Odoakr.)
#4
RE: Układy współrzędnych
Jakiego QGIS używasz? Ja mam 1.3.0, wiec do tego się odnoszę.

2) Układu 65 na szczęście nie używam, więc nie wiem jak QGIS sobie z tym radzi, ale ja widzę to tak: Tworzysz projekt nadając mu układ 65 (polskie kody epsg: http://www.sieczka.org/publ/epsgvspl_pl.html) wczytujesz warstwę w układzie 65 i eksportujesz ją przez narzędzia do innego układu współrzędnych (dokładniejszy opis w ad 3) np 1992 i powinno grać.

Skąd bierzesz informację o X i Y? Jeżeli z tabeli to pamiętaj, że te dane nie zmieniają się automatycznie. Żeby pobrać do tabeli współrzędne punktów: narzędzia -> narzędzia geometrii -> eksportuj/dodaj kolumnę geometrii.

ad3) Zmiana układu odniesienia we właściwościach warstwy nic nie daje (przynajmniej ja nie zauważam różnicy), więc najlepsza opcją jest "narzędzia -> narzędzia zarządzania danymi -> eksportuj do nowego układu współrzędnych" Zapisujesz nowy plik ze zmienionym układem. wtedy ładujesz go od nowa.
Zmiana układu dla jednej warstwy jest po to np jakby ktoś chciał przenieść jedną warstwę do innego projektu - po co zmieniać wszystko.
(09-12-2009, 21:30)Rayo napisał(a): 2. Dlaczego przy zmianie układu współrzędnych projektu pozycja x i y w QGIS jest wyświetlana zawsze tak samo? Dla dowolnie wybranego układu dany punkt na mapie ma zawsze takie same współrzędne x i y. Z moich obserwacji wynika, że są to współrzędne w układzie 1992.

Ten problem może wynikać też z tego, że układ współrzędnych zmieniasz we właściwościach - według moich obserwacji to nie działa. Musisz zmienić to przez narzędzia - opis wyżej. Jak zmienisz we właściwościach to nic się nie zmieni, więc dlatego ciągle wygląda to tak samo.
11-12-2009, 00:22, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2009, 00:22 {2} przez m_k.)
#5
RE: Układy współrzędnych
Skoro początkowo będziesz korzystał z Geoportalu, to najlepiej dla projektu wybrać jeden z układów przez niego obsługiwanych (czyli 1992 - EPSG:2180 lub geograficzny - EPSG:4326).

QGIS też ma transformację w locie - menu Ustawienia->Właściwości projektu->zakładka Układ współrzędnych, opcja Transformuj układ współrzędnych w locie. Wtedy można dodawać warstwy w różnych układach.

Zmiana układu we właściwościach warstwy nie jest tożsama z wykonaniem transformacji współrzędnych i nie ingeruje w dane, a jedynie w metadane. To służy tylko do przypisania do warstwy właściwego układu.
11-12-2009, 11:10,
#6
RE: Układy współrzędnych
Widzę, że to trudniejsze niż myślałem. Nietety nigdy nie uczyłem się geodezji...

Najpierw faktycznie zacznę tylko od map dostępnych na Geoportalu. Jako układ odniesienia dla projektu przyjmę 1992.
Z tego co widzę, przy zaczytywaniu warstwy WMS z serwera dostępne są tylko wybrane układy. Rozumiem, że są to te, dla których dane są na serwerze dostępne i w innym układzie warstwy nie da się wczytać.
Dziwi mnie tylko, że np dla warstwy TOPO_10_65 dostępne są tylko WGS84 i 1992. Czy to oznacza, że już po stronie Geoportalu mapy w układzie 1965 i skali 1:10000 zostały przekonwertowane do tych dwóch układów i nie da się ich wczytać jako 1965?

Używam QGIS w wersji 1.0.2 i 1.2.0 na drugim komputerze. Gdzieś czytałem, że 1.3.0 jest niestabilna, czy to prawda? Ta 1.0.2 dosyć często się wiesza.
11-12-2009, 11:34,
#7
RE: Układy współrzędnych
(11-12-2009, 11:10)Rayo napisał(a): Z tego co widzę, przy zaczytywaniu warstwy WMS z serwera dostępne są tylko wybrane układy. Rozumiem, że są to te, dla których dane są na serwerze dostępne i w innym układzie warstwy nie da się wczytać.

Tak. A teraz pytanie troszkę off topic. Czy jak zassam mapę z geoportalu w układzie 1992 do projektu w innym układzie odniesienia - niech będzie 1965 (lub jakis zupełnie inny - np grenlandzki) przy włączonym project-on-fly to Qgis sam z siebie przekonwertuje te mapę?

(11-12-2009, 11:10)Rayo napisał(a): Dziwi mnie tylko, że np dla warstwy TOPO_10_65 dostępne są tylko WGS84 i 1992. Czy to oznacza, że już po stronie Geoportalu mapy w układzie 1965 i skali 1:10000 zostały przekonwertowane do tych dwóch układów i nie da się ich wczytać jako 1965?
Na to wygląda. Ale dlaczego tak?

(11-12-2009, 11:10)Rayo napisał(a): Używam QGIS w wersji 1.0.2 i 1.2.0 na drugim komputerze. Gdzieś czytałem, że 1.3.0 jest niestabilna, czy to prawda? Ta 1.0.2 dosyć często się wiesza.

Pracuje stabilnie - do czasu używania GRASS'a - przynajmniej u mnie na MS Win Vista podczas uzywania GRASSa czasem się wiesza.
11-12-2009, 19:54,
#8
RE: Układy współrzędnych
Ad. WMS i on-the-fly
teoretycznie tak powinno być, ale wczoraj próbowałem to zrobić w 1.2 i nie wiem czemu się nie udało... (nie miałem za bardzo czasu dochodzić przyczyn).

ad. mapy topo
oznaczenie układu tyczy się jedynie materiałów źródłowych (mapy papierowe), z WMS wychodzą już przetransformowane do 1992 i geograficznego. Czemu? 1965 wychodzi już z użycia (na szczęście), poza tym lepiej mieć wszystko w jednolitym i wspólnym dla całego kraju układzie.

(W przypadku ortofotmapy można skorzystać z serwera http://geo-system.home.net.pl/cgi-bin/ma...portal.map, który dokonuje transformacji do układów 65/80/2000.)

ad. stabilność wersji 1.3
ze strony QGIS:
Cytat:We use the term 'stability here in the sense of 'not changing a lot' rather than 'not crashing'
tak więc ja bym jednak przesiadł się na najnowsze wydanie.
12-12-2009, 23:02,
#9
RE: Układy współrzędnych
No i przesiadłem się na 1.3. Jak na razie chodzi dobrze (od 2 godzin Smile ). Instalacja bardzo długo trwała, bo pomimo że wybierałem wersję 1.3 (instalator OSGEO) cały czas instalowała się wersja 1.0.2. Okazało się, że standardowo tak instaluje. Trzeba dosyć głęboko w ustawienia wejść, żeby zmienił wersję.

Projekt w układzie 1992 już mam, warstwy WMS z Geoportalu ściąga ładnie, choć niezbyt szybko. Teraz pora na warstwę wektorową. I tu problem, o którym pisałem wcześniej - współrzędne. Na pasku stanu wyświetla się x i y. Wydaje mi się, że są to współrzędne z układu 1992 (i to niezależnie od układu projektu). Ja mam współrzędne punktów, które muszę nanieść na mapę, podane w stopniach długości i szerokości geograficznej. Teraz przeliczam to poza QGIS na x i y, a potem stawiam punkt na mapie. Czy można tak ustawić program, aby zamiast x i y wyświetlał współrzędne w stopniach?
A może jest w QGIS funkcja stawiania punktu nie z ręki, tylko po podaniu współrzędnych? Nie znalazłem też sposobu, aby zmienić współrzędne punktu w jego właściwościach (mogę je tylko podejrzeć).
13-12-2009, 00:22,
#10
RE: Układy współrzędnych
Problem ze współrzędnymi wynika pewnie z tego, że nie jest włączona transformacja w locie. Przykład: projekt w EPSG:4326 zatem zakres współrzędnych wynosi -90,-180,90,180, dodajemy WMS w EPSG:2180 i... wylatuje on w kosmos (współrzędne po kilkaset tysięcy). Przy włączonej opcji mapa powinna trafić tam, gdzie powinna (teoretycznieWink.
Ale skoro i tak podajesz współrzędne geograficzne, to może lepiej byłoby zrobić cały projekt w 4326 i w takim układzie dodać też WMS...

Co do wprowadzania współrzędnych, to sprawdź plugin o nazwie Numerical Vertex Edit.
(Czy te punkty do wprowadzenia masz jedynie w wersji papierowej czy może w jakimś pliku? Bo jeśli w pliku, to mógłbyś skorzystać z wtyczki 'Tekst z separatorami'.)


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Różne układy warstw nemo23 2 3 214 17-07-2017, 10:18
Ostatni post: nemo23
  Układy odniesien payut89 2 4 875 16-06-2014, 11:40
Ostatni post: payut89
  układy odniesienia - problem boneyards 3 5 834 16-06-2014, 08:25
Ostatni post: Binko
  układy współrzędnych pitt 3 12 487 10-03-2012, 13:21
Ostatni post: borys
  rózne układy współrzędnych przy dodawaniu i przetwarzaniu warstw [wiki] 1 6 964 13-07-2011, 12:29
Ostatni post: tomalos
  Różne układy Lukas 5 11 786 07-02-2010, 21:06
Ostatni post: borys

Skocz do: