Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OSGeo4W po polsku
29-11-2010, 09:36 PM
OSGeo4W po polsku
Strona startowa OSGeo4W jest już spolszczona. Tłumaczenie GUI w trakcie.

Zachęcam Was do włączenia się w tłumaczenia FOSS4G, tutaj możemy je koordynować.

Milena Nowotarska
Zespół Rozwojowy Quantum GIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
30-11-2010, 07:55 PM
RE: OSGeo4W po polsku
Co zrobić, jeżeli mam uwagi do tłumaczenia w QGIS? Wpisać je tutaj, czy zarejestrować się na stronie, którą podałaś i tam przedstawić uwagi?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
30-11-2010, 07:59 PM
(30-11-2010 07:55 PM)Rayo napisał(a):  Co zrobić, jeżeli mam uwagi do tłumaczenia w QGIS? Wpisać je tutaj, czy zarejestrować się na stronie, którą podałaś i tam przedstawić uwagi?

Najprościej tutaj, po to właśnie założyliśmy to forum.

(Strona, którą podałam, to polska wersja strony z instalatorem OSGeo4W na Windows.)

Milena Nowotarska
30-11-2010, 08:20 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2010 08:49 PM przez Rayo.)
OK, podaję co zauważyłem. Wszystko pod WinXP.

1. W wersji 1.6.02 przyciski systemowe w okienkach dialogowych (Anuluj, Zapisz, Odrzuć, Zastosuj) opisane są po angielsku (np. okno Właściwości warstw, Okno wyboru pliku). Z tego co pamiętam to w wersji 1.6.0 były po polsku. Niby to nie przeszkadza, ale można by wrócić do polskich opisów...

2. Zmieniłbym opis narzędzi wyboru obiektów
Wybierz obiekty promieniem -> Wybierz obiekty okręgiem
Wybierz obiekty zaznaczeniem -> nie wiem na co, ale to 'zaznaczeniem' jest mylące.

3. W wydrukach zmieniłbym 'Dodaj nową etykietę' na 'Dodaj nowe pole tekstowe'.
30-11-2010, 09:01 PM
(30-11-2010 08:20 PM)Rayo napisał(a):  1. W wersji 1.6.02 przyciski systemowe w okienkach dialogowych (Anuluj, Zapisz, Odrzuć, Zastosuj) opisane są po angielsku (np. okno Właściwości warstw, Okno wyboru pliku). Z tego co pamiętam to w wersji 1.6.0 były po polsku. Niby to nie przeszkadza, ale można by wrócić do polskich opisów...

Z tego, co pamiętam, one powinny wejść systemowo z języka maszyny, prawda Borysie?

Cytat:2. Zmieniłbym opis narzędzi wyboru obiektów
Wybierz obiekty promieniem -> Wybierz obiekty okręgiem

To jest w oryginale "Select features by radius", czyli zrobiliśmy dosłownie, bo tak na prawdę należy narysować promień "r".

Cytat: Wybierz obiekty zaznaczeniem -> nie wiem na co, ale to 'zaznaczeniem' jest mylące.
To jest w oryginale "Select features by freehand"
Są jakieś propozycje?
Polega to na narysowaniu dowolnego kształtu z wciśniętym klawiszem myszy.

Milena Nowotarska
01-12-2010, 12:51 AM
(30-11-2010 09:01 PM)milena napisał(a):  Z tego, co pamiętam, one powinny wejść systemowo z języka maszyny, prawda Borysie?

Teoretycznie tak. Może coś w tej paczce jest skopane, niestety nie umiem wiele powiedzieć, bo nie znam się na Windowsach.

Borys Jurgiel
11-03-2011, 08:51 PM
(01-12-2010 12:51 AM)borys napisał(a):  
(30-11-2010 09:01 PM)milena napisał(a):  Z tego, co pamiętam, one powinny wejść systemowo z języka maszyny, prawda Borysie?

Teoretycznie tak. Może coś w tej paczce jest skopane, niestety nie umiem wiele powiedzieć, bo nie znam się na Windowsach.

Wersja 1.7 dalej wyświetla przyciski w języku angielskim. 1.6.04 też. Do 1.5 było po polsku.
Odpowiedz 

Skocz do: