Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
raster w nowym układzie odniesienia
05-12-2010, 22:23,
#1
raster w nowym układzie odniesienia
Georeferencjonowałem raster w WGS 84. Czy można go teraz zapisać/otworzyć w np. Poland CS 92?
08-12-2010, 09:52,
#2
RE: raster w nowym układzie odniesienia
Można. użyj wtyczki GDAL tools. Narzędzie WARP
09-12-2010, 00:15,
#3
RE: raster w nowym układzie odniesienia
innymi słowy menu Wektor -> Zmień odwzorowanie Smile
09-12-2010, 10:47, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2010, 10:48 {2} przez andy.)
#4
RE: raster w nowym układzie odniesienia
(09-12-2010, 00:15)borys napisał(a): innymi słowy menu Wektor -> Zmień odwzorowanie Smile

Bardzo dziękuję! Rzeczywiście "innymi słowy", bo wektor z czymś innym mi się kojarzył Smile
(08-12-2010, 09:52)Odoakr napisał(a): Można. użyj wtyczki GDAL tools. Narzędzie WARP

dzięki!
09-12-2010, 11:01,
#5
RE: raster w nowym układzie odniesienia
(09-12-2010, 10:47)andy napisał(a):
(09-12-2010, 00:15)borys napisał(a): innymi słowy menu Wektor -> Zmień odwzorowanie Smile

Bardzo dziękuję! Rzeczywiście "innymi słowy", bo wektor z czymś innym mi się kojarzył Smile

Ojtam ojtam. Wektor czy Raster, co za różnicaBig Grin
09-12-2010, 14:18,
#6
RE: raster w nowym układzie odniesienia
(09-12-2010, 10:47)andy napisał(a):
(09-12-2010, 00:15)borys napisał(a): innymi słowy menu Wektor -> Zmień odwzorowanie Smile

Bardzo dziękuję! Rzeczywiście "innymi słowy", bo wektor z czymś innym mi się kojarzył Smile
(08-12-2010, 09:52)Odoakr napisał(a): Można. użyj wtyczki GDAL tools. Narzędzie WARP

dzięki!

Mam zaintstalowaną wtyczkę GdalTools (info z okna instalatora pytonowych wtyczek), ale jej nie widzę w wykazie. Co oznacza, że wtyczka jest dostępna "lokalnie?" (to informacja z kolumny repozytorium ww tabeli)
09-12-2010, 14:39,
#7
RE: raster w nowym układzie odniesienia
To znaczy, że jest zainstalowana (bo jest rozpowszechniana razem z Qgisem), ale w repozytoriach nie ma kandydata do reinstalacji (tzn. nie ma tej wtyczki wcale, albo przynajmniej w wersji zgodnej z Twoim Qgisem i ustawieniami na 3. zakładce). Zobacz też opisy w dymkach, jak zatrzymasz mysz nad Statusem i Wersją.

W jakim wykazie? Jeśli jest zainstalowana, to powinna być w Zarządzaniu Wtyczkami. Jeśli ma postawionego ptaka, to znaczy, że jest włączona. Ona nie pojawia się w menu Wtyczki ani w paskach narzędzi - zamiast tego tworzy menu Raster.
09-12-2010, 20:46,
#8
RE: raster w nowym układzie odniesienia
(09-12-2010, 14:39)borys napisał(a): To znaczy, że jest zainstalowana (bo jest rozpowszechniana razem z Qgisem), ale w repozytoriach nie ma kandydata do reinstalacji (tzn. nie ma tej wtyczki wcale, albo przynajmniej w wersji zgodnej z Twoim Qgisem i ustawieniami na 3. zakładce). Zobacz też opisy w dymkach, jak zatrzymasz mysz nad Statusem i Wersją.

W jakim wykazie? Jeśli jest zainstalowana, to powinna być w Zarządzaniu Wtyczkami. Jeśli ma postawionego ptaka, to znaczy, że jest włączona. Ona nie pojawia się w menu Wtyczki ani w paskach narzędzi - zamiast tego tworzy menu Raster.

OK, jeszcze raz dziękuję i przepraszam za zamieszanie. Rzeczywiście, wtyczkę GdalTools miałem wyłączoną - stąd moje zdziwienie - nie miałem zakładki Raster. Teraz już mam, działa Smile.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [QGIS][PROJ] Transformacja Helmerta - lokalny układ odniesienia dominik_p 6 3 568 21-05-2021, 13:35
Ostatni post: gsienko
  osadzenie mapy w układzie pabulon 3 3 926 21-02-2020, 11:19
Ostatni post: gsienko
  eksport układu odniesienia do shp Kola 0 2 278 24-11-2019, 23:57
Ostatni post: Kola
  Interpolacja - układ odniesienia megakozak 0 5 828 17-02-2016, 13:29
Ostatni post: megakozak
  układy odniesienia - problem boneyards 3 13 314 16-06-2014, 08:25
Ostatni post: Binko
  Import DXF w układzie lokalnym do QGis - problem skali hansolo 1 11 996 05-05-2013, 23:19
Ostatni post: Kristoforos
  WMS Ortofotomapa w układzie 2000 acipak 3 19 029 27-03-2013, 11:51
Ostatni post: borys
  Georeferencje - Państwowy Układ Współrzędnych, poziom odniesienia Kronsztadt kolej 3 22 493 19-05-2011, 13:01
Ostatni post: kolej
  Siatka kilometrowa w odpowiednim układzie Swat 4 21 818 14-03-2010, 22:27
Ostatni post: Swat

Skocz do: