Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
shp i nazwy kolumn >10 znaków
15-12-2010, 22:21,
#1
shp i nazwy kolumn >10 znaków
Czy istnieje jakieś obejście ograniczenia długości nazw kolumn w formacie shp? W projekcie mam warstwy PostGISa, ale często zachodzi konieczność zapisania warstwy, jej części lub wyników analiz przestrzennych do plików shp. I pojawia się problem długości nazwy kolumny ograniczonej do 10 znaków. Nie za bardzo uśmiecha mi się zmiana nazw w bazie. Po pierwsze dużo roboty, po drugie spada czytelność tabel.
15-12-2010, 22:47,
#2
RE: shp i nazwy kolumn >10 znaków
Chyba nie ma takiej możliwości, wynika to z ograniczenia formatu .dbf ...chyba.
15-12-2010, 23:35,
#3
RE: shp i nazwy kolumn >10 znaków
Dokładnie, nie ma obejścia i nie będzie, bo nie ma za bardzo możliwości, żeby tak rozszerzyć DBFa, nie rujnując wstecznej kompatybilności. Plik DBF zawiera na sztywno po 10 bajtów na nazwę każdego pola, a czytające go programy odmierzają sobie to miejsce na ślepo, więc nie ma już gdzie wcisnąć dodatkowego bajta.

Plan jest taki, żeby w przyszłym roku inne formaty (przede wszystkim SpatiaLite) były obsługiwane nie gorzej, niż shp. A do shp można było joinować zewnętrzne tabele w innych formatach. To rozwiąże problem, na ile tylko jest to możliwe...
16-12-2010, 07:48,
#4
RE: shp i nazwy kolumn >10 znaków
(15-12-2010, 23:35)borys napisał(a): Plan jest taki, żeby w przyszłym roku inne formaty (przede wszystkim SpatiaLite) były obsługiwane nie gorzej, niż shp. A do shp można było joinować zewnętrzne tabele w innych formatach. To rozwiąże problem, na ile tylko jest to możliwe...

Jeżeli warstwy te będzie można w pełni edytować (łącznie z dostawianiem kolumn) i wyniki analiz będzie można do nich zapisać (w tej chwili tylko shp) to problem chyba będzie rozwiązany.
Czy możesz podać jakieś terminy wprowadzenia tych zmian? Przynajmniej wstępnie...
17-12-2010, 00:32, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2010, 00:32 {2} przez borys.)
#5
RE: shp i nazwy kolumn >10 znaków
W tym momencie nikt nad tym nie pracuje, a ja jestem zawalony robotą. Jak w TableManagerze uda mi się uzyskać stabilność podczas zapisu do innych formatów (od wersji 0.3 jest taka możliwość, ale potrafi wysypać cały program), to skopiujemy to rozwiązanie do wszystkich fToolsów (narzędzi z menu Wektor). Ale nie będzie to raczej wcześnej, niż w pełni wiosny, a może znacznie później - nie umiem nic obiecać teraz.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Kopiowanie kolumn między warstwami magdalen_r 2 3 416 21-02-2022, 15:50
Ostatni post: magdalen_r
  zmiana kolejności i nazwy atrybutów w tabeli atrybutów phacops 5 20 329 07-12-2021, 12:22
Ostatni post: mradecka
  łączenie kolumn z atrybutami tekstowymi i liczbowymi Mazur 2 11 104 12-12-2016, 17:45
Ostatni post: Mazur
  łączenie plików shp (merge shp) Bles 1 13 623 19-02-2013, 14:31
Ostatni post: borys
  Qgis+Postgresql - dostęp do kolumn sebaq 1 13 690 22-01-2013, 12:39
Ostatni post: sebaq
  Usuwanie kolumn z tabeli atrybutów prometeusz_f 2 20 282 08-05-2012, 12:12
Ostatni post: prometeusz_f
  Usuwanie kolumn z tabel SpatiaLite tomalos 1 12 159 04-01-2012, 19:12
Ostatni post: rob3rt
  Jak zmienić nazwy pól w tabeli atrybutów? koberek 3 24 635 04-12-2011, 17:10
Ostatni post: maciek
  Zmiana nazwy (typu) kolumny w tabeli w QGIS Arnebius 1 21 021 11-03-2011, 12:11
Ostatni post: robert
  Usuwanie kolumn w SHP sebaq 3 18 081 08-03-2011, 15:04
Ostatni post: sebaq

Skocz do: