Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Import dxf do QGIS
18-05-2011, 12:15,
#1
Import dxf do QGIS
Witam
1.Chce wczytać dxf'a do QGIS Desktop i wszystko ładnie się wkleja.
Jednak importuje się on jako czarno biały. Czy istnieje możliwość zaimportowania wraz z kolorami? Po wczytaniu nie mogę go edytować.

2. Z kolei jak przerobie sobie dxf na shp importuje sie z możliwą edycji, jednak w tabelach nie ma wszystkich danych, etykiet. Jak to rozwiązać?
18-05-2011, 12:30,
#2
RE: Import dxf do QGIS
Ostatnio ćwiczyłem podobny problem i wychodzi mi tak.

1. podzielić DXFa na trzy osobne - -osobno poligony (obiekty zamknięte),
osobno teksty (etykiety), osobno linie.
2. Zaimportować każdy z powyższych plików DXF, po czym zapisać jako SHP.

Jakich danych/etykiet brakuje przy imporcie?
Bo jeśli chodzi o kolory, to trzebaby rysunek rozwarstwić tak, aby każda warstwa
mogła być identyfikowana osobno i osobni "kolorowana" w oparciu o nazwę warstwy.
(> - - ^.^_,
18-05-2011, 13:42,
#3
RE: Import dxf do QGIS
Chciałbym np. innym kolorem mieć wodociąg, innym gaz, jeszcze innym kanalizacje itp.

Tak. Najwidoczniej muszę rozwarstwić dxf'a i to co chce żeby było innym kolorem dać jako osobna warstwę. Ale jak to zrobić kiedy mam bardzo dużo warstw, można to zrobić z automatu, żeby każdą warstwę zapisywało do osobnego pliku?
Bo jak staram się kopiować do nowego pliku po kolei i zapisywac to:
Po 1 to bardzo czasochłonne
Po 2 po wczytaniu warstwy są w różnych miejscach.

A tak w ogóle to znasz sposób na nadanie georeferencji w QGIS plikowi wektorowemu?
18-05-2011, 13:59, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2011, 14:35 {2} przez [wiki].)
#4
RE: Import dxf do QGIS
(18-05-2011, 13:42)BIMSON napisał(a): Chciałbym np. innym kolorem mieć wodociąg, innym gaz, jeszcze innym kanalizacje itp.
OMFG, to całe uzbrojenie masz w CADzie na _jednej_ warstwie???
Jeśli - jak Opiekun Wszystkich Dużych i Małych Inżynierów przykazał - masz _osobne_ warstwy, to wystarczy użyć polecenia:
wektor -> narzedzia zarządzania danymi -> podziel warstwę wektorową
po polu LAYER i w efekcie dostaniesz tyle warstw SHP ile mialeś tam unikalnych wartości.

Cytat:Tak. Najwidoczniej muszę rozwarstwić dxf'a i to co chce żeby było innym kolorem dać jako osobna warstwę.
Ale jak to zrobić kiedy mam bardzo dużo warstw, można to zrobić z automatu, żeby każdą warstwę zapisywało do osobnego pliku?
Uważaj na to, aby na w jednym DXFie były obiekty jednego rodzaju,
co przy dodaniu warstwy DXF problemem niby nie jest, ale wrzask się
podnosi dopiero przy próbie zapisu jako SHP - zapisuje tylko jeden typ obiektów (punkt/linia/zamknięty).
Dodatkowo po imporcie należy sprawdzić, czy wszystko wczytał,
ostatnio pominął mi poligon, który miał włączone wypełnienie.

Cytat:Bo jak staram się kopiować do nowego pliku po kolei i zapisywac to:
Po 1 to bardzo czasochłonne
Po 2 po wczytaniu warstwy są w różnych miejscach.
To coś masz nie tak z wymuszanym (domyślnym) układem współrzędnych
i/lub z eksportującym CADem.

Cytat:A tak w ogóle to znasz sposób na nadanie georeferencji w QGIS plikowi wektorowemu?
Właściwości danej warstwy i wpisanie odpowiedniego układu współrzędnych.

UPDATE:
Jeśli w DXFie masz uzbrojenie na osobnych warstwach (podział punkt/linia/poligon obowiązuje nadal)
to spokojnie możesz je zaimportować do jednej warstwy SHP, a potem pokolorować ją za pomocą:
właściwości -> styl -> typ legendy: 'wartość unikalna'.
Ustawiasz jako pole kluczowe LAYER, dajesz klasyfikuj i już. Tylko poszczególne kolory ustawić.
(> - - ^.^_,
18-05-2011, 14:29, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2011, 14:30 {2} przez BIMSON.)
#5
RE: Import dxf do QGIS
Cytat:OMFG, to całe uzbrojenie masz w CADzie na _jednej_ warstwie???
Jeśli - jak Opiekun Wszystkich Dużych i Małych Inżynierów przykazał - masz _osobne_ warstwy, to wystarczy użyć polecenia:
wektor -> narzedzia zarządzania danymi -> podziel warstwę wektorową
po polu LAYER i w efekcie dostaniesz tyle warstw SHP ile mialeś tam unikalnych wartości.

Mam na osobnych warstwach. Jak rozbije sobie dxf'a to mam w shp same punkty bez linii.

Cytat:Właściwości danej warstwy i wpisanie odpowiedniego układu współrzędnych.
W którym miejscu wpisać układ współrzędnych
18-05-2011, 14:37, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2011, 14:40 {2} przez [wiki].)
#6
RE: Import dxf do QGIS
(18-05-2011, 14:29)BIMSON napisał(a):
Cytat:OMFG, to całe uzbrojenie masz w CADzie na _jednej_ warstwie???
Mam na osobnych warstwach. Jak rozbije sobie dxf'a to mam w shp same punkty bez linii.
Czyli musisz rozbić DXFa tylko na trzy - osobno punkty/teksty,
osobno linie i osobno poligony (obiekty zamknięte).
Potem tylko zastosować przepis z UPDATE pod poprzednim moim postem i gotowe.

Cytat:
Cytat:Właściwości danej warstwy i wpisanie odpowiedniego układu współrzędnych.
W którym miejscu wpisać układ współrzędnych

właściwości(warstwy) -> ogólne -> podaj układ współrzędnych
(> - - ^.^_,
18-05-2011, 14:51, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2011, 14:53 {2} przez BIMSON.)
#7
RE: Import dxf do QGIS
Cytat:OMFG, to całe uzbrojenie masz w CADzie na _jednej_ warstwie???
Cytat:Mam na osobnych warstwach. Jak rozbije sobie dxf'a to mam w shp same punkty bez linii.

Cytat:Czyli musisz rozbić DXFa tylko na trzy - osobno punkty/teksty,
osobno linie i osobno poligony (obiekty zamknięte).

Jak rozbić dxf osobno na poligony, osobno na linie, osobno na punkty/teksty?
Przy wyborze opcji WEKTOR -->NARZĘDZIA ZARZĄDZANIA DANYMI --> PODZIEL WARSTWĘ WEKTOROWĄ mam do wyboru podział po Layer, SubClasses, ExtendedEntity, Linetype, EntityHandle, Text.
Co każda z tych opcji oznacza? Czy każdy dxf ma takie do wyboru?

PS. Dzięki za cierpliwość. Jestem początkującym samoukiem
18-05-2011, 14:57, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2011, 14:58 {2} przez [wiki].)
#8
RE: Import dxf do QGIS
(18-05-2011, 14:51)BIMSON napisał(a):
Cytat:Czyli musisz rozbić DXFa tylko na trzy - osobno punkty/teksty,
osobno linie i osobno poligony (obiekty zamknięte).
Jak rozbić dxf osobno na poligony, osobno na linie, osobno na punkty/teksty?
Podzielić musisz DXF _przed_ wczytaniem (z jednego zrobić trzy).
W programie CAD którym owego DXFa zapisujesz.

Cytat:Przy wyborze opcji WEKTOR -->NARZĘDZIA ZARZĄDZANIA DANYMI --> PODZIEL WARSTWĘ WEKTOROWĄ
mam do wyboru podział po Layer, SubClasses, ExtendedEntity, Linetype, EntityHandle, Text.
Co każda z tych opcji oznacza? Czy każdy dxf ma takie do wyboru?
To są osobne kolumny w bazie danych, atrybuty każdego obiektu - nazwy i zawartość wynikają ze struktury DXFa.
A będzie je miał raczej każdy DXF, z dokładnością do wersji importowanego pliku.
(> - - ^.^_,
18-05-2011, 15:00,
#9
RE: Import dxf do QGIS
Cytat:Podzielić musisz DXF _przed_ wczytaniem (z jednego zrobić trzy).
W programie CAD którym owego DXFa zapisujesz.

Musze to robić na piechotę? Czy istnieje w AutoCad możliwość zautomatyzowania tej operacji?
18-05-2011, 16:18,
#10
RE: Import dxf do QGIS
(18-05-2011, 15:00)BIMSON napisał(a):
Cytat:Podzielić musisz DXF _przed_ wczytaniem (z jednego zrobić trzy).
W programie CAD którym owego DXFa zapisujesz.
Musze to robić na piechotę? Czy istnieje w AutoCad możliwość zautomatyzowania tej operacji?

Nie mam pojęcia, nie pracuję w AutoCADzie, ale powinna być.

W MicroStation służy do tego narzędzie 'wybierz po atrybutach',
które umożliwia wybór np. wszystkich tekstów, wszystkich linii, itpd.
(> - - ^.^_,


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Import notatek tekstowych z DWG/DXF acipak 1 128 12-10-2018, 14:40
Ostatni post: xmaziax
  Etykiety przy eksporcie do dxf Roland_z_Gilead 6 18 971 16-02-2017, 13:08
Ostatni post: xmaziax
  eksport dxf guziec88 0 2 060 20-01-2016, 13:48
Ostatni post: guziec88
  [overpass api] import do qgis damien 1 5 644 21-11-2013, 00:05
Ostatni post: mdzidek
  Import DXF w układzie lokalnym do QGis - problem skali hansolo 1 6 660 05-05-2013, 23:19
Ostatni post: Kristoforos
  Import dxf geokodowanie BIMSON 1 6 776 27-04-2011, 08:46
Ostatni post: Odoakr

Skocz do: