Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
odświeżanie legendy
14-06-2011, 07:49, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2011, 07:50 {2} przez [wiki].)
#1
odświeżanie legendy
Komponuję mapę.
Po wydruku (z przygodami, patrz wątek [błąd] tworzenie PDFa z mapą + drukowanie tejże)
okazuje się, że kolory/symbole/jakimtam trzeba poprawić.

Zatem szybka zmiana i... legendę trzeba tworzyć i opisać od nowa,
bo dotychczasowy wydruk nie uwzględnia zmian (np. w symbolach/kolorach warstw).

Da się jakoś uprościć działanie, tak aby nie trzeba było po każdej zmianie
kolorów/symboli tworzyć legendy od nowa?
(> - - ^.^_,
14-06-2011, 08:47,
#2
RE: odświeżanie legendy
W kompozytorze wydruku kliknij w legendę, zmień zakładkę na "obiekt" i tam kliknij Aktualizuj. Zadziała.
14-06-2011, 10:46, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2011, 11:29 {2} przez [wiki].)
#3
RE: odświeżanie legendy
(14-06-2011, 08:47)Odoakr napisał(a): W kompozytorze wydruku kliknij w legendę, zmień zakładkę na "obiekt" i tam kliknij Aktualizuj. Zadziała.

Wygląda ok, dziękuję.
Z obserwacji wychodzi mi, że dodatkowo okno mapy musi mieć
przełączony podgląd z cache na renderuj

Jeszcze żeby nie robiło cudów z rozmiarem symbolu w legendzie
przy ustalonym "na sztywno" rozmiarze w jednostkach terenowych.
Obserwacja dodatkowa - po naciśnięciu 'aktualizuj'
co prawda zmienia się wyświetlany symbol/kolor,
ale w zamian znika (resetuje się) opis legendy.
(> - - ^.^_,
16-06-2011, 22:26,
#4
RE: odświeżanie legendy
'[wiki napisał(a):Obserwacja dodatkowa - po naciśnięciu 'aktualizuj'
co prawda zmienia się wyświetlany symbol/kolor,
ale w zamian znika (resetuje się) opis legendy.

Aby opis legendy pozostał niezmieniony, załóż alias na nazwę warstwy w jej właściwościach.
Właściwości -> Ogólne -> Nazwa wyświetlana

Tam wprowadź nazwę. Nazwa samego pliku na dysku pozostanie niezmieniona, a przy aktualizacji legendy zmieni się tylko styl.
Po zatrzymaniu kursora nad nazwą warstwy w oknie "Warstwy" wyświetla się i tak ścieżka do pliku z jego właściwą nazwą.
Milena Nowotarska
Zespół Rozwojowy QGIS
17-06-2011, 07:27,
#5
RE: odświeżanie legendy
(16-06-2011, 22:26)milena napisał(a): Aby opis legendy pozostał niezmieniony, załóż alias na nazwę warstwy w jej właściwościach.
Właściwości -> Ogólne -> Nazwa wyświetlana
Tam wprowadź nazwę. Nazwa samego pliku na dysku pozostanie niezmieniona, a przy aktualizacji legendy zmieni się tylko styl.
Po zatrzymaniu kursora nad nazwą warstwy w oknie "Warstwy" wyświetla się i tak ścieżka do pliku z jego właściwą nazwą.
Dźwięki piękne, o to chodziło :o)

Przy okazji znalazłem jak ustawić 'na stałe' własne opisy poszczególnych wartości w legendzie.
Dla potomności: przeprowadzamy klasyfikację dla 'wartość unikalna', a potem wpisujemy co potrzeba w kolumnie 'etykieta'.
(> - - ^.^_,
20-06-2011, 14:20,
#6
RE: odświeżanie legendy
Jeszcze jedno - czy da się do legendy wstawić przykładową etykietę danej warstwy?
(> - - ^.^_,


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Plugin Quick Finder - automatyczne odświeżanie tm261700 0 1 264 29-11-2018, 11:02
Ostatni post: tm261700
  Automatyczne, cykliczne odświeżanie zawartości zapisanej w warstwie frankie 3 3 649 06-06-2018, 11:09
Ostatni post: frankie
  Błąd wyświetlania legendy - grupy/podgrupy banan8 2 6 458 19-09-2016, 09:31
Ostatni post: banan8
  Odświeżanie GeoArt 5 14 083 04-05-2014, 14:53
Ostatni post: borys
  Quantum GIS powolne odświeżanie w trakcie rysowania kamilwydra 2 11 858 17-08-2012, 07:25
Ostatni post: kamilwydra
  kolory legendy zdefiniowane w tabeli [wiki] 3 11 789 03-06-2011, 08:30
Ostatni post: tomalos
  Edycja legendy Bob 4 13 526 10-03-2011, 16:00
Ostatni post: borys
  pozycje legendy qgis- warstwy postgres fct 2 9 911 22-12-2010, 16:49
Ostatni post: fct
  Odświeżanie mapy rhkaras2 1 7 774 18-05-2010, 08:18
Ostatni post: wojsa

Skocz do: