Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Błąd przy kopiowaniu shp do spatialite.
06-12-2011, 18:33, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-12-2011, 18:51 {2} przez rob3rt.)
#1
Błąd przy kopiowaniu shp do spatialite.
Na wstępie witam wszystkich.

Prawdę mówiąc nie wiem czy to można uznać za błąd.
Mam dane w plikach shp, ale chciałbym stopniowo już umieszczać je w bazie Spatialite.
Problem pojawia się, gdy kopiuje wektory z shp do spatialite, pojawia się komunikat:

Cytat:Nie można zatwierdzić zmian dla warstwy <nazwa warstwy>

Błędy: BŁĄD: nie dodano 1 obiektu.

Zauważyłem, że pojawia się ten błąd w sytuacjach gdy kopiuje obiekt wieloczęściowy do typu POLYGON, co jest zrozumiałe. Pojawia się też gdy kopiuję obiekt pojedynczy do warstwy typu MULTIPOLYGON co wydaje mi się, że powinno działać.
Pojawia się to zarówno gdy kopiuję do warstwy Spatialite utworzonej przez polecenie Create w SQL, jak i przez zaimportowanie pliku shp.
To błąd, można to jakoś obejść, czy trzeba się z tym pogodzić;)?

Wersja programu: 1.7.2
Pozdrawiam
12-12-2011, 11:30,
#2
RE: Błąd przy kopiowaniu shp do spatialite.
Witam.
Piszesz o "kopiowaniu" więc rozumiem, że robisz to kopiując na warstwie shp i wklejając do zdefiniowanej warstwy spatialite...
Upewnij się, że shp ma taką samą strukturę co baza. Chodzi tu nie tylko o kolejność kolumn (QGIS przy kopiowaniu z shp do bazy wrzuca dane po kolei na zasadzie pierwsza kolumna z shp do pierwszej kolumny w tabeli) ale także ich typ... do intigera nie wrzucisz danych tekstowych itp...
Nie wiem czy jest wtyczka dla spatialite ale dla postgisa jest wtyczka SPIT. Może jest jakieś dedykowane narzędzie o podobnym działaniu. Pamiętaj też, że baza (a przynajmniej postgis) pilnuje topologii obiektów. Do warstwy bazodanowej zdefiniowanej jako punktowa nie wrzucisz linii itp...
Jeszcze jednym ograniczeniem jest obsługa typów danych przez posgisa (może również jest takie coś dla Spatialite).
PS. A dlaczego Spatialite?? Nie lepiej użyć bazy posgis Wink
Pozdrawiam
14-12-2011, 18:37,
#3
RE: Błąd przy kopiowaniu shp do spatialite.
Dzięki za odpowiedz.
Chodzi mi o kopiowanie w Qgis posługując się przyciskami kopiuj i wklej obiekty.
To na pewno nie jest kwestia różnych typów atrybutów bo multi do multi bezbłędnie kopiuje.
Zaimportowanie do bazy i dodanie obiektów za pomocą insert i select działa też bezproblemowo.
Jeszcze kiedyś poeksperymentuje, może coś jednak robię nie tak.
A jeżeli chodzi o PostGIS to się kiedyś trochę bawiłem ale spatialite w zupełności mi wystarcza. Lubie proste rozwiązaniaWink.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  zapis rastra w bazie SQLite/Spatialite pitt 1 5 322 29-05-2018, 12:19
Ostatni post: xmaziax
  Znikanie niektórych obiektów w poligonowej warstwie shp przy zbliżaniu pawlos 2 9 754 31-08-2016, 09:53
Ostatni post: Binko
  DB Manager - SpatiaLite pitt 2 10 233 04-07-2016, 21:57
Ostatni post: pitt
  Błąd przy uruchamianiu achtung 0 7 654 30-03-2015, 13:32
Ostatni post: achtung
  Błąd wtyczki MetaSearch (błąd pythona) norek_norek 0 8 704 02-01-2015, 10:28
Ostatni post: norek_norek
  [błąd] kalkulator pól: błąd przy polach tekstowych 1.8.0 [wiki] 7 34 126 09-03-2013, 21:21
Ostatni post: [wiki]
  łączenie plików shp (merge shp) Bles 1 12 613 19-02-2013, 14:31
Ostatni post: borys
  Usuwanie kolumn z tabel SpatiaLite tomalos 1 11 106 04-01-2012, 19:12
Ostatni post: rob3rt
  Błąd ccmake .. 'c' przy kompilacji QGIS 1.6 Rafa 2 12 520 07-03-2011, 19:30
Ostatni post: Rafał
  błąd przy identyfikacji obiektu w 1.6 wojsa 2 12 734 16-02-2011, 15:13
Ostatni post: wojsa

Skocz do: