Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podstawianie wartości z innej tabeli (słownika)
13-12-2011, 11:52, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2011, 12:08 {2} przez tomalos.)
#1
Podstawianie wartości z innej tabeli (słownika)
Jest sobie jakaś warstwa z tabelą atrybutów, powiedzmy dworce
Kod:
id | czystość | obsługa |  
---------------------------
1  |   1      |  3       |
---------------------------
2  |   3      |  3       |
---------------------------
3  |   2      |  1       |
---------------------------
4  |   1      |  2       |

Do tego słowniki:
Kod:
czystość
kod | opis     |              
----------------
1   | obleśny  |
----------------
2   | brudny   |
-----------------
3   |czysty    |
Kod:
obsługa
kod | opis         |              
-------------------
1   | arogancka     |
----------------------
2   |na przerwie    |
----------------------
3   |     brak      |
Czy da się tak zrobić w QGIS aby zamiast cyferek w tabeli atrybutów wyświetlał wartości zakodowane w słownikach (plik tekstowy, wczytany .dbf albo inne)? Coś jak złączenie, tylko żeby nie były już wyświetlane pierwotne dane.
13-12-2011, 13:42,
#2
RE: Podstawianie wartości z innej tabeli (słownika)
Można wykorzystać metodę wprowadzania danych 'Mapa wartości' lub nową 'Value relation' w wersji 1.9. Ale wtedy w tabeli atrybutów wyświetlane są tylko klucze. W formularzach jest ok - wyświetlają się wartości.
Zobacz też w wątku 'Python: valueMap'.
13-12-2011, 15:29, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2011, 15:30 {2} przez tomalos.)
#3
RE: Podstawianie wartości z innej tabeli (słownika)
Mapa wartości' i 'Value relation' już odkryłem, niestety nie spełniają moich oczekiwań. Spróbuję to najpierw połączyć w SpatiaLite albo w PostGIS, słabo mi idą operacje na bazach danych, więc pewnie będę się pytał jeszcze co i jak. W sumie danych mam sporo, więc bazy bazy najlepiej się do tego będą nadawać.
13-12-2011, 15:44,
#4
RE: Podstawianie wartości z innej tabeli (słownika)
Jeśli możesz to zrobić na bazie to po prostu zrób widok z tych tabel, a następnie wyświetl go jako warstwę w GISie. Jeśli warstwy mają być tylko do odczytu to sprawa jest prosta. Komplikuje się w momencie, gdy warstwy będą edytowane...
Z tego co widzę rozszerzona funkcjonalność 'Value relation' przydałaby się wielu osobom. Może ktoś przetłumaczy fachowo na angielski moją propozycję z wątku 'Python: valueMap'?


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Atrybuty obiektów na podstawie innej warstwy jacek 1 688 08-01-2020, 12:32
Ostatni post: xmaziax
  dodawanie kolumny atrybutów z innej warstwy lukasz0830 2 3 858 02-08-2018, 08:09
Ostatni post: lukasz0830
  kontrola QGIS-a z innej aplikacji damian 3 11 235 05-02-2018, 23:42
Ostatni post: szeyker89
  Otwórz formularz akcją z poziomu innej warstwy sebaq 3 8 648 06-12-2016, 19:04
Ostatni post: cogito94
  cięcie linii wg atrybutów z innej tabeli sienek 0 7 215 18-06-2015, 11:16
Ostatni post: sienek
  Z innej beczki - cytowanie Qgisa Ornitolog 2 10 839 06-01-2011, 10:27
Ostatni post: Ornitolog
  Korzystanie ze słownika (listy wyliczeniowej) Dave 1 7 856 30-04-2010, 11:46
Ostatni post: p0cisk

Skocz do: