Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Qgis warstwy WMS /Geoportal [SOLVED]
21-12-2011, 11:44, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-12-2011, 15:36 {2} przez Derby.)
#1
Qgis warstwy WMS /Geoportal [SOLVED]
Witam!

Mam mały problem Smile

Moim celem jest:
1.Podłączenie WMS z geoportalu /topografii i ewentualnie osnowy
Problem:
Nie działa...

Jak postepuje:
1.Odpalam Qgisa (mam ubuntu 11.04) wersja qgis 1.7
2.Właściwości projektu WGS 84
3. Dadaj WMS
4.'nowe"... potem wklejam link z geoportalu np:
http://sdi.geoportal.gov.pl/wms_bdor/wmservice.aspx
5. podpinam i dodaje warstwe (wybieram wgs84)
6. Na ekranie nie ma warsty, ani napisu geoportal.gov.pl

Wracam do pkt 4 -do calosci dodaje "ignoruj getmap"
ukazuje mi się warstwa ale: podzialka z gory pokazuje stopnie, klikam powieksz do zasiegu warstwy, potem wbijam skale podana w opisie wms-a ktorego dodałem i nie ma nic... oddalenie i przyblizenie niewiele daje.
Czasem ładuje mi się łódź... ale tereny obok już nie.

Ktoś pomoże Wink ?

ps. Zapomniałbym - chcąc wejść we właściwości dodanego wms-a qgis się wyłącza Big Grin
21-12-2011, 12:35,
#2
RE: Qgis warstwy WMS /Geoportal
Spróbuj dodać na końcu adresu "?version=1.1.1"
22-12-2011, 09:50,
#3
RE: Qgis warstwy WMS /Geoportal
To spowodowało tylko wyświetlenie się napisu "geoportal.gov" skale zupełnie się nie zgadzają, ląduje 250, wpisuje ręcznie to napis widać. oddalam i przybliżam scrollem - widać dopiero poglądowe kształty miast. Kliknięcie "powiększ do warstwy" z tego grona pokazuje tylko mape w skali "1:4000" dokładniejsze " np: 1:250 itp nie pokazują nic.
Wszystkie problemy opisane w 1 poście zostają.
22-12-2011, 10:49,
#4
RE: Qgis warstwy WMS /Geoportal
U mnie zadziałało wczoraj, działa też dziś na wersjach 1.7.0 i 1.7.1 pod win 7 z następującymi ustawieniami:
Adres URL:
http://sdi.geoportal.gov.pl/wms_topo/wms...sion=1.1.1

Układ współrzędnych projektu: PUWG 1992 (EPSG 2180, ETRS 89 / Poland CS92)

Gdy zaznaczysz już mapę do dodania do projektu zmień jej układ na 92 (nie ważne w jakim układzie pierwotnie wykonana była mapa, ważne żeby jej układ był taki jak układ projektu - czyli 92).
Ikona dodanej mapy będzie wyglądała jak fragment napisu 'geoportal' - to normalne.

Mapy wyświetlają się od konkretnych progów skalowych, takich w jakich są wykonane - tzn. setka wyświetli się w skalach 1:100 000 i większych, pięćdziesiątka w skalach 1:50 000 i większych. (Wystarczy że wpiszesz odpowiednią skalę w okienku w prawym dolnym roku Shy ). Tutaj ważne jest jaki masz układ projektu - w EPSG 2180 (PUWG 1992) skale mają normalny mianownik (np 1:50 000), natomiast w przypadku WGS 84 często różni się on od normalnego - dlatego najlepiej używać PUWG 92 Wink.

Sprawdziłem też dodawanie WMS w układzie projektu WGS84 - mapy są skręcone (nawet gdy przy dodawaniu mapy do projektu ustawię jej układ na WGS84) i posiadają nierzeczywisty mianownik skali.

Wnioski: WMS map topograficznych z geoportal.gov.pl działa dobrze z QGIS 1.7.0 i 1.7.1 pod win 7, gdy ustawimy układ współrzędnych projektu na EPSG2180 (ETRS 89 / Poland CS92) i ten sam układ przypiszemy wyświetlanym mapom. Mapy pojawią się gdy zmienimy skalę do odpowiadającego im przedziału (równego lub większego oryginalnej skali mapy).
26-12-2011, 15:36,
#5
RE: Qgis warstwy WMS /Geoportal
Dzięki za odpowiedź! na wersji 1.7.3 na ubuntu 11.04 wszystko działa po dodaniu "na końcu adresu "?version=1.1.1" i ustawieniu (EPSG 2180, ETRS 89 / Poland CS92).

ps. Moim podstawowym problemem był brak wiedzy o tym, ze jak w opisie jest _500 to do skali wyświetlania trzeba sobie dodać trzy zera... no ale dzięki, za powalczenie z moimi brakami! pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  GetFeatureInfo w geoportal.gov dla wms z QGIS Server tm261700 1 2 720 09-03-2020, 09:40
Ostatni post: tm261700
  Qgis 3.4 i Geoportal - rozjeżdżające się warstwy wsm Bles 1 2 787 17-02-2020, 11:52
Ostatni post: Bles
  WMS Geoportal Wake 1 5 108 05-11-2018, 19:53
Ostatni post: Wake
  QGIS I GEOPORTAL tomislaw84 4 18 741 13-05-2017, 22:41
Ostatni post: georobot
  WMS Geoportal MiniWolf 0 6 390 16-01-2017, 19:01
Ostatni post: MiniWolf
  WMS z Geoportal 2 maur79 4 18 651 28-08-2014, 21:20
Ostatni post: karol.stachura
  geoportal 2 - wms i wfs jak dodawać w qgis gregory_3 0 12 563 05-06-2014, 21:51
Ostatni post: gregory_3
  niedziałający WMS z geoportal.gov.pl maur79 6 25 696 09-05-2013, 08:56
Ostatni post: maur79
  WMS z geoportal II (rastrowa mapa Polski) hotlos 6 29 541 03-12-2012, 09:02
Ostatni post: hotlos
  QGIS czy Geoportal - który nawala? skorasp 3 18 242 09-11-2012, 10:20
Ostatni post: brylu

Skocz do: