Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aplikacja GIS
26-01-2012, 10:34 AM
Post: #1
Aplikacja GIS
Witam
Mam za zadanie stworzyć aplikację która będzie prezentować dane przestrzenne. Ma ona pomóc w archiwizacji zdjęć robionych w różnych miejscach.
Czyli aplikacja ma wczytywać podkład mapy i pinezki. A jak się na nią najedzie pokaże się zdjęcie. Aplikacja z pewnością będzie rozwijana dlatego nie wybrałem GoogleMaps API.
Chciałbym mieć możliwość wyboru wyświetlanej warstwy(podkładu).
Pracowałem co nie co na QGIS i nie ukrywam że najlepiej jeśli projekt byłby przygotowany w tym programie, publikacja poprzez www.

Jak coś takiego stworzyć a przede wszystkim jak opublikować na www?
Czytałem o Mapserver i OpenLayer, ale nie wiem czy są to osobne mechanizmy czy kompatybilne. Prosze o wskazówki.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
26-01-2012, 11:02 PM
Post: #2
RE: Aplikacja GIS
Dużo ogółów...
Zależy jak Ci idzie z programowaniem, jak bardzo aplikacja ma być rozwijana.
Sposobów, żeby ją wykonać są dziesiątki, ale żeby wybrać najlepszy trzeba wiedzieć więcej.

Z tego co mówisz najprostsze będzie Zwykły MySQL + Google Maps API/openLayers + jakieś narzędzie pozwalające userom geokodować fotki.

Mapserver generalnie się nie przyda, chyba, że jakieś szczególne rastry chcesz mieć w podkładzie.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
27-01-2012, 09:12 AM
Post: #3
RE: Aplikacja GIS
Cytat:Zależy jak Ci idzie z programowaniem
Programowaniem nie jest źle, tylko nie wiem jakich narzędzi użyć.

Cytat: jakieś narzędzie pozwalające userom geokodować fotki.
Jakie narzędzie masz na myśli ?

Cytat:Mapserver generalnie się nie przyda, chyba, że jakieś szczególne rastry chcesz mieć w podkładzie.
Tak. Będe chciał mieć różne podkłady: raster, dxf, google satellite, może jakis wms geoportalu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
27-01-2012, 11:04 AM
Post: #4
RE: Aplikacja GIS
(27-01-2012 09:12 AM)BIMSON napisał(a):  
Cytat:Zależy jak Ci idzie z programowaniem
Programowaniem nie jest źle, tylko nie wiem jakich narzędzi użyć.

Cytat: jakieś narzędzie pozwalające userom geokodować fotki.
Jakie narzędzie masz na myśli ?

Cytat:Mapserver generalnie się nie przyda, chyba, że jakieś szczególne rastry chcesz mieć w podkładzie.
Tak. Będę chciał mieć różne podkłady: raster, dxf, google satellite, może jakis wms geoportalu

ad 2) Każda pinezka, marker czy po prostu punkt na mapie musi mieć określone X, Y i id fotki, do której się odnosi. W najprostszym wypadku (jeśli dane będą mieszkać w bazie) trzeba napisać narzędzie, które pozwoli userowi zaznaczyć miejsce, w którym zrobił zdjęcie (np poprzez kliknięcie w mapę). Współrzędne kliknięcia pójdą do bazy i działa.

ad 3) google maps i WMS z geoportalu pójdą bezpośrednio bez Mapservera do OpenLayers (są odpowiednie klasy) Rastry lepiej wysłać przez WMS (czyli Mapserver). Problemy są dwa. WMS z geoportalu nie można oficjalnie wykorzystywać w innych aplikacjach, ponadto (nie wiem jak teraz ale jeszcze rok temu tak było) googla i geoportalu nie da się na siebie nałożyć. Google działa tylko w EPSG:900913, a GEOPORTAL w 2180 i 4326. Niby można wybrać układ googlowy, ale nie działało...
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
27-01-2012, 04:07 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2012 04:08 PM przez BIMSON.)
Post: #5
RE: Aplikacja GIS
Cytat:ad 2) Każda pinezka, marker czy po prostu punkt na mapie musi mieć określone X, Y i id fotki, do której się odnosi. W najprostszym wypadku (jeśli dane będą mieszkać w bazie) trzeba napisać narzędzie, które pozwoli userowi zaznaczyć miejsce, w którym zrobił zdjęcie (np poprzez kliknięcie w mapę). Współrzędne kliknięcia pójdą do bazy i działa.

A jeśli user chce jedynie wrzucic zdjęcie? Ma ono zapisane dane georeferencyjne (zdjecie zrobione aparatem z GPS) i po wrzuceniu żeby pojawił się marker w miejscu wskazywanym przez współrzedne
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
27-01-2012, 05:11 PM
Post: #6
RE: Aplikacja GIS
No to musisz znaleźć/napisać skrypt, który wyciągnie te dane z pliku jpg - dalej standardowo.
nie słyszałem o takim.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
27-01-2012, 06:45 PM
Post: #7
RE: Aplikacja GIS
A poradź mi jak mógłbym załatwić sprawę wrzucania dxf, rastra, również w układ.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
30-01-2012, 12:35 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2012 12:36 AM przez Odoakr.)
Post: #8
RE: Aplikacja GIS
Z dxf nie mam doświadczenia, ale pewnie da się przekonwertować na odpowiedni plik wektorowy i wyświetliś w OL
Co do rastra: Najpierw georeferencja (wtyczka georeferencer do QGIS), a potem WMS przez Mapserver i prosto do aplikacji...

Przypomniało mi się, że jest wtycza Photo2shape, która pozwala na utworzenie pliku SHP na podstawie plików zdjęć z nadaną georeferencją - może Ci się przydać.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
30-01-2012, 11:21 AM
Post: #9
RE: Aplikacja GIS
(30-01-2012 12:35 AM)Odoakr napisał(a):  Z dxf nie mam doświadczenia, ale pewnie da się przekonwertować na odpowiedni plik wektorowy i wyświetliś w OL
Co do rastra: Najpierw georeferencja (wtyczka georeferencer do QGIS), a potem WMS przez Mapserver i prosto do aplikacji...

Przypomniało mi się, że jest wtycza Photo2shape, która pozwala na utworzenie pliku SHP na podstawie plików zdjęć z nadaną georeferencją - może Ci się przydać.

Może to trywialne pytanie, ale nie mam w ogóle doświadczenia z mapserver'em. Jak go używać po instalacji?
Wiem że w qgis jest wtyczka która tworzy plik .map ale na tym moja wiedza się kończy
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
30-01-2012, 01:17 PM
Post: #10
RE: Aplikacja GIS
http://mapserver.org/documentation.html

Za pomocą tej dokumentacji i/lub pliku map z qgis skonfiguruj plik .map aby tworzył usługę WMS

1) Wrzuć dane przestrzenne do katalogu na serwerze na który wskazuje SHAPEPATH w pliku map
2) Stwórz warstwy (LAYER)
3) Dodaj części pliku map tworzące serwer WMS http://mapserver.org/ogc/wms_server.html
4) Podaj ścieżki dostępu do mapservera w aplikacji OL i już.

Wiem, że to bardzo pobieżne wytłumaczenie, ale powinieneś dać radę.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Skocz do: