Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Znikająca warstwa wektorowa
05-03-2010, 12:36,
#1
Znikająca warstwa wektorowa
Witam, mam problem z warstwą wektorową, zdarza się, że na mapie nie jest ona wyświetlana natomiast w legendzie widnieje. Zaznaczę także, że tabela atrybutów jest wypełniona i nawet po jej zapisaniu warstwa nie wyświetla się. Proszę o pomoc korzystam z wersji 1.0.2-Kore.Sad
05-03-2010, 17:02,
#2
RE: Znikająca warstwa wektorowa
Może w właściwościach warstwy > ogólne zaznaczyłeś "użyj rysowania zależnego od skali"? A może gdzieś "uciekła" bo jest w innym układzie? Kliknij "Powiększ do zasięgu warstwy" żeby to sprawdzić. Czy w ogóle udaje ją się czasem wyświetlić w QGIS? A w innych programach działa?
08-03-2010, 19:32,
#3
RE: Znikająca warstwa wektorowa
Spróbuj zregenerować indeks przestrzenny: Właściwości warstwy -> Ogólne. Poza tym czy zasięg warstwy (Właściwości warstwy -> Metadane) nie jest zerowy (0,0 : 0,0) ?
17-01-2011, 15:44,
#4
RE: Znikająca warstwa wektorowa
Witam!
Jestem absolutnie początkującym użytkownikiem qgis i w ogóle delikatnie mówiąc sporym ignorantem w tych sprawach, więc z góry przepraszam za brak fachowej terminologii, itp., itd. Wink
Mam ten sam problem - tzn. mając warstwy rastrową i wektorową (mapa gminy i jej granice), przeprowadziłem zabieg georeferencji i... nie widać efektów, tzn. powstał nowy plik, tif, ale wektorowa granica nie jest na nim uwidoczniona. Dziwna rzecz dla mnie o tyle, że robiłem dokładnie to samo na uczelnianym komputerze i tam było od razu widoczne. W domu - nie można nałożyć warstwy wektorowej na raster i koniec. Osobno są widoczne - razem wcale.
borys - regeneracja nie pomaga, zasięg warstwy nie jest zerowyWink Umie ktoś pomóc? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
17-01-2011, 16:39, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2011, 16:41 {2} przez borys.)
#5
RE: Znikająca warstwa wektorowa
Musisz zwrócić uwagę na 4 rzeczy:

1. Właściwości projektu -> transformacja w locie. Jeśli warstwy są w różnych układach współrzędnych, albo chcesz obejrzeć warstwę w innym układzie niż jest, musi być włączona. W przeciwnym wypadku nie ma potrzeby jej włączać. Trzeba tu pamiętać o dwóch rzeczach: po pierwsze, aktualnie transformują się tylko wektory. Rastry po prostu znikają (prace nad transformacją rastrów trwają i, przy odrobinie szczęścia, latem będzie można się nią cieszyć). Po drugie, transformacja w locie wymaga, żeby deklaracja układu warstwy (we właściwościach warstwy) była poprawna. Inaczej wyśle warstwę w Kosmos. TIP: ikonka w prawym dolnym rogu pokazuje stan transformacji w locie: zielona włączona, czerwona bęc.

2. Właściwości projektu -> układ współrzędnych. Przy włączonej transformacji w locie jest to docelowy układ, do którego warstwy są transformowane. Koniecznie musi to być ten sam układ, w którym jest raster. W przeciwnym wypadku raster zniknie, jak napisałem wyżej. Przy wyłączonej transformacji w locie, jeśli chcemy tylko obejrzeć jakąś warstwę, teoretycznie nie trzeba go ustawiać. Ale dla porządku lepiej to robić, żeby podziałka, analizy czy tworzenie nowych warstw działały prawidłowo.

3. Właściwości warstwy -> Ogólne -> Układ współrzędnych (jeśli wyświetla się enigmatyczna definicja, to pod przyciskiem "Podaj" można zobaczyć jego nazwę). To jest tylko deklaracja i jeśli współrzędne warstwy do niej nie pasują, to znaczy, że jest błędna (albo w ogóle brakowało jej w warstwie i została przyjęta domyślna). A wtedy transformacja (a także eksport do nowej warstwy w innym układzie) wyśle tę warstwę w Kosmos. Póki nie włączamy transformacji, warstwa będzie się wyświetlać w swoim prawdziwym położeniu, ignorując tę deklarację.

4. Klawisz "zbliż do warstwy" i wzrokowa ocena współrzędnych w pasku stanu. Jeśli transformacja jest wyłączona, to te współrzędne mówią całą prawdę o warstwie. Np. układ 1992 ma współrzędne rzędu setek tysięcy metrów i jeśli widać miliony to znaczy, że to nie jest on. Jeśli transformacja jest włączona, to to są docelowe współrzędne po transformacji, więc można ją chwilowo wyłączyć, żeby sprawdzić te źródłowe. Natomiast jeśli po zbliżeniu do rastra nie widać go, to znaczy, że zniknął na skutek transformacji, czyli deklaracja układu rastra jednak nie była taka sama, jak układ projektu.

Mam nadzieję, że to pomoże.
18-01-2011, 11:53, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2011, 12:27 {2} przez notlad.)
#6
RE: Znikająca warstwa wektorowa
Bardzo dziękuję za pomoc, udało się znaleźć problem - raster i warstwa wektorowa znajdują się w zupełnie innych miejscach w układzie współrzędnych. Niestety - nawet jeśli je do siebie zbliżyć, to warstwa wektorowa jest kilkanaście razy większa od rastra. Tak więc przyczyna znaleziona - lecz praca dalej w istocie stoi w miejscu - nie mam pojęcia, co z tym zrobićWink
Ok, znalazłem rozwiązanie - popełniałem szczeniacki błąd. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i przepraszam za zmarnowany czasWink
18-01-2011, 21:14,
#7
RE: Znikająca warstwa wektorowa
Eeee, mam nadzieję, że nie taki zmarnowany, a ta czteropunktowa ścieżka rozwiązywania kłopotów z układami komuś jeszcze się przyda, bo wiele osób ma z tym problem.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Warstwa wektorowa MariaDB/MySQL dlaczego w źródle layerid= a nie tables= behemot 1 735 29-10-2019, 20:07
Ostatni post: jerresso
  znikająca warstwa wolfspider666 2 1 047 23-10-2019, 07:03
Ostatni post: [wiki]
  Określenie punktów znajdujących się najbliżej danych rzek (w. wektorowa) i na odwrót wojzal2 0 6 623 18-03-2015, 19:44
Ostatni post: wojzal2
  WMS na warstwe wektorową acipak 6 19 329 22-11-2013, 22:22
Ostatni post: filobart
  warstwa wektorowa z pliku txt pitt 2 11 257 14-10-2010, 01:08
Ostatni post: borys
  Znikająca tabele z PostGIS Malinos 5 15 924 30-08-2010, 19:05
Ostatni post: Malinos
  Znikająca tabela atrybutów tomalos 2 11 840 18-01-2010, 14:36
Ostatni post: gabber2004

Skocz do: