Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kilka okien mapy
18-04-2013, 13:38,
#1
Kilka okien mapy
Witam.
Jest jakaś opcja, aby w mieć kilka okien mapy? Chdzi o to, aby w rozkładzie móc wkleić karton z inną zawartością warstw niż mapa główna, więc krótkie pytanie, da się tak? Smile
23-04-2013, 14:03,
#2
RE: Kilka okien mapy
(18-04-2013, 13:38)martel napisał(a): Witam.
Jest jakaś opcja, aby w mieć kilka okien mapy? Chdzi o to, aby w rozkładzie móc wkleić karton z inną zawartością warstw niż mapa główna, więc krótkie pytanie, da się tak? Smile

Da się, tylko inaczej:
żeby na wydruku mieć kilka różnych map, nie trzeba mieć kilku okien mapy. Jak skończysz jedną mapę, "Zablokuj warstwy w widoku wydruku" (opcja na zakładce kompozytora wydruków), przejdź z kompozytora do okna mapy, opracuj nową zawartość (dodaj, wyłącz warstwy, zmień skalę itp.). Wróć do kompozytora i narysuj zasięg nowej mapy. Znajdzie się na niej aktualny stan płótna mapy.

Jeśli zmieniasz skalę, zasięg i istnieje prawdopodobieństwo, że pierwszą mapę będziesz musiał zmienić, użyj zakładek przestrzennych do płótna mapy (i zapamiętaj, które warstwy były włączone).

Użyj również grup, jeśli mapa jest zaawansowana. W jednej grupie opracuj jedną mapę, w drugiej drugą (możesz mieć dodaną do listy warstw tę samą warstwę kilka razy, z różną stylizacją). Wygodną kontrolę nad mapami uzyskasz wyłączając widoczność całej grupy. Zakładki przestrzenne o nazwach grup przeniosą Cię we właściwe miejsce w przestrzeni.
Milena Nowotarska
Zespół Rozwojowy QGIS
15-10-2013, 14:02,
#3
RE: Kilka okien mapy
Wpisuję się do tego wątku gdyż problem dotyczy tego samego zagadnienia.

Interesuje mnie jak działa opcja "zablokuj warstwy w widoku wydruku". Ramka mapy z zaznaczoną opcją nie zmienia swej zawartości jeśli w qgisie np. odznaczymy wyświetlanie danej warstwy. Jeżeli jednak zmienimy symbolikę warstwy to pomimo zaznaczonej opcji zawartość ramki zmienia się. Uniemożliwia to stworzenie kilku widoków tej samej warstwy w kilku ramkach jednego kompozytora wydruku poprzez zmianę jej symboliki. W Qgisie 2.0.1 udało się to zrobić poprzez zduplikowanie warstwy, ustawienie każdej kopii odpowiedniej symboliki i zmianę wyświetlania w poszczególnych ramkach poprzez zaznaczanie i odznaczanie widoczności warstw.

Czy da się to zrobić inaczej? Co konkretnie blokuje a czego nie blokuje opcja "zablokuj warstwy w widoku wydruku"?
15-10-2013, 22:39,
#4
RE: Kilka okien mapy
http://forum.quantum-gis.pl/thread-489-p...ml#pid2289


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zniknęło kilka etykiet Karolek 0 1 645 18-05-2020, 15:26
Ostatni post: Karolek
  kalkulator pól kilka warunków Magda 16 55 968 19-12-2014, 14:35
Ostatni post: martel
  połączyć wiele/kilka poligonów w jeden diunida 5 40 035 27-02-2013, 13:30
Ostatni post: borys
Big Grin QGis API - kilka pytań początkującego gregsa 7 32 797 22-02-2013, 17:50
Ostatni post: borys
  kilka typów na jednej warstwie [wiki] 13 58 425 29-02-2012, 12:43
Ostatni post: Rayo
  kilka warstw liniowych w jedną [wiki] 2 14 578 14-03-2011, 11:55
Ostatni post: [wiki]

Skocz do: