Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
13-04-2010, 21:23,
#1
Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
Witam, jestem świeżym użytkownikiem QGIS i mam małe problemy.

Do tabeli atrybutów chcę podłączyć zewnętrzne dane. W tabeli mam kolumnę która nazywa się fao_kod i ma przypisane odrębne liczby. Mam plik z danymi w dbf który też ma kolumnę fao_kod i przypisane konkretne liczby, na podstawie tych dwóch kolumn chcę wprowadzić dodatkowe dane do tabeli, za pomocą fTools. Otwieram Tools -> Data Managment Tool -> Join Attributes. Jako target join field zaznaczam fao_kod, ładuję zewnętrzny plik z danymi, jako join field daję też fao_kod i daję keep al records. Po przetworzeniu zamiast dodać dane na podstawie kolumny, w tabeli na samym końcu pojawiają mi się 4 kolumny więcej, nazywające się jak te z pliku zewnętrznego, ale nie ma w nich żadnych danych. Jak zrobić tak aby wprowadzić te dane?

Drugi problem to z tabeli atrybutów chciałbym usunąć wiersze, zaznaczam przełącz w tryb edycji, podświetlam wiersze które są do usunięcia i klikam usuń zaznaczenie, jednak nic się nie usuwa Sad jak sobie z tym poradzić?

Bardzo proszę o pomoc, mam QGIS w wersji 1.0.2 Kore
14-04-2010, 14:01,
#2
RE: Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
Ewidentnie coś nie działa, jak powinno, bo opisane sposoby są właściwe. Jako, że wersja 1.0.2 jest już dość archaiczna i kilkaset błędów zostało od tych czasów poprawione, sugerowałbym zacząć od instalacji najnowszej wersji 1.4, a najlepiej niewydanej jeszcze 1.5 (pod windowsy dostępna w zaawansowanym trybie instalatora OSGeo).
15-04-2010, 00:40,
#3
RE: Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
Teraz widzę, że zainstalowałem QGIS z OSGeo4W i dlatego mam taką "nową" wersje, powiedzcie mi jak to OSGeo4W odinstalować?
15-04-2010, 00:53,
#4
RE: Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
Tzn jak tę starą wersję odinstalować? Włączyć instalator OsGeo4Win -> tryb zaawansowany -> dalej, dalej, dalej, aż pokaże się drzewo składników -> w kategorii programów desktopowych odznaczyć niechciane
15-04-2010, 00:56,
#5
RE: Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
OK, podziałam w ten sposób, a masz może jakiś działający link do wersji 1.4 bo ten na oficjalnej stronie nie działa (http://linfiniti.com/downloads/QGIS-1.4....sSetup.exe)
15-04-2010, 01:15,
#6
RE: Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
O ile mi wiadomo, tylko w OsGeo4W i ten, ale to jakaś chwilowa awaria.
16-04-2010, 20:26,
#7
RE: Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
Jest jeszcze inna instalka, QGIS+GRASS http://kcubeconsulting.com/download.php
Milena Nowotarska
Zespół Rozwojowy QGIS
20-04-2010, 10:40,
#8
RE: Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
A to przepraszam za dezinformację Smile


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Raster NDVI - usuwanie szumu i interpolacja Mawi 0 380 13-02-2018, 15:18
Ostatni post: Mawi
  Pliki geodezyjne .edz oraz .acs Mazur 6 1 229 24-01-2018, 14:31
Ostatni post: Mazur
Bug Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów onkolog 7 6 515 05-07-2017, 16:51
Ostatni post: Italiano
  Uzupełnianie geometrii oraz praca sieciowa. fcs 2 3 733 05-07-2016, 17:14
Ostatni post: fcs
  Kalkulator rastrów oraz Tworzenie modułów cogito94 1 3 178 22-02-2016, 17:12
Ostatni post: Binko
  Terrain profile oraz wiele profili cogito94 2 3 800 15-02-2016, 16:24
Ostatni post: cogito94
  QGIS 2.6 Usuwanie węzłów - BUG kamilwydra 3 5 887 26-11-2014, 09:06
Ostatni post: sebaq
  Usuwanie /rozdzielanie części pojedyńczej lini norek_norek 1 3 909 05-11-2013, 21:49
Ostatni post: milena
  usuwanie błędów geometrii Grimma 0 3 719 26-09-2012, 15:50
Ostatni post: Grimma
  Usuwanie kolumn z tabeli atrybutów prometeusz_f 2 9 444 08-05-2012, 12:12
Ostatni post: prometeusz_f

Skocz do: