Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
13-04-2010, 09:23 PM
Post: #1
Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
Witam, jestem świeżym użytkownikiem QGIS i mam małe problemy.

Do tabeli atrybutów chcę podłączyć zewnętrzne dane. W tabeli mam kolumnę która nazywa się fao_kod i ma przypisane odrębne liczby. Mam plik z danymi w dbf który też ma kolumnę fao_kod i przypisane konkretne liczby, na podstawie tych dwóch kolumn chcę wprowadzić dodatkowe dane do tabeli, za pomocą fTools. Otwieram Tools -> Data Managment Tool -> Join Attributes. Jako target join field zaznaczam fao_kod, ładuję zewnętrzny plik z danymi, jako join field daję też fao_kod i daję keep al records. Po przetworzeniu zamiast dodać dane na podstawie kolumny, w tabeli na samym końcu pojawiają mi się 4 kolumny więcej, nazywające się jak te z pliku zewnętrznego, ale nie ma w nich żadnych danych. Jak zrobić tak aby wprowadzić te dane?

Drugi problem to z tabeli atrybutów chciałbym usunąć wiersze, zaznaczam przełącz w tryb edycji, podświetlam wiersze które są do usunięcia i klikam usuń zaznaczenie, jednak nic się nie usuwa Sad jak sobie z tym poradzić?

Bardzo proszę o pomoc, mam QGIS w wersji 1.0.2 Kore
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
14-04-2010, 02:01 PM
Post: #2
RE: Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
Ewidentnie coś nie działa, jak powinno, bo opisane sposoby są właściwe. Jako, że wersja 1.0.2 jest już dość archaiczna i kilkaset błędów zostało od tych czasów poprawione, sugerowałbym zacząć od instalacji najnowszej wersji 1.4, a najlepiej niewydanej jeszcze 1.5 (pod windowsy dostępna w zaawansowanym trybie instalatora OSGeo).

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
15-04-2010, 12:40 AM
Post: #3
RE: Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
Teraz widzę, że zainstalowałem QGIS z OSGeo4W i dlatego mam taką "nową" wersje, powiedzcie mi jak to OSGeo4W odinstalować?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
15-04-2010, 12:53 AM
Post: #4
RE: Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
Tzn jak tę starą wersję odinstalować? Włączyć instalator OsGeo4Win -> tryb zaawansowany -> dalej, dalej, dalej, aż pokaże się drzewo składników -> w kategorii programów desktopowych odznaczyć niechciane

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
15-04-2010, 12:56 AM
Post: #5
RE: Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
OK, podziałam w ten sposób, a masz może jakiś działający link do wersji 1.4 bo ten na oficjalnej stronie nie działa (http://linfiniti.com/downloads/QGIS-1.4....Setup.exe)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
15-04-2010, 01:15 AM
Post: #6
RE: Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
O ile mi wiadomo, tylko w OsGeo4W i ten, ale to jakaś chwilowa awaria.

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
16-04-2010, 08:26 PM
Post: #7
RE: Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
Jest jeszcze inna instalka, QGIS+GRASS http://kcubeconsulting.com/download.php

Milena Nowotarska
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
20-04-2010, 10:40 AM
Post: #8
RE: Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych
A to przepraszam za dezinformację Smile

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Skocz do: