Witam.
Interesuje mnie instalacja QGISa 2.0 na tablecie, w którym chciałbym wykorzystywać wbudowany odbiornik GPS do nawigacji po mapie. Zastanawiam się czy wybrać tablet z Windows 8 czy Androidem. Czy macie doświadczenia w działaniu QGISa na ekranach dotykowych? Podejrzewam że kompilacja pod Androida jest dostosowana do ich obsługi ale nie wiem jak QGIS pod Windows 8 się zachowuje.
Druga niewiadoma to obsługa wewnętrznych odbiorników GPS. Do tej pory wykorzystywałem do nawigacji pod QGISem zewnętrzny odbiornik GPS podłączony na bluetooth przez port COM na laptopie z Windows 7. Czy QGIS zobaczy wewnętrznego GPSa pod Androidem czy Windowsem 8? Z zaczerpniętych przeze mnie informacji problem jest z tabletami z Win8 a takie mnie bardziej interesują (możliwość instalacji Postgresa). A konkretnie to Asus VivoTab Smart (ME400), który według danych ze strony producenta obsługuje GPS, GLONASS, SBAS. Brzmi obiecująco ale problem ponoć jest z wykryciem wew. GPSa przez oprogramowanie, które nie wykorzystuje nowego API Micto$oftu, dlatego nie działają na nim AutoMapy i inne nawigacje. Jeżeli ktoś z Was miał doświadczenia w tym zakresie to proszę o informację?
PS. Chciałbym pogratulować zespołowi QGIS wersji 2! Nie wiem jak wasze odczucia ale jak dla mnie to chłopaki odwalili kawał dobrej roboty

brawo !!