Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odświeżanie
23-04-2014, 14:14,
#1
Odświeżanie
Witam forumowiczów.
Jestem zupełnie nowy na forum i dopiero zaczynam przygodę z qgis. Jeśli pytanie jest (a na pewno jest) lamerskie to przepraszam ale proszę o pomoc bo od tygodnia szukam po forach i nie znalazłem. Opis problemu.
1. Dodałem kilka warstw poligonowych z shp - powstały z plików SWDE - dla kilku obrębów ewidencyjnych.
2. Dodałem też warstwę liniową z dxf z interesującą mnie treścią.
3. Wykonałem interesującą mnie analizę (nawet kilka), dodając warstwy wynikowe do projektu
Problem polega na tym iż jak wyłączam, zmieniam widoczności i kolejności wyświetlania warstw projekt w ogóle nie reaguje tzn. wyłączone warstwy nadal są widoczne na ekranie. Renderowanie jest włączone . Huh
Proszę o pomoc.
Artur.
23-04-2014, 20:46,
#2
RE: Odświeżanie
QGIS ma możliwość definiowania kolejności renderowania warstw i ich widoczności niezależnie od ich grupowania na liście. Najprawdopodobniej masz włączoną tą opcję. Aby ją wyłączyć wejdź w menu Widok->Panele->Kolejność warstw. Powinien pojawić się nowy panel, w którym odznacz opcję 'Kolejność warstw'. To powinno pomóc

Pozdrawiam
Piotr
24-04-2014, 07:08,
#3
RE: Odświeżanie
(23-04-2014, 20:46)p0cisk napisał(a): QGIS ma możliwość definiowania kolejności renderowania warstw i ich widoczności niezależnie od ich grupowania na liście. Najprawdopodobniej masz włączoną tą opcję. Aby ją wyłączyć wejdź w menu Widok->Panele->Kolejność warstw. Powinien pojawić się nowy panel, w którym odznacz opcję 'Kolejność warstw'. To powinno pomóc

Pozdrawiam
Piotr

Witaj .
Wyłączyłem. Bez efektu.
Artur
24-04-2014, 10:41,
#4
RE: Odświeżanie
Witaj
Spróbuj kliknąć prawym przyciskiem myszy na ramce z warstwami i zaznaczyć opcję "Aktualizuj kolejność wyświetlania"
24-04-2014, 13:06,
#5
RE: Odświeżanie
(24-04-2014, 10:41)Binko napisał(a): Witaj
Spróbuj kliknąć prawym przyciskiem myszy na ramce z warstwami i zaznaczyć opcję "Aktualizuj kolejność wyświetlania"

Niestety także bez efektu.
04-05-2014, 14:53,
#6
RE: Odświeżanie
Bardzo dziwne. Spróbuj włączyć/wyłączyć keszowanie w głównych opcjach -> zakładka renderowanie. Możesz też spróbować na czystej konfiguracji QGIS-a. Możesz to uzyskać albo zmieniając ścieżkę dostępu do pliku konfigiuracyjnego, dopisując parametr wywołania programu: --optionspath ścieżka_do_nowego_pliku_gdzieś_w_śmietniku , albo zamiast modyfikować ścieżkę, przemianować istniejący plik konfiguracyjny (w Windowsach gałąź rejestru) QGIS/QGIS2.conf, znajdujący się miejscu typowym dla systemu operacyjnego. Uwaga, nie mówię tu o katalogu z wtyczkami i różnościami (.qgis2 w katalogu domowym), który raczej nie powinien przeszkadzać, ale dla pewności można i jego przemianować (albo analogicznie wywołać z opcją --configpath).


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Odświeżanie rastrów ortofotomapy kapiszon85 4 1 406 04-05-2023, 20:04
Ostatni post: kapiszon85
  Plugin Quick Finder - automatyczne odświeżanie tm261700 0 3 667 29-11-2018, 11:02
Ostatni post: tm261700
  Automatyczne, cykliczne odświeżanie zawartości zapisanej w warstwie frankie 3 9 331 06-06-2018, 11:09
Ostatni post: frankie
  Quantum GIS powolne odświeżanie w trakcie rysowania kamilwydra 2 17 308 17-08-2012, 07:25
Ostatni post: kamilwydra
  odświeżanie legendy [wiki] 5 25 746 20-06-2011, 14:20
Ostatni post: [wiki]
  Odświeżanie mapy rhkaras2 1 11 117 18-05-2010, 08:18
Ostatni post: wojsa

Skocz do: