Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
QGIS 2.6 Usuwanie węzłów - BUG
24-11-2014, 10:35,
#1
QGIS 2.6 Usuwanie węzłów - BUG
Witam.

Znalazłem BUG w wersji QGIS 2.6. W przypadku edycji warstwy liniowej, jeżeli będziemy edytować węzły w linii, która składa się z 2 węzłów, jest możliwość usunięcia 1 i pozostaje na tej warstwie punkt.
Można taką geometrię zapisać do bazy danych. Następnie QGIS nie jest w stanie wyświetlić warstwy, w której znajduje się taki obiekt (nie wyświetla całego obszaru mapy, w którym ten obiekt się znajduje).

W wersji 2.0 nie ma możliwości usunąć 1 węzła z 2 węzłowego odcinka.

Pozdrawiam
25-11-2014, 19:29, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2014, 19:41 {2} przez sebaq.)
#2
RE: QGIS 2.6 Usuwanie węzłów - BUG
Nie wiem jak na SHP ale w Postgresie nie mogę zapisać takiej linii - ERROR: LineString must have at least two points CONTEXT: function SQL "st_geomfromwkb" (przynajmniej w wersji 9.3 z PostGIS 2.1 się tak dzieje). Nie wiem jak we wcześniejszych wersjach Postgresa/Postgis ale dla pewności dodałbym CONSTRAINTa na tabeli gdzie trzymasz ustalony typ geometrii, np:
ALTER TABLE tabela_linii ADD CONSTRAINT enforce_geotype_the_geom CHECK (geometrytype(the_geom) = 'LINESTRING'::text OR the_geom IS NULL);
26-11-2014, 08:21, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2014, 08:46 {2} przez kamilwydra.)
#3
RE: QGIS 2.6 Usuwanie węzłów - BUG
Rzeczywiście, przy definicji tabeli nie mam takiego zabezpieczenia.
Niestety chwilowo nie jestem w stanie go dodać, bo kilka rekordów je narusza.

Muszę poszukać te rekordy i coś z nimi zrobić.
Dzięki i pozdrawiam! :-)

Edit: Linie mamy w postaci "MULTILINESTRING", które umożliwia zapisanie geometrii tego typu z 1 punktem. Dodałem ograniczenie ilości punktów, aby taka sytuacja się nie powtórzyła.
26-11-2014, 09:06, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2014, 09:13 {2} przez sebaq.)
#4
RE: QGIS 2.6 Usuwanie węzłów - BUG
Spoko.
Tylko nie pozwalaj żeby w jednej tabeli były różne typy geometrii (np. LINIE i MULTILINIE).
Rozbij multilinie na linie za pomocą (ST_Dump(the_geom)) .geom. Rozłoży to multilinie składająca się z np. 3 linii na 3 obiekty o tych samych atrybutach (również GIDach) ale w nowej tabeli będzie porządek!
Pozdrawiam!


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Usuwanie obiektów przez wyrażenie guziec88 1 733 17-12-2023, 22:36
Ostatni post: jerresso
  Usuwanie części identyfikatorów działek Arczi61 3 7 541 05-10-2019, 15:23
Ostatni post: gsienko
  Raster NDVI - usuwanie szumu i interpolacja Mawi 0 4 530 13-02-2018, 15:18
Ostatni post: Mawi
  Usuwanie /rozdzielanie części pojedyńczej lini norek_norek 1 11 811 05-11-2013, 21:49
Ostatni post: milena
  usuwanie błędów geometrii Grimma 0 9 275 26-09-2012, 15:50
Ostatni post: Grimma
  Usuwanie kolumn z tabeli atrybutów prometeusz_f 2 19 990 08-05-2012, 12:12
Ostatni post: prometeusz_f
  Usuwanie kolumn z tabel SpatiaLite tomalos 1 12 082 04-01-2012, 19:12
Ostatni post: rob3rt
  Usuwanie kolumn w SHP sebaq 3 17 978 08-03-2011, 15:04
Ostatni post: sebaq
  Usuwanie kawałka atrybutu w kolumnie tomalos 1 11 080 28-07-2010, 18:48
Ostatni post: borys
  Usuwanie wierszy oraz podpinanie danych Quest 7 30 572 20-04-2010, 10:40
Ostatni post: borys

Skocz do: