Liczba postów: 352
47
Reputacja:
3
Makra
Czy w QGIS da się stworzyć w jakiś sposób coś w rodzaju makra, np. w Pythonie?
Potrzebuję co jakiś czas zgrać warstwy projektu (lub obiekty zaznaczone z tych warstw) do plików SHP. Można to zrobić ręcznie, ale powtarzanie tych samych operacji dla kilkunastu warstw jest trochę denerwujące. Idealny byłby skrypt realizujący to za pomocą jednego kliknięcia.
Liczba postów: 627
2
Reputacja:
2
RE: Makra
Coś w rodzaju tak Tzn brakuje interfejsu do zapisywania i wczytywania makr, więc trzeba je albo trzymać w pliku tekstowym i ręcznie wklejać do konsoli, albo napisać w postaci pełnoprawnej wtyczki, posiadającej własny klawisz i/lub wpis w menu i/lub skrót klawiaturowy (czyli do merytorycznego sedna dopisać naście linijek, żeby to miało wymaganą strukturę wtyczki i tworzyło sobie interfejs)
47
Reputacja:
3
Trochę opisów jak tworzyć makra/wtyczki znalazłem w dokumencie Coding and Compilation Guide. Czy jest jeszcze jakiś dokument albo miejsce w sieci, skąd można się tego nauczyć? Najlepiej z przykładami
47
Reputacja:
3
Czy mając w pliku tekstowym program w Pythonie mogę go uruchomić w konsoli podając jego nazwę i ścieżkę dostępu, czy muszę cały kod programu przekleić do konsoli?
26-08-2010, 22:01, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2011, 00:13 {2} przez borys.)
47
Reputacja:
3
Dzięki, myślę że się przyda.
Jeśli chodzi o menadżer makr to na początek warto by wprowadzić przynajmniej możliwość uruchamiania skryptów z plików tekstowych w konsoli Phytona w QGIS. To już by było coś.
A w następnej kolejności taki prawdziwy menadżer makr