Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
georeferencer: zależy od komputera?
29-11-2011, 19:36,
#1
georeferencer: zależy od komputera?
    Nigdy dotąd nie miałem takiego czegoś.
Zainstalowałem QGIS 1.7.1 na jednym komputerze z XP - georeferencer działa bez problemu. Zainstalowałem na innym z Win 7 a tu nie działa.
Próbuję zarejestrować rastr, ustawiam, uruchamiam i wyskakuje komunikat "Nieudana transformacja GCP". Co się dzieje?
Układ współrzędnych właściwy (WGS84, bo rastr pochodzi z GoogleEarth)
Załączam zrzut

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
30-11-2011, 11:25,
#2
RE: georeferencer: zależy od komputera?
Nie jestem specem do georeferencji ale miałem podobny komunikat kiedyś, z tego co pamiętam to układami wsp. było coś pomieszane. Sprawdź ten trop, może dojdziesz o co chodzi.
30-11-2011, 12:42,
#3
RE: georeferencer: zależy od komputera?
(30-11-2011, 11:25)tomalos napisał(a): Nie jestem specem do georeferencji ale miałem podobny komunikat kiedyś, z tego co pamiętam to układami wsp. było coś pomieszane. Sprawdź ten trop, może dojdziesz o co chodzi.

Dzięki. Problem w tym, że na Win XP wszystkie czynności wykonuję tak samo jak w Win 7, a w pierwszym przypadku działa jak należy. Próbowałem też z opcją pobierania współrzędnych z warstwy mapy - to samo.
30-11-2011, 19:30, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2011, 19:30 {2} przez tomsik.)
#4
RE: georeferencer: zależy od komputera?
Miałem ten problem, u mnie dotyczył ścieżki w której chcę zapisać raster wynikowy. Należy go zapisać w ścieżce NIE posiadającej znaków specjalnych, czyli np.
d:/geo/mapy/~~~~.tif
i szerokim łukiem omijać "Documents and settings" Cool
30-11-2011, 19:53,
#5
RE: georeferencer: zależy od komputera?
(30-11-2011, 19:30)tomsik napisał(a): Miałem ten problem, u mnie dotyczył ścieżki w której chcę zapisać raster wynikowy. Należy go zapisać w ścieżce NIE posiadającej znaków specjalnych, czyli np.
d:/geo/mapy/~~~~.tif
i szerokim łukiem omijać "Documents and settings" Cool

dzięki, sprawdzę to. Może chodzi o to, że pliki wynikowe były zapisywane na dysku sieciowym?
30-11-2011, 23:59,
#6
RE: georeferencer: zależy od komputera?
Abstrahując od problemu z georeferencerem.
Może wtyczka OpenLayers Plugin się przyda bardziej?
http://www.gis-support.pl/openlayers-plu...projekcie/
01-12-2011, 09:15,
#7
RE: georeferencer: zależy od komputera?
Dziękuję, Odoakr. Nie znam tej wtyczki, zobaczę. W przyszłym tygodniu podzielę się doświadczeniami - spróbuję (1) zapisywać wynikowe pliki na dysku miejscowym (2) zobaczę co mogę zrobić z polecaną przez Ciebie wtyczką


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  GEOREFERENCER GDAL stworek 3 2 092 30-12-2022, 21:11
Ostatni post: stworek
  georeferencer geoeko 6 7 420 02-04-2020, 15:38
Ostatni post: geoeko
  Georeferencer - kolor "tła" Konrad 5 23 595 24-05-2014, 19:12
Ostatni post: Roland_z_Gilead
  QGIS 2.0 Georeferencer acipak 5 23 710 14-10-2013, 11:07
Ostatni post: m_k
  Georeferencer a "worldfile" gregsa 1 10 512 03-04-2013, 21:48
Ostatni post: borys
  Georeferencer maciek 7 35 434 23-09-2012, 12:22
Ostatni post: lazio
  Georeferencer Plugin - problem zebro 0 7 924 22-08-2012, 12:48
Ostatni post: zebro

Skocz do: