Cześć!
Miałem ten sam problem przy edycji sieci wod.-kan. i zauważyłem, że ma to związek z ilością danych słownikowych zawartych w projekcie. Np. to o czym pisaliśmy parę postów wcześniej (słowniki map wartości zapisane w projekcie) powoduje, że projekt puchnie i z czasem zwalnia, szczególnie jeżeli go ciągle modyfikujemy i zapisujemy, co powoduje zwalnianie w uruchamianiu i pracy.
Spróbuj na sucho dodać w nowym projekcie wszystkie warstwy postgis i WMS (bez dodawania stylów czy słowników) i zobaczyć czy problem dalej występuje. U mnie opisane przez Ciebie objawy ustąpiły gdy "zubożyłem" słowniki danych między innymi o ulice dla warstw wod.-kan. (700 ulic z terytu) a zostawiłem je jedynie w adresach. Poza tym możesz pobawić się w wyświetlanie zależne od skali co również przyśpiesza działanie projektu.
U mnie problem jeszcze występuje z rastrami serwowanymi przez lokalny WMS...opóźnienie przy przesuwaniu mapy wynosi około 1-2s ale to może dla tego, że nie zrobiłem jeszcze kafelkowania na serwerze...
Daj znać czy u Ciebie pomogło. A jakby co to dzwoń...
Pozdrawiam.
PS 1. Co do wartości to mam podobnie z małymi wyjątkami:
Pokaż linie jako mniej postrzępione kosztem wydajności wyświetlania: 1 - ładniej wyglądają
PS 2. Co oznacza w zakładce sieci linijka "Adres przeszukiwania WMS"?
EDIT: Wydaje mi się, że problem z "wolnym rysowaniem" leży w opcjach przyciągania. Jeżeli mamy dużo warstw do których "przyciągamy" rysowanie strasznie zwalnia. Spróbuj wyłączyć przyciąganie do innych warstw poza tą którą potrzebujesz (np punkty ze szkicu powykonawczego)...