Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pytanie o możliwości QGIS
18-02-2011, 10:33,
#1
pytanie o mozliwosci QGIS
Na wstępie zaznaczam ze jestem laikiem w temacie wiec mogę się nie posługiwać branżowym słownictwem.
Chciałbym zrobić coś takiego: mam mapę zeskanowaną przedstawiającą granice Polski przed II WŚ. Chciałbym wrzucić ją jako podkład do programu, nałożyć ją na np mapę z google maps lub OSM (czyli poobkrecać, pozmieniać rozmiar, aby dopasować mniej więcej do rzeczywistego położenia ówczesnych granic). Na koniec pozaznaczać punkty tej granicy i zapisać je do pliku KML, GML czy jakiegoś innego. W efekcie miałbym plik z współrzędnymi granicy II RP.
Wystarczy mi odpowiedź czy sie da tak zrobić w Qgis i mniej więcej jak to zrobić, reszty już sam się douczę.
18-02-2011, 11:28,
#2
RE: pytanie o mozliwosci QGIS
Witaj langus.

Odpowiadając krótko - zrobić się da.

1. Na początek musisz wpasować mapę w "jakiś" układ współrzędnych (np.układ 1992 o kodzie EPSG 2180). Narzędziem do tego jest wtyczka Georeferencer.
Wczytujesz w nim bitmapę, wskazujesz znane punkty i podajesz ich współrzędne (w przyjętym układzie). Możesz wybrać np. miasta, bo łatwo je odszukasz. Na podstawie tych punktów, po wybraniu odpowiedniej metody (warto potestować) program dopasuje obraz do zdanych punktów. Na koniec zapisujesz swój skan z georeferencją.

2. Mając tak wpasowany obraz rastrowy możesz go wyświetlić w QGIS jako mapę rastrową. Pozostaje stworzenie nowej warstwy wektorowej i zdigitalizowanie tego co Cię interesuje, czyli jak rozumiem granic.

W razie problemów lub wątpliwości pytaj śmiało, bo dla początkującego to dosyć ambitne zadanie.
Robert Szczepanek
Zespół Rozwojowy QGIS
19-02-2011, 14:36,
#3
RE: pytanie o mozliwosci QGIS
Udało się dzięki plugin-owi georeferencer. Dodaje później nowa warstwę shapefile wybierając typ linia. I tu mam problem, rysuje linię, kończę ją prawym przyciskiem, wyskakuje okienko z atrybutami (domyślnie NULL), co bym nie wpisał linia znika mi z mapki. Coś źle robię?
19-02-2011, 21:30,
#4
RE: pytanie o mozliwosci QGIS
Dziwne.
1) Czy ptaszek przy warstwie w legendzie się nie odhacza w chwili zatwierdzenia atrybutów? Czasem myszy robią dziwne rzeczy.
2) Transformacja w locie powinna być wyłączona (ikonka w prawym dolnym rogu powinna być czerwona). To nie powinno przeszkadzać, ale bezpieczniej jest nie włączać, póki świadomie nie zamierzasz nakładać warstw w różnych układach współrzędnych.
3) Opcje programu -> Renderowanie -> Użyj pamięci podręcznej, aby przyśpieszyć odświeżanie. Spróbuj z włączonym i wyłączonym (po przełączeniu użyj narzędzia "odśwież", bo samo się może nie odświeżyć)
3) Właściwości warstwy -> Styl. Powinien być wybrany jakiś losowy kolor, domyślna grubość linii i zerowa przezroczystość. Sprawdź, czy jest ok.
4) Zapisz warstwę z tym niewidocznym obiektem i wyjdź z trybu edycji. Następnie Właściwości warstwy -> Ogólne -> Twórz indeks przestrzenny. W pewnych przypadkach może pomóc.
5) Również po zapisaniu, Właściwości warstwy -> Metadane -> Liczba obiektów na tej warstwie pokaże, czy ten niewidoczny obiekt na warstwie w ogóle jest Smile
20-02-2011, 21:48,
#5
RE: pytanie o mozliwosci QGIS
Dzięki za pomoc. Przeładowałem projekt i wszystko działa jak należy. Pewnie jakiś bug. Jeszcze muszę znaleźć jakiś manual o układach współrzędnych i będę w domu ;]
06-03-2011, 14:32,
#6
RE: pytanie o mozliwosci QGIS
Trafiłem tutaj szukając odpowiedzi na mój problem.
Otóż, poradziłem sobie z wpasowaniem mojego rastra w mapę rejestru granic opisanym wyżej sposobem.
Chodzi dokładnie o mapę dzielnic miasta Łodzi, którą ściągnąłem bodajże z wikipedii w formacie .jpg. A mapa granic pochodzi ze źródła WMS geoportal. Potrzebuję punktów granicznych dzielnic Łodzi.

Robię to tak:
Dodałem warstwę punktów i wyklikałem wszystkie punkty leżące na wierzchołkach granicy jednej z dzielnic i teraz nie wiem co dalej.
Nigdzie nie znajduję opcji w stylu "wyświetl współrzędne punktów"

Potrzebuję teraz listy tych punktów w jakimś czytelnym formacie np. csv

jak sobie z tym poradzić?

pzdr,
06-03-2011, 15:49,
#7
RE: pytanie o mozliwosci QGIS
Wektor -> Narzędzia geometrii -> Dodaj/eksportuj kolumnę geometrii
06-03-2011, 16:24,
#8
RE: pytanie o mozliwosci QGIS
Ok poradziłem sobie. W/w funkcja zapisała mi nowy plik .shp w którym już są te współrzędne dla poszczególnych punktów i teraz zapisuję warstwę jako csv. Wszystko pięknie ale...

Trochę nie podobają mi się te współrzędne.
Np. szczytowy punkt Łodzi ma współrzędne 524197.444000,441409.062000
hmm... ja to sobie wyobrażałem jako XX.xxxxxx, YY.yyyyyy

Jeśli dobrze się orientuję to pewnie coś z układem przekombinowałem.
Mapę ściągam przez WMS z geoportalu. I względem tych danych mam te punkty na mapie.

Czy istnieje jakiś prosty sposób przekonwertowania tego do układu i formatu rozumianego np. przez google maps?
06-03-2011, 16:49,
#9
RE: pytanie o mozliwosci QGIS
Oczywiście. To są współrzędne w układzie, w jakim ta warstwa egzystuje, w tym wypadku w miłościwie nam panującym PUWG1992 (epsg:2180). Rozumiem, że chcesz mieć współrzędne w stopniach, czyli np. w układzie WGS84 (epsg:4326).

1. Upewnij się, że warstwa ma prawidłowo zadeklarowany układ 1992 (Kontekstowe menu tej warstwy -> Właściwości -> Ogólne). Jeśli jest wpisany jakiś inny, to musisz poprawić tę deklarację klawiszem "Podaj układ współrzędnych". W przeciwnym wypadku próba transformacji do innego układu wyśle punkty w Kosmos.

2. Zapisz warstwę w układzie współrzędnych WGS84 (Kontekstowe menu tej warstwy -> Zapisz jako; i podaj docelowy układ współrzędnych). Powinieneś uzyskać nową warstwę, której współrzędne są w stopniach (czyli póki nie włączysz transformacji w locie nie będzie się nakładać na poprzednią; tak ma być).

3. Na tej nowej warstwie jeszcze raz zrób Wektor -> Narzędzia geometrii -> Dodaj/eksportuj kolumnę geometrii
06-03-2011, 17:39,
#10
RE: pytanie o mozliwosci QGIS
Rewelacja! Wielkie dzięki za pomoc!
Dokładnie o to mi chodziło. Testowo nawet wyeksportowałem do KML i używając KML Interactive Sampler sprawdziłem jak to się pokrywa z danymi google maps i okazało się, że punkty, które testowo wyklikałem dla granicy miasta Łodzi leżą idealnie na granicy tego miasta jaka jest w google maps.

Jeszcze raz wielkie wielkie dzięki.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Możliwości eksportu danych z OSM Omega933 0 3 129 26-04-2017, 09:05
Ostatni post: Omega933
  Możliwości programu keraam 0 4 596 11-12-2013, 10:33
Ostatni post: keraam
  Pytanie Wojciech 1 6 539 27-08-2013, 10:58
Ostatni post: czalaviek
  Python - pytanie Rayo 2 9 039 29-08-2011, 18:56
Ostatni post: Rayo
  Zapisz obraz jako - pytanie? Ornitolog 4 15 092 23-03-2011, 13:02
Ostatni post: Ornitolog
  brak możliwości instalacji wtyczek - świeża instalacja QGIS 1.6 Michau 0 6 285 30-11-2010, 16:33
Ostatni post: Michau
  Poligony pytanie gabber2004 2 17 130 08-10-2009, 13:53
Ostatni post: gabber2004

Skocz do: