Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pobieranie WFS z geoservera przez QGIS
30-09-2011, 11:24, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2011, 13:42 {2} przez Odoakr.)
#1
Pobieranie WFS z geoservera przez QGIS
Mam warstwę z bardzo rozbudowanymi atrybutami, którą serwuję przez WFS z geoservera. Wszystko świetnie działa do momentu edycji tej warstwy w QGIS lub zapisu do pliku SHP. Pola tabeli atrybutów z automatu przycinają się do długości 80 znaków. Reszta znaków ginie gdzieś w odmętach internetu.

Czy ktoś z Was spotkał się z tym problemem?
Czy to kwestia ustawień geoservera, protokołu WFS, czy QGIS?
16-10-2011, 22:46,
#2
RE: Pobieranie WFS z geoservera przez QGIS
Magiczna liczba 80 jest mi znana skądinąd. QGIS przycina do niej pola, których długość nie jest mu podana na tacy.

Przydarzyło mi się to przy siakimś imporcie luźnej tabeli, która nie miała towarzystwa w postaci pliku z deklaracją długości pól. Po złączeniu z warstwą shp miałam jeszcze wszystkie dane, natomiast po eksporcie złączenia już tylko 80 pierwszych znaków z pola. Lekarstwem było stworzenie rzeczonego pliku.

hth
Milena Nowotarska
Zespół Rozwojowy QGIS
27-12-2011, 16:33, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2011, 16:49 {2} przez vansen.)
#3
RE: Pobieranie WFS z geoservera przez QGIS
Dołączę się do zapytania, co prawda temat inny ale także powiązany z polami w tabeli.
Mam gotowy plik SHP, który umożliwia wpisanie danych do większości kolumn, ale o dziwo w kolumnie, w której ma się znajdować data po jej wpisaniu i zapisaniu zmian, data znika (nie jest nigdzie zapisana).

Może ktoś się spotkał z czymś podobnym?
Poadrawiam
27-12-2011, 19:29,
#4
RE: Pobieranie WFS z geoservera przez QGIS
A jakiego rodzaju jest to pole? Może jest to pole liczbowe, a datę wstawiasz w formacie tekstowym, np. 2012-01-01.
27-12-2011, 22:45, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2011, 22:46 {2} przez K2000.)
#5
RE: Pobieranie WFS z geoservera przez QGIS
Ja myślę, że kolumna jest w formacie 'date', stworzona w jednym programie i źle interpretowana w innym - różnie z tym bywa. Najlepiej, oprócz 'date', wstawiać też kolumnę z liczbami całkowitymi lub tekstem i datą zapisaną np. 27122011.
28-12-2011, 19:04,
#6
RE: Pobieranie WFS z geoservera przez QGIS
Właśnie pole ma format "date" i najprawdopodobniej plik został zrobiony w ArcGIS.

Zastanawiałem się czy nie jest tam zadany jakiś konkretny format daty, ale po kilku próbach odpuściłem. Może ArcGIS ma jakiś swój standaradowy format?

K2000 jeśli masz rację to chyba po prostu podeślę SHP komuś z ArcGIS-em żeby zmienił ten format na tekstowy i będzie z głowy.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Usuwanie obiektów przez wyrażenie guziec88 1 735 17-12-2023, 22:36
Ostatni post: jerresso
  Przechwyć współrzędne w formacie stosowanym przez Mapy Google Loozak 1 2 857 26-04-2021, 20:35
Ostatni post: jerresso
  geoportal - masowe pobieranie maciejka 5 7 507 10-12-2020, 00:31
Ostatni post: karol.stachura
  linia przechodzaca przez srodek bufora pitt 1 3 126 15-04-2020, 21:33
Ostatni post: cinek8910r
  Atlas kontrolowany przez dwie warstwy koszatka443 6 15 789 22-05-2018, 16:09
Ostatni post: koszatka443
Bug Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów onkolog 7 27 000 05-07-2017, 16:51
Ostatni post: Italiano
  Qgis a WFS z geoportalu Kzyhó 2 10 903 30-06-2017, 07:12
Ostatni post: Kzyhó
  problem z atrybutami dla tabel powiązanych przez złącze v.2.18.8 hotlos 1 8 036 29-05-2017, 09:56
Ostatni post: hotlos
  Problem z aktualizacją przez kalkulator pól sebaq 1 10 598 03-01-2015, 00:23
Ostatni post: sebaq
  geoportal 2 - wms i wfs jak dodawać w qgis gregory_3 0 13 238 05-06-2014, 21:51
Ostatni post: gregory_3

Skocz do: